Търси

Самовнушението е могъща сила в ръцете на човек за лечение и духовно възраждане

Още по темата ...
Мощната сила на цветовете влияе върху добродетели на душата и качества на характера

Мощната сила на цветовете влияе върху добродетели на душата и качества на характера

Виж повече
здравето

Елеазар - Тайните на Здравето и Скритата Медицина (ТЕКСТ+ВИДЕО)

Виж повече
благодарност и психология

Как да приложим техника за благодарност и справяне с емоционални натрупвания?

Виж повече
Петър Димков

Пeтър Димков: Телесното здраве добива смисъл само чрез Духа

Виж повече
09.02.2021 г.
14512
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Всяка сутрин, след събуждане, и всяка вечер, преди заспиване, затворете очите си и без да се концентрирате в това, което казвате, произнесете 20 пъти:

„С всеки ден аз съм все по-добре във всяко едно отношение”. Произнасяйте тази фраза на глас и достатъчно високо, за да я чувате добре. Едновременно с това отброявайте по едно възелче от въженце с 20 възелчета или броеница. Това кратко упражнение ще ви помогне да се настроите по-лесно и по-бързо да се справяте с всичките си проблеми – включително и здравословните. Опитайте неговия ефект в рамките на един месец  и ще сте щастливи с получените резултати. Това е една от ефективните техники за самовнушение на френския терапевт.

Емил Куе, който смята, че ние притежаваме неимоверно могъща сила, която, проявявайки се безсъзнателно, понякога може да ни причини голяма вреда. Ако пък се възползваме от нея съзнателно и разумно, тя дава в ръцете ни сила над самите нас и ни позволява сами да лекуваме себе си и другите. 

А най-важното според Куе е, че тази сила може да бъде използвана за духовното възраждане на ония, които по едни или други причини са изпуснали правия път.


Терапевтът обяснява, че това самовнушение трябва да се прави колкото е възможно просто, пряко, машинално и без ни най-малко напрягане. Като формула и с тон, с какъвто обикновено хората се молят и четат молитви. По този начин формулата посредством организма на слуха, прониква механически в безсъзнателното „аз” и веднага оказва действие.
 

„Необходимо е този метод да се прилага през целия живот – той има колкото предупредителен, толкова и лечебен характер”, казва Куе.


 „Ако през деня или нощта изпитвате телесна или душевна слабост, преди всичко трябва да си наложите твърдата увереност, че съзнателно няма да я усилвате още повече, а напротив, ще я накарате по-скоро да изчезне. След това постарайте се да останете напълно сам, затворете очите си и, гладейки челото си с ръка, ако се касае за душевно страдание, или болното място, ако слабостта ви е физическа, повтаряйте високо, с колкото е възможно по-голяма бързина: „Минава, минава, минава!” докато ви стане по-добре. Така ще мине за 20-25 секунди. Ако е нужно, това може да се повтори няколко пъти”, казва Куе. 

Той изтъква, че прилагането на самовнушението не може да замени медицинското лечение, но е най-ценната помощ както за болния, така и за лекаря.

В своята книга „Съзнателно самовнушение” французинът описва случаи на хора, които предварително предсказват, че в еди кой си ден, при известни условия ще ги заболи глава. И действително, в определения ден, при посочените от тях условия у тях се появява силно главоболие.

Според терапевтът, те сами са предизвикали у себе си тая болка, докато други притежават способността – с помощта на съзнателното самовнушение – да отстраняват каквито и да било болезнени чувства.


„Твърде добре съзнавам, че човек лесно може да бъде смятан за луд, когато изказва мисли, противоречиви на твърдо установени възгледи. Но рискувайки такава присъда, аз все пак твърдя, че твърде много хора са болни физически или душевно само защото си въобразяват болестта – без значение телесна ли е тя или душевна. Мнозина не могат да ходят, когато у тях не съществува и най-малка органическа повреда. Тяхната неспособност да ходят се обяснява с това, че те си въобразяват, че страдат от парализа. Именно такива болни най-бързо постигат поразителни успехи и пълно излекуване.

Съществуват много хора, които са щастливи или нещастни само поради това, че се мислят за най-щастливи или нещастни – от двама души, които се намират в напълно еднакви условия, единият може да се чувства крайно щастлив, а другият за безнадеждно нещастен. Почти всички, без изключение, болести могат да бъдат отстранявани с помощта на самовнушението”, пише човекът, който мечтаел  методът на внушението да се включи в програмата на медицинските факултети, за да е от полза за болните, а и за самите лекари.


 

Препоръчани книги:

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12