Търси

Ритуалите в нашето ежедневие укрепват връзката между душите в семейството

Още по темата ...
жена

Аида Марковска: Жената е концентрат на най-хубавото семе, което носи един род

Виж повече
Лидия Ковачева

Лидия Ковачева: Магистралите на живота са добрината, етичността и любов към всичко живо

Виж повече

Аида Марковска: Любов, отношения, деца и огледалните травми в родовете (ЛЕКЦИЯ - Здравей Здраве 2021 - Ботевград)

Виж повече
03.09.2021 г.
3729
Добавена от: Невена Йовчева
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
 
Ритуалите в нашето ежедневие. Какви ритуали имате със себе си? А с децата си?
По колко време на ден прекарвате с тях.  Имате ли специални ритуали - с прегръдка, поздрав, игра, песен...  

 
Ритуалът е нещо, което укрепва свещената връзка между душите, било то  между приятели или между дете - родител... Всеки следва да има своите ритуали с близките си и най-вече със себе си....  
 
Ритуалът  е външна проява - физическо манифестиране, утвърждаване на тази невидима нишка на подкрепа, любов и грижа към близкия или към детето.  Не е достатъчно единствено да знаем, че тази връзка е там - важно е да я показваме, чрез триадата ум-сърце-воля, тоест да бъде изразена чрез волята и тялото. 
 
В днешно време на забързаност, отдалечаване един от друг и живеене във виртуална реалност на младото поколение ритуалът в нашето ежедневие е прекрасен инструмент за създаването на дългосрочни устойчиви здрави връзки, както и поддържането им в постоянство и вдъхновение. Именно тези връзки , отношения, както и от друга страна добрите позитивни ролеви модели показвани от нас възрастните спомагат за израстването на едно дете - в свобна и в подкрепяща го среда, която му спомага да разгърне  Божествения потенциал, който то носи в себе си.  
 

Всеки ден когато се събудим - имаме избор - може да продължим деня си като най-обикновен и автоматично да се погрижим за децата си, ограничавайки тази грижа до това да  сготвим, да ги облечем, закараме, огранизираме деня им и да тръгнем по нашите задължения или да подходим по друг начин . ...с емпатия , с внимание и с любов -  оценявайки всеки миг заедно. Той никога няма да бъде същия - нито детето ни ще бъде точно в този етап , в тази възраст, в това състояние, с тези преживявания както в този момент.

Този наш втори избор отваря пред нас една нова реалност в нашите взаимоотношения: да се порадваме на времето заедно, да видим в детето си или човекът до нас, един скъпоценен камък, една прекрасната душа и нейното величие - еманация на Божественото Начало....
 
Какви ритуали бихте започнали от днес?  
 
Може да внесете обновление във времето, което прекарвате с детето си, като освен ежедневната грижа, внедрите малки ритуали. Те ще одухотворят вашата емоционална връзка с детето и ще я работят затова тя да се укрепи и стане по-силна.
 
Ако погледнете в един ден, ще откриете множество малки ежедневни практики, които извършвате - от здрависването до храненето, миенето или почистването на дома например. Нужно е само да им прибавите щипка вълшебство и да ги превърнете в ритуал.
 
Идеи за рутуали с вашите деца и близки


Вземайки предвид това, например можете да създадете ритуал за храненето с вашето дете. Може преди всяко хранене, да затворите очи и да изразявате на глас благодарност за храната, която е на масата. Благодарност към земята, която ни я е дала, към хората, които са направили възможно да стигне до нас и на човекът, който я е приготвил. Може да имате обща формула за приемане на финната енергия от храната. За да създадете атмосфера по време на храненето също така може да използвате и запалена свещ, която да съпътства храненето. 
 
По същия начин, докато се миете сутрин и вечер, можете да погледнете на този акт като акт на пречистване. Сутрин и вечер докато си миете лицето и ръцете да насочите мислите си към намерение за освобождаване на натрупаното напрежение от деня, натоварващи и негативни мисли и случки от ежедневието и да си представите как се изпълвате с лекота и чистота след като сте се измили. 
 

Не е нужно да променяте ежедневните си навици драстично, за да напоите деня си с атмосфера на церемония. Нужно е само да смените перспективата си към рутинните навици и да превърнете част от тях в малки ежедневни ритуали.


Тези ригуали не само ви свързват по-силно, но ви държат в постоянна връзка, с това, което наистина има значение и е истинско важно. А когато се прилагат в семейството още от ранна възраст и станат част от семейните ценности, това ще внесе повече будност, яснота и свързаност във времето прекарано с децата и близките.

автор - Невена Йовчева - Calendula
 
 
 

Препоръчани книги:

nevena
Невена Йовчева
Невена Йовчева е част от екипа на Портал12. Подпомага дейността в работата с книги, статии, партньорства, организирането на събития и видео заснемