Търси

Спас Мавров: Еднажден е нулевият ден в древния български Слънчев календар на Тангризма (ИНТЕРВЮ)

Още по темата ...
Зимно слънцестоене

Зимното слънцестоене - Портал към новото, преломен момент за Промяна

Виж повече
Спас Мавров

Спас Мавров: Енергетиката на нашето сърце ще се слее с енергетиката на Слънцето (ИНТЕРВЮ)

Виж повече
Днес пазете огъня от къщата, за да не излезе берекетът от дома.

Еднажден е третият Портал на зануляванe

Виж повече
21.12.2022 г.
4261
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Еднажден е бил нулевият ден в древния български Слънчев календар на Тангризма. Той не се е броил в календарните дни, затова се е наричал още Нулев ден. В този ден е ставала годишната астрономична компенсация, която е имала съществено значение за колобрите - астрономи, но не и за населението. Следвали са го четири също безименни дни посветени на четирите стихии, които са се наричали Мръсни дни, тъй като се е отдавала почит на стихията чрез обилно консумиране на храните, в които тази енергия е преобладавала: огън - пие се ритуално чаша вино (кираца или мавруд) и се яде всякаква люта храна; вода - пие се изворна вода, ядат се само растителни храни приготвени на супи - течна храна; земя - пие се само вода и се ядят грудкови храни; въздух - не се приема друго освен изворна вода и плодове - пресни или сушени (забранена е употребата на прясно мляко и алкохол (кумис, вино и т .н .) с плодове.

Предците ни са се стараели да има повече ястия от съответната стихия на трапезата им. В денят Еднажден е приключвала старата година и е започвал новият цикъл, но истинското броене на календара е започвало на Празника Колада - първият ден от Новата година. Вечерта преди идването на първия ден (1 януари) мъжете са Коледували (Древният български календар се е наричал Колада, защото месеците му са били десет, с по 36 дни и
по 6 шестдневни цикъла (седмици).

Зимното слънцестоене трябва да се отчита на 180-я ден по теоретичната 360-градусова орбита на планетата около Слънцето и Нулевият ден да бъде 180-ят ден, броен от Лятното слънцестоене. Но орбитата не е кръгла, а елипсовидна и има забавяне с 5 дни на година. Затова  към Нулевия ден са прибавяни и Четирите мъртви дни, свързани с огъня, етера, въздуха, водата и земята.

Повече по темата чуйте в интервюто с колобъра Спас Мавров:
Спас Мавров
Спас Мавров
Спас Мавров е един от най-отдадените изследователи и търсачи на тайнствата на Тангризма и посветен Колобър. Има за мисия да съхрани, предаде и разпространи древното духовно учение на нашите предци.
Той е автор на книги, езотерик, творец, скулптор, иконописец и поет. Наследник на устната българска колобърска традиция, член на Българската академия за науки и изкуства и член на Управителния съвет на Международен фонд за изследване на тангризма.

.

Завета на Танг РА: Душа-душа да не по­робва и Дух-духа да не подвежда! С името Танг РА (Тангра) в Българската устна колобърска традиция се илюстрира Централното Слънце на нашата Все­лена звездата Алциона от създвездието Плеяди.

 

Книгите му засягат темите относно: основите на Тангризма, колобрите - древните жреци, слънчевият календар на българите - Колада, българските сакрални вълшебни приказки като инструмент за предаване на древна мъдрост, Балканите като жлеза на времето и мисията на България, сакралните думи в Тангризма, теория на енергийният обмен между мъжа и жената, алхимията като наука, езотерична астрология, ясновидство и други.

Спас Мавров е роден през 1949 г. в с. Венец окр. Бургаски.

.

Тангризмът, Учението на българите преди Християнството, представлява система за обу­чение и развитие на съзнанието на хората. Тангризмът, като духовно Учение, зачита напълно душевната и лична свобода на хората, затова няма никакви канонизирани изисквания към вероизповеданието на членовете на държавата.

Танг РА е Универсалният жизнен принцип на Вселената, който наричаме Бог Отец, Отец на Живота, Бог на българите и хората.

В Тангризма  понятието Посветен не означава нищо друго, освен “Човек, преодоляващ своя личностен аспект и стремящ се да развие и усъвършенства  духовното си развитие така, че да се превърне в Безличностен ученик. 
 

Спонсори на Портал 12