Търси

Слизането на Духа е Жива вода - Водач за душите - реално подадена ръка за завръщане към изгубеното Единство (АУДИО)

Още по темата ...
Омраам за Любовта

Омраам: Трябва да се научите да търсите Любовта в етерните области, защото там е нейният Източник

Виж повече
Тот Древният

Елеазар Хараш: Птицата ибис е символ на мистериозната връзка между небесното и земното

Виж повече
Лиса Жерард (Dead Can Dance): Тишината е моят приятел! (ВИДЕО)

Лиса Жерард (Dead Can Dance): Тишината е моят приятел! (ВИДЕО)

Виж повече
26.03.2024 г.
1781
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Основната наука в Древен Египет е била Науката за слизането на Духа - за проявата на Духа в условията на сътворението. Това е бил Пътят за облагородяване на земното в неземно (надземно). Затова и жреците са показвали именно този път, който е преди всичко път на пречистване с цел придобиване на осъзнатост в живота и буден преход през смъртта, към по-висшите сфери, от които сме слезли. 

Чрез проявата на Духа, това възвръщане обратно е с ценен опит - възлизане с обогатяване, възсияване чрез нови степени на осъзнаване. Без слизането на Духа, човешките създания остават в кръговрата на земно-астралните закони, свързани с кармата и полярностите. 

Слизането на Духа само по себе си е Жива вода - водач за душите, защото то е реално подадена ръка за завръщане към изгубеното Единство, изгубеното Царство. Затова, когато Духът слезе той може да стане водач на хиляди души. Но за да слезе, са нужни условия. Преди всичко, Духът се излива там, където чашата е празна. Ако твоята чаша е пълна със знания и философии, няма как Духът да се излее в нея. Затова пътят на пречистването е път на подготовка, хармонизиране и пречистване до дъно. Всички финни тела на човека, трябва да са в общ резонанс и да имат такава устойчивост, която да може да понесе високите вибрации на Духа. 

Духът се съединява само със своето сродство. Дъхът* на Духът е преобразяване на емоционалното сърце в Чисто Сърце, в кристално отражение на неговият собствен лик. Духът се оглежда най-добре в сиянието на Чистото Сърце. Може да се каже също, че Чистотата се о(т)глежда в Чистотата. Но да се стигне до там е нужна диамантена воля, абсолютно постоянство и неизменност в изконните божествени Принципи. 

Онези, в които Духът се прояви и заживее вътре в тях, не са вече земни, защото в тях е заживяла част от Безкрайността. Именно поради това, те имат право да упътват останалите, защото ключът за Портала отвъд сътворението е в ръцете им. Такива са всички велики Учители от древността до днес. Те слизат по Божия милост да ни възвърнат към Същността, а тя е именно връзката на душата с Духа, която е и връзка с Любовта, т.е. връзка с Бога.

И понеже висшето превъзхожда нисшето, понякога Духът слиза за кратко в същества, които са излъчили свещен трепет към Бога или неговият Промисъл в безбройните му форми и прояви. И тогава, ако те докосне, Духът носи - озарение. Ако съумееш да го съхраниш в своя чист стремеж и му дадеш условия да поостане - ти дава проникновение. А когато Сърцето ти е Чисто и си го превърнал в Храм за Духа, той ти дава - Откровение.

Всички практики, които дават на човека емоционални, свръхсетивни и астрални преживявания, са пречка на Духа да се прояви. Той остава наблюдаващ, но такива практики най-често уплътняват астралното тяло и поставят твърда преграда за проява на Духа. Тук практикуващият остава на ниво физически и астрални усещания, които може да са доста изкушаващи, но те са изпит дали си достоен за Духът. Повечето хора застиват още тук, на тази своеобразна гара-разпределителна и не могат да продължат нататък - да направят връзката с Пътя, който ще ги доведе към същностното, истинното, неизменното, дълбинното - онова, от което започва преобразяването и одухотворяването.

В някои народи се е практикувало приемането на определени билки (като аяхуаска например) или органични субстанции с цел да се реализира първоначално “отлепване” от плътното заземяване (гъстата материя). Но тези практики са били водени от шамани или посветени, които са знаели каква е целта - а именно да усетиш, че има светове над земния, да навлезеш в астралния свят, но да не останеш там - а чрез доверието към този, който те води с чиста идея към свята цел, да продължиш в един път на пречистване и усилване на вярата в невидимото, което започва постепенно да става явно. Този път изисква постоянно обновление и развитие, постоянно разширение на съзнанието (най-вече вглъбяване навътре, защото навън са границите, а навътре е Безкрая). Тук няма привързаност, няма нужда от емоционални преживявания или изкуствено стимулиране на възприятията да преживяват опитности, които най-добре се описват с названието “илюзорна духовност.”

Или накратко обобщено: Всички видове външни, астрални, дори и вътрешни преживявания са пречка за проява на Духа. Всички тези преживявания обикновено не са от стремеж за връзка с Божественото, а са просто жажда за сетивно изживяване или решаване на даден личен проблем. Често, подобни практики са с цел енергийно захранване и това често се превръща в пристрастяване. Тук отдалечаването от Духа е нормален завършек.

Примери за проява и оттегляне на Духа:
 • Там, където умствеността се засилва, Духът се оттегля.
 • Там, където се пораждат желания, Духът не може да обитава.
 • Там, където казваш: “Аз съм” или “Аз ще..” - Духът ти дава път да се изявиш в свободната си воля. Някак си той ти дава дори пример за Смирение. Щом искаш да действаш, Той се оттегля.
 
 • Там, където Духът се проявява, душите усещат лекота, дори в трудностите и противоречията.
 • Там, където Духът се изявява, светлината се увеличава (вътрешната).
 • Там, където Духът е стаен, Тишината те успокоява. 
 • Там, където Духът говори, Словото е Чист Извор и дава утешение и просветление.
 • Там, където Духът се вкоренява - Мъдростта изгрява.
 • Там, където Духът живее, Любовта трепти и раздава живот.
 • Там, където Духът засиява, се заражда познанието на Истината.
 • Там, където Духът намира своя храм, Бог заживява вътре.
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12