Търси

След залез слънце на 13 май започва Акшая тритя - Неразрушимият ден. Какво ни носи той?

Още по темата ...
Пълнолуние

На 12.12 се отваря енергийният портал Меркаба

Виж повече
Граал

Проф.Дамян Попхристов: В замъка Монсегюр е станало съхраняването на богомилското познание в т.нар. Граал - чрез енергиен код (ВИДЕО)

Виж повече
Рилски езера

Васил Канисков: Духовните енергии слизат на земята през Рила

Виж повече
Спас Мавров

Спас Мавров: Времето, в което навлизаме е посочено от Йоан с 3 кода в Откровението (ВИДЕО+ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Виж повече
13.05.2021 г.
17641
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Новолуния има през всеки месец. Има обаче само един ден в годината който има уникалните качества да превърне нашите начинания и духовни стремежи в гарантирано благосъстояние и днес ще ви разкажа за него.

Акшая тритя - кой е неразрушимият ден?

Неразрушимият ден, или както го наричат в джойтиш традицията Акшая тритя, произтича от астрологичната концепция на ведите.Това е онзи ден в годината в който Слънцето и Луната се намират в своите най-силни позиции, съответно за Слънцето-Овен, за Луната -Телец, като по този начин гарантират дълговечност, просперитет, устойчивост и стабилност на всичко предприето и придобито в този момент. В тази концепция се използват сидеричните позиции на светилата - т.е реалното им разположение в съзвездията, чрез която каквото е на Небето, това е и на Земята и обратното . Луната и съзидателните аспекти на материята в Телец са оплодени току що от огъня на духа пробуден в Слънцето в Овен.През тази година /2021/ неразрушимият ден идва с първия Лунен сърп, след залез Слънце на 13 май и продължава до 14 май вечерта.

В древността на този ден са полагали основите на храмовете,  оцелели както знаем и до днес. А днес той продължава да се използва за стартирането на дългосрочни, крупни проекти, инвестиции, покупка на злато и недвижимости, начало на строителство. В Индия е прието размяната на подаръци във вид на скъпоценности, за да се задейства енергията на изобилието. В много източни култури, съхранили в обредния си календар идеята за връзка с природата и космоса, този ден поставя началото на сватбения сезон.

Според ведическия календар на този ден е направено първото жертвоприношение, извършено от Божество принесло себе си в жертва за благото на целия свят, разцвет на човечеството и просветление на човешкия дух. Още веднъж виждаме утвърден изкония принцип на обединените в единство материя и дух. Защото и тук в традицията на този ден е заложено фундаменталното разбиране, че средствата с които можем да привлечем изобилие и разцвет  в живота си са духовни и обратното - духовните качества и придобивки трябва да се използват и трансформират в съзидателна енергия чрез създаването на блага, които да бъдат използвани за последващ духовен растеж и подобряване на условията на живот за всички.

Затова в този ден крупните инвестиции задължително следва да бъдат подкрепени с духовен обет, а духовните практики стартирани в него задължително изпълняват крайната си цел –разцвет на душата и освобождаване от всичко което възпрепятства прогреса. В този смисъл е и силно подкрепящата енергия на този ден по отношение на новите начинания-знаем че най важните от тях обикновено изискват отказ от всичко старо и канализиране на енергията в едно направление.

В този период при които се случва именно това - нещо старо и изживяло времето си си отива. Космическите принципи и закони работят дори тогава когато ние нямам съзнателна представа за тяхното протичане и проявление, в това можете да бъдете убедени. Така е и с принципа на неразрушимия ден , в който независимо дали го съзнаваме или не Вселената може да осъществи процеса на освобождаване за да канализира и насочи освободената енергия в по перспективни посоки.


Как можем съзнателно да използваме този ден за да привлечем енергията на изобилието в живота си?Най простия и ефикасен начин е да нахраним някого, по възможност тези, които са в неравностойно положение-болни, бедни, бездомни, прокудени хора и бездомни животни. Но не чрез участието в благотворителни инициативи. Трябва да го направим лично- т.е да подадем храната с ръцете си, още по-добре ако сме я приготвили сами.

