Търси

Само низшите светове са подхвърлени на влиянието на звездите (астрологията)

Още по темата ...

Д-р Светла Балтова: Каква ще бъде 2023-а година според астрологията? (ИНТЕРВЮ)

Виж повече
Елеазар

Елеазар: Само пробуждането може да заличи миналото на човека. Пробудените очи символизират Духа

Виж повече
Д-р Светла Балтова

Д-р Светла Балтова: Науката постепенно започва да признава, че всъщност ние сме светлина (ВИДЕО+ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Виж повече
31.12.2022 г.
13483
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Свободният избор е даден, за да може човек да измени своята съдба. Това означава, че звездите не владеят над човешкия Дух, те са слуги на Духа. Пробуждането на човека не е обект на звездни влияния, той се влияе само от Духа. Това означава, че в космоса има две различни системи от закони, които управляват съществата.

Космосът и звездите имат два вида отношения:
1. За хората те имат ограничителни условия и затова, каквото е писано, става.
2. Към пробудените хора имат друго поведение. Те им помагат да се развиват и стават все по-пробудени, Божествени същества.

Само низшите светове са подхвърлени на влиянието на звездите. Не е необходимо астролог да ти гледа съдбата и живота, има много по-точен метод. Бъди искрен с Бог в себе си, вътре в своята душа, това е всичко. На тази искреност звездите ще се поклонят.

Предопределението се променя с:
1.Искрена молитва.
2.Медитация.
3.Промяна на името.
4.Промяна на местожителството.

Тези неща променят хода на събитията. Името Аврам е станало Авраам. Според Кабала само една буква е прибавена, но тя е достатъчна да отстрани влиянието на звездите в неговия хороскоп. Авраам е направил промяна в съзнанието, а не само в буквата.

Всеки, който иска да постигне дълбоко и искрено една по-висша степен на съзнание, той привлича една мощна, невидима сила, която му помага да стане господар на своята съдба. Това означава, че свободният избор е голяма сила и че той може да промени всичко предопределено.

Свободата идва, когато съумееш да се свържеш със собствената си, вътрешна космическа енергия. Когато един човек си е избрал определен път в живота, космическата енергия му съдейства да върви в този път. Но ако е направил лош избор, тази енергия го насочва към капаните на злото. Това означава, че злото ще хване всички същества с лош избор в своята мрежа, защото то е част от мощната космическа енергия на Бога.

Всеки ученик, който е познал любовта или който е познал Бога, не може да бъде зависим от условията на звездите или условията на света. По пътя на любовта се постига себепознанието, а това означава, че чрез пътя на себепознанието ще се усъвършенства цялото битие.

По пътя навътре ученикът трябва да се срещне с разпятието, т.е. с най-голямата благодат. На разпятието се решава един от най-важните въпроси на живота. Това е въпросът над всички религии, евангелия и всички събития – въпросът за влизане в посвещение. Човешкият дух има знания, които са далеч над Библията и всички свещени книги. Знанието е голяма опасност и затова е необходима любовта. Тя изважда човека от пропастта на ума. Това означава, че само чрез любовта можеш да навлезеш в разпятието и да възкръснеш, и само който е възкръснал, може да носи новия живот и благата на новия живот.

Който има дълбоко и чисто желание да се усъвършенства, звездите не могат да му пречат, напротив, всички условия в живота му стават помагачи, в това число и най-лошите условия. Според Кабала животът на човека е предначертан, но не и неизбежен, защото винаги има изход и изходът се намира в свободния избор. Кабалистически, човек се ражда точно в този час, че ако има будност и стремеж, може да промени цялото си минало, цялата си съдба. Това означава, че и звездите, и ангелите, и демоните, всички са в услуга на самоусъвършенстването, всички са помагачи за будния.

