Търси

Ритуалите в нашето ежедневие укрепват връзката между душите в семейството

Още по темата ...
жена

Аида Марковска: Жената е концентрат на най-хубавото семе, което носи един род

Виж повече
Лидия Ковачева

Лидия Ковачева: Магистралите на живота са добрината, етичността и любов към всичко живо

Виж повече

Аида Марковска: Любов, отношения, деца и огледалните травми в родовете (ЛЕКЦИЯ - Здравей Здраве 2021 - Ботевград)

Виж повече
03.09.2021 г.
4841
Добавена от: Невена Йовчева
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
 
Какво са ритуалите в нашето ежедневие. Какви ритуали имате със себе си самите? А с децата си?
По колко време на ден прекарвате с тях? Имате ли специални ритуали - с прегръдка, поздрав, игра, песен, таен знак?

 
Ритуалът е нещо, което укрепва свещената връзка между душите, било то  между приятели или между дете - родител. Всеки следва да има своите ритуали с близките си и най-вече със себе си. Те са знак за връзка, те са невидим мост на доверието.
 
Ритуалът  е външна проява - физическо манифестиране, утвърждаване на тази невидима нишка на подкрепа, любов и грижа към близкия до теб. Не е достатъчно единствено да знаем, че тази връзка е там - важно е да я показваме и прилагаме чрез триадата ум-сърце-воля, тоест да бъде изразена чрез действията ни.
 

В днешното време на забързаност, отдалечаване един от друг и живеене във виртуална реалност на младото поколение, ритуалът в нашето ежедневие е прекрасен инструмент за създаването на дългосрочни устойчиви здрави връзки, както и поддържането им в постоянств. Именно тези връзки , отношения, както и от друга страна добрите позитивни ролеви модели показвани от нас възрастните спомагат за израстването на едно дете. Една свобна и в подкрепяща го среда, която му спомага да разгърне  Божествения потенциал, който то носи в себе си.  
 

Всеки ден когато се събудим - имаме избор - може да продължим деня си като най-обикновен ден и автоматично да се погрижим за децата си, ограничавайки тази грижа до това да  сготвим, да ги облечем, закараме, огранизираме деня им и да тръгнем по нашите задължения. Или можем да подходим по друг начин . ...с емпатия , с внимание и с любов -  оценявайки всеки миг заедно. Той никога няма да бъде същия - нито детето ни ще бъде точно в този етап от живота си , в тази възраст, в това състояние, с тези преживявания както в този момент... Оценявайте всеки ден с детето си.

Този осъзнат избор отваря пред нас нова реалност в нашите взаимоотношения: да се порадваме на времето заедно, да видим в детето си или човекът до нас, един скъпоценен камък, една прекрасната душа и нейното величие - еманация на Божественото Начало....
 
 
Идеи за рутуали с вашите деца и близки
Имате ли семеен ритуал при хранене? Благодарствена молитва, жест, определени думи, звукът ом? Споделете нещо за храната, от къде е дошла, кой се е грижил за нея, насочете вниманието към тези малки, но важни неща. Запалете си свещ, притихнете.

Имате ли семейна песен? Или песен за различните поводи, а можеби стихчета? Имате ли си ваш танц или таен знак, а защо не таен език?

Малките неща създават големи промени.
 
 Автор: Невена Йовчева

Препоръчани книги:

nevena
Невена Йовчева
Невена Йовчева е част от екипа на Портал12. Подпомага дейността в работата с книги, статии, партньорства, организирането на събития и видео заснемания. Учила е приложни изкуства в Националната Художествена Академия и учи педагогика във Великотърновския университет.

Работи с деца и младежи в сферата на неформалното образование и ученето чрез преживяване и творчество. Има фокус към холистичния подход - цялостно и  пълноценно развитие на личността разпознаващо и усъвършенстващо вродения потенциал. Вдъхновява се от принципите на Слънчевата педагогика, учението на Беинса Дуно - Петър Дънов и Елеазар Хараш.  
 

 

Спонсори на Портал 12