Разбира се ако дълго сме планирали важно начинание и търсим подходящ момент за стартирането му този е идеалния.
Молитвите и медитациите за пробуждане и насочване на енергията на съзиданието и просперитета също са задължителен елемент, но са недостатъчни ако не ги подкрепим с практически действия. Купете си нещо красиво и стойностно, което да бъде подарък за вас самите-награда за положените усилия и старание и в същото време да се превърне в символ на просперитета и материалното благополучие в живота ви. Правете подаръци! Подходящи са малки бижута, скъпоценни и полускъпоценни камъни и благородни метали, които по същността  символизма си са неразрушими и с нарастваща стойност във времето.

Плановете съставени в този ден също имат неразрушим характер. Направете разбор на целите си и изберете най-важните и реалистични сред тях и обмислете подробните стъпки за тяхната реализация. Визуализирайте осъществяването им. 

Духовно–материална ос се захранва с емоцията. Духовно търсещите в практиките си през този ден могат да постигнат нови нива на прозрения, а мечтите захранени с надежда имат реални шансове да се превърнат в цели и да се осъществят.

През тази година /2021/ неразрушимия ден идва с първия Лунен сърп, след залез Слънце на 13 май и продължава до 14 май вечерта. Луната се появява в знак на Венера и терма на Юпитер, в точен съвпад с Меркурий и по широк с Венера . Младата Луна в компанията на Хермес и Афродита на фона на пищните цветове и звуци на майските залези представлява неповторима гледка-не я пропускайте!!! 


Видимия Меркурий сам по себе си е голяма рядкост, а целувката му с Луната в свещенните градуси между рогата на Бика, безспорно ще подкрепи покупките и инвестиците пред вид това че той разкрива пред нас лицето на Хермес-покровителя на търговията, пътуванията, знанията и майсторските умения. Купете си бижу или произведение на изкуството в този ден! Афродита-вечерницата със сигурност ще ви ориентира както в естетическа, така им инвестиционна стойност. Е може да ви струва малко по скъпичко отколкото можете да си позволите, заради квадрата който Юпитер хварля към тях, но с времето инвестицията ще се оправдае. 

Най-ценният дар обаче през тази година и съответно най-добрата инвестиция са книгите, духовното познание и духовните практики и ритуали. Съвпада  Венера-Меркурий традиционно се разглежда като покровителстващ литературата и духовните науки.


Подобно на звездите покровителки на окултните науки и духовната връзка с висшите светове, които с природата именно на Венера и Меркурий. Моментът, както и целият месец след това е изключително подходящ за начало на обучение и посвещение. Онези от вас, които вече разполагат с необходимите знания и умения могат да си изработят талисман, амулет или друг свещен символ, както и да осветят и активират вече изработен такъв. 

Компания ще им прави и Раху-северния възел на Луната, което вече отправя малко по-различно послание за предизвикателства и изкушения пред привързаности към материя, вещи и желание за притежание. Ако в този момент ги победим, победата ни ще бъде неразрушима! Контролирайте апетита, не се поддавайте на провокации и помнете, че на този ден както добрите инвестиции са гаранция за благоденствие с продължителна възвръщаемост, така и добрите постъпки са инвестиции в личното ни щастие и благополучие и добродетелността на душите ни.

Идеалният неразрушим ден включва себе си едновременното проявление на няколко фактора:

Слънце в Овен, Луна в Телец, ден от седмицата сряда, накшатра на Луната Рохини. Тук се използват, както отбелязах по-горе сидеричните позиции на Слънцето и Луната. За да не се объркате просто помнете че Слънцето трябва да е в последните градуси на Овен или в Телец, а Луната в последната декада на Телец или първата декада на Близнаци според класическия и познат на всички зодиак.

Автор: астрогът Елена Пенчева
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12