Търси

Светла Балтова: Отваря се Портал Към Просвещението!

Още по темата ...

Д-р Светла Балтова - 10 години след емблематичната 2012 - Какво да очакваме още в Прехода?

Виж повече

Д-р Светла Балтова: Астро прогноза за 2022-а година

Виж повече
слънчев двойник

Д-р Светла Балтова: Всеки има слънчев двойник. Каква е връзката с Vesica Piscis? (ПЪЛЕН ТЕКСТ+ВИДЕО)

Виж повече
12.04.2022 г.
14433
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
На 12-ти април в 17:42 часа българско време две сили на Небето, свързани с духовната сила на човека – Юпитер и Нептун – ще се съединят точно в собствения знак Риби, където и двете управляват. Потърсихме д-р Светла Балтова за коментар: какви послания ни носи днешното важно събитие.

Д-р Балтова, днес ще станем свидетели на важно астрологично събитие, което носи нов импулс на духовността. Разкажете ни повече?

Това са две мощни планетни енергии - съчетанието на Юпитер и Нептун в знака Риби се случва рядко, поради бавното движение на Нептун. А в знака Риби, на който са съуправители, те изпращат мощен духовен Импулс към Земята, изразяващ се във Вяра, Милосръдие,Духовна Светлина, Просвещение! Просвещение е думата, която според мен характеризира този импулс.

Съвпадът на двете планетни енергии подкрепя хармоничното съчетание на Сатурн във Водолей и Слънцето в Овен. Водолей и Овен са два подкрепящи се взаимно знака, макар и буреносни. „управителят на времето”, „господарят на кармата“ в знака Водолей не признава прегради и показва, че е дошло време за разрушаване на старите структури и ще стимулира процеса на обновление, , продиктуван от Слънцето в Овен. Съчетаните Юпитер и Нептун в Риби застават точно между тях и всъщност подкрепят с духовната си енергия, с духовния си Импулс това, което ще се случва.

Може ли да се каже, че през настоящата и през следващите години ще се случи един Духовен Подем, ще имаме ли условията за него?

Да, това означава! И за да сме по-наясно какво може да се очаква, как ще действа планетната енергия, е добре да се обърнем към последния път, когато двете планети са били в съчетание в същият знак Риби, а това е било на 17-ти март 1856 г.

И нека да видим какво начало са дали тогава:

Трябва да добавя, че както сега, и тогава, Уран е бил в знака Телец. Знакът Телец е земната реалност, а Урановата енергия носи Новото, носи усещането за всеобщност, носи също и Духовна Светлина, която в знака Телец се въплъщава в земни дела. Тогава под влиянието на Юпитер и Нептун в Риби, и Уран в Телец е започнало нещо, което е уникално българско - бих я нарекла българска духовна институция, а именно създаването на първите Читалища.
 

Читалище е дума, която не може да се преведе на друг език. Това е Духовен Център, който в началото е бил всичко - място за събиране, място където са организирани представления, библиотека и Духовно Огнище.

Първите Читалища са създадени през 1856 г. в градовете: Свищов, Шумен и Лом. След това вече са се разраснали из цялата страна, както отбелязват в чудесния си анализ колегите от Астрологичен Навигатор. Понеже ще продължа в друга посоката, бих препоръчала да се прочете тяхната статия.

Ще продължа с това, че през същата година, под тези планетни влияния, има родени доста велики личности, но има двама - две фигури, които са оставили следа в българската история и тази следа носи много ясно характеристиката на знака Риби, на Юпитер и Нептун в Риби.

Имам предвид Райна Княгиня, която е родена през 1856 година и чиито образ свети със своята чистота, жертвеност и идеализъм, и ще остане в паметта на народа ни като „Българската Княгиня”. Това е жертвеността на Априлското въстание, която всъщност е основата за Освободителната война две години по-късно.

Другата знакова фигура е Стоян Михайловски - автор на текста на химна на Свети Свети Кирил и Методий:

"Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви, с книжовността, таз сила нова,
съдбините си ти поднови!

Това е нещото, което бих искала да остане като Основно Послание на съвпада на Юпитер и Нептун в Риби:

Едно Обещание за Живот, който е основан и изграден върху духовните ценности, върху Просветата, върху Просвещението на Съзнанието!