Промяната на съдбата става чрез следния закон:
Когато човек се издигне в по-висока степен на своето съзнание, съдбата, предначертаното, писаното се променя. Това означава, че няма твърдо предопределена съдба. Когато името на Авраам се променя, това означава, че той се издига в нова степен на съзнаието. Ще обясня: Според Кабала, промяната в името е промяна в съзнанието. Тези, които имат много тежка болест, най-хубавото за тях е да си променят името и духовете, които са свързани с тежката болест започват да ги напускат. За предпочитане е името да се даде от посветен. Авраам не е изменил просто своето име, а е направил промяна навътре. Кабала казва, че с тази вътрешна промяна той променя и астрологичните влияния. В библията се казва, че Авраам е променил и своето местоживеене, кабалистически това също означава промяна на съдбата. Кабала казва, че ако си промениш местожителството, ти променяш своя хороскоп. И това не се ръководи от звездите, както мислят някои астролози, а от свободния избор.

Всичко, което е писано на ученика може да се измени, но се иска голямо духовно извисяване. Ще обясня някои неща: Кабалистически вселената е започнала своя живот по законите на причината и следствието. А влизането в по-високата степен на съзнание е влизане в духа, това е принцип, който е извън причината и следстивето. Това означава, че който влезе в духа променя своя път. Ще обясня защо е така. Само в по-високата степен на съзнание може да има оправяне на грешките, само тук има усъвършенстване. Говорим за усъвършенстване, а не за видения и сънища или ясновидство. Тази промяна в новата степен на съзнание привлича ново духовно ръководство от висшия свят.

Според Кабала, звездите в хороскопа на човека са така поставени, че да тласнат човека в най-верния път. Но преди всичко се иска будност. Звездите не предопределят съдбата на човека, те само показват изхода и правия път. Точно будният, ученикът намира пътя и изхода, а тези, които не могат да намерят своя път мислят, че така им е предопределено. Това е тяхната илюзия, умът си играе с тях по този начин.

Само пробуждането може да заличи миналото на човека. А минаването в по-висока степен на съзнание, това е раждането отново. От всичко това става ясно, че няма нито една строго предопределена съдба от звездите. И всеки човек може да излезе от своето минало, ако се пробуди за един нов, духовен живот. Тогава звездите ще му покажат пътя и ще станат негови помагачи.

Има един момент, за който ще загатна и за който астрологията е била безпомощна във всички времена да навлезе в тази област, тя не може да разреши този въпрос. Тук само ще го загатна, няма да го обяснявам: Астрологията не може да улови неуловимите изменения в тайното съзнание на ученика. А точно на този уровен, на това ниво стават скритите промени. Когато Учителят е гледал ръката на Борис Георгиев, художника, преди това ръката е гледана от една хиромантка и тя е казала, че от него няма да излезе художник. Когато Учителят погледнал ръката казал, че ще излезе гениален художник и след време той наистина става такъв. Когато питали Учителя каква е причината, той казва, че на ръката има невидими линии. Точно тези невидими линии са свързани с тайната на съзнанието, неуловимите причини навътре, точно те правят промяната, а те не са написани на ръката. Значи, има една хиромантия, която се отнася до невидимата област.

Ако един ученик навлезе в дълбоко самоусъвършенстване, ако подходи много искрено по този въпрос, звездите му стават помагачи и техните енергии се спускат да му помагат. Това е във връзка и с Царството Божие. При разбиране на живота, Царството Божие може и в ада да слезе и да го преобрази, това се отнася до разбирането на живота.

Скоро една позната ме пита:Ти как правиш своите лекции, нали получаваш информация, по този начин. Тук искам да ви кажа, че това не само, че е невежество, но много повече. Когато се говори за мъдростта и по пътя на Учителя не се говори за информация, искам да ви кажа деликатната разлика. В окултизма има много разлики и понякога те са много близки думи, а в същност е разлика от цели светове. Мъдростта никога не е информация и никога не е знание, а тя е проникване и разбиране. Думите проникване и разбиране са свързани с истинската мъдрост, докато знанията и информацията не са. Те може да са път към мъдростта, но не са мъдростта. Значи, мъдростта не е информация, не е получаване на информация, а проникване и разбиране. Проникване, ако има кой да те пусне, ако висшия свят те допусне, въпросът е по-сложен, някой път може да се спра и на него.

Елеазар Хараш

Препоръчани книги:

Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Спонсори на Портал 12