Търси

Сай Баба: Усещането за присъствието на Бога всякога и навсякъде - това е Мъдрост

Още по темата ...
Душата

Душата се извисява над Закона на прераждането, когато осъзнае своята Божественост

Виж повече
различаване

Закон: Който е избрал Любовта, ще има различаване, защото ще му бъде изпратена интуиция

Виж повече
 от егоистична на отдаваща

В Зохар е казано: Да променим нашата природа от егоистична на отдаваща, защото нашият Източник е Абсолютната безкористност

Виж повече
20.02.2023 г.
4072
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Борете се да видите Бога, за да осъзнаете Духа си. Даже и неуспехът в тази борба се явява по-достоен отколкото успехът в светските дела. Усещането за присъствието на Бога всякога и навсякъде - това е Мъдрост, Истинна Мъдрост.

Мъдростта - това е достижение на чувството за Единство с Брахман. Мъдрецът навсякъде вижда Единството с Брахман, а не разнообразие.

Съществуват четири типа хора:
  • „мъртви“ - отричащи Бога и мислещи се за свободни и независими;
  • „болни“ - обръщащи се към Бога само при нещастие;
  • „заблудени“ или „знаещи“, че Бог е Вечен Свидетел, но си спомнят за Него само от време на време;
  • „здрави“ или „истинно вярващи“ в Бога - те са всякога съществуващи в Него, те живеят в Неговото Присъствие, което ги изпълва с вътрешен мир.

Вие нямате никой, който да ви е по-близък от Бога. Вашите родители са малко встрани, а Бог е тук с вас и вътре във вас. Даже ако вие не Го любите, Той не ви напуска.

Единният Бог пребивава в Храма на Сърцето на всички хора.


Осъзнатостта е живот в Бога. Пътят е труден, но Бог те води през цялото време. Глупавите хора търсят Бога ту тук, ту там - Мъдрият Го открива отвътре.

Преди да пристъпиш към духовни практики, необходима е безконечна честност пред самия себе си и пред Бога. Бог е Свидетел на всички състояния. Бог се проявява като Причинност. Бог е във всичко и във всички, но не всички хора са в Бога и затова те страдат. Няма такъв миг, в който Бог да не участва. Бог е Господарят на цялото човечество. Всички същества принадлежат само на Бога. Необходимо е да се види Бог във всичко - и в красивото, и в уродливото, и в цъфтящото, и в увяхващото.

Бог е Причина за това, че някои учени Го отричат, Сам Той иска да Го отричат. Ако Бог не беше, то нямаше да съществува и Словото Бог. Дали вярваш, или не вярваш - Бог съществува. Бог няма Начало, Среда и Край.

Хората обръщат внимание на външната красота на човека, но Бог признава само вътрешната красота. Отсъствието на лъжа - това е Царският Път в живота и единственият Път за правилно поведение. Там, където е Истината - там е и Бог; там, където те са заедно, е и победата. Бог всякога вижда, чува и знае какво правим. Бог дарява Своето благословение на тези, които имат правилна реч и любящо сърце.

Не допускай близо до себе си това, което те отдалечава от Бога. Не обсъждай въпроси, касаещи Бога с тези, които не са Предани. Откажи се от всякакви съмнения относно Учителя и Бога. Няма никакви обекти, всичко е само цел и целта е осъзнаването на Бога.

Нито един човек не се ражда и не живее заради друг, но всеки се ражда само заради Бога. Вярата в Бога е в това, че Той е Всемогъщ и Вездесъщ, а Доверието е увереност в Истинността на Словото, намеренията и деянията на Бога.

Вътре във вас трябва да бъде Божието Име, а отвън - практиката на Истината. 

Причината за всички ваши страдания и печал е неосъзнаването на Вездесъщността на Бога.

Ахам Брахма Асми - Аз съм Дух, това е универсалният отговор.

Спонсори на Портал 12