Всъщност не е ли това именно онзи Ключ, който, ако завъртим в нашите съзнания и в нашето осъзнаване за света, наистина бихме успели да променим сегашната реалност, която ни затиска отвсякъде? Защото сега повечето хора сякаш виждат повече черни краски - и с войната, и с тези материални несгоди, които ги настигат. Ако се върнем назад, когато е започнало да се случва Възраждането и съграждането на Читалища, нашите баби и дядовци не са живели по-добре от нас, и са използвали градивно този импулс. Тоест, трудните условия не би трябвало да са извинения. Напротив, би трябвало да са подтик! Така ли е в действителност?

Духовният Импулс, когато се излива на Земята, той не само създава, но и руши старото. Така че, в началото нещата не могат да бъдат така, както са замислени. Напротив! Когато се сменя една епоха с друга, а това се случва в момента, то винаги става с разрушения. На Земята, в земната реалност е така. Добавям, че три години след тогавашното начало, през 1859 е извоюван първият акт на църковна независмост, именно извоюван, защото след като от Цариград е било дадено разрешение църковната служба да бъде извършвана на български език, в Пловдивската митрополия епископът се е опитал да я започне на гръцки език, но е бил подгонен със столовете на църквата и службата е продължила на български език.

И след борбена, остра енергия, обусловена от предшестващите стресови взаимоотношения на Сатурн и Уран, и от сегашните енергии на Водолей и Овен, които са буреносни – след тях ще настъпи друго време, но това ще отнеме години, за да се усети действието на другата енергия – тази фина, спокойна и кротка, обусловена и характерна за знака Риби. И тогава Духовната Светлина, която сега слиза, ще гради на физически, на ежденевен план. Както е станало в предишния цикъл – мощно движение за църковна, образователна и национална независимост.

Да си пожелаем тогава с вас енергията, която се излива в тези дни, наистина да подбужда хората да вървят към Просвещението!

Просвещение. Тази дума много ми харесва, защото тя съдържа в себе си нещо повече просто от Просвета, това е Извисяване на Съзнанието! И ще кажа нещо, което Учителя Беинса Дуно е казал на учениците си преди почти 100 години по време на войните. Началото на XX-ти век Той Казва:

“Други ще изкореняват, вие ще садите. Вие ще сеете семенцата на Доброто, семенцата на Новият Свят.”

Да си го пожелаем!

Да си го пожелаем наистина! Благодаря ви!

Препоръчани книги:

Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Д-р Светла Балтова
Д-р Светла Балтова
Д-р Светла Балтова е холистичен терапевт, астролог и отдаден изследовател на учението на Петър Дънов. Тя е учител по паневритмия и един от забележителните автори на книги свързани с Учението на Бялото братство в България.

След като дълги години е практикувала в сферата на  конвенционалната медицина, тя се отдава на алтернативна медицина.
Светла Балтова владее метода за лечение с цветните есенции на д-р Бах, антропософска и холистична медицина, астропсихология и медицинска астрология.
Преподава паневритмия като провежда ежегодно курсове от 1997 г. в България, а от 2000г. в чужбина: в Австрия, Холандия, Финландия, Германия, Щвейцария, Италия, Гърция, Бразилия, САЩ, Израел.

 

"Душата е нещо, което не се вижда и много хора се питат дали има душа...но тя се проявява чрез мислите, чувствата и действията ни. Ако душата не се вижда, то пък тялото е нещо много осезаемо, и то показва какво става в душата ни. То е нашият най-добър съветник. Защото когато ние се завкостеняваме и влизаме в някакви модели - мисловни или емоционални, съответно точно определена част от тялото ни започва да дава сигнали (чрез болести), че нещо не е наред. "

 

"Учителят казва, че ако ние с волята си не можем да овладеем тялото, то просто нямаме воля. Тялото според духовната наука е създадено от душата и от Духът ни. По тялото, което сега имаме, можем да съдим каква работа сме извършили преди, в предишните си прераждания.", споделя д-р Балтова."Науката за неделимостта на душата и тялото, или за неделимостта на мислите и чувствата и физическото им проявление - това е много древна наука. Тя е била забравена в епохата на материализма, когато е било отделено физическото от духовното; осезаемото от неосезаемото. Сега тази наука се възвръща, нарича се психобиология. Тя показва как определени органи и системи от тялото как точно реагират при определени мисловни или емоционални модели. Това е развито и в антропософската медицина на Рудолф Щайнер. Към тези неща многократно насочва вниманието ни и Учителя Беинса Дуно, който говори за това кои части на тялото с какви процеси или с какви добродетели са свързани."'Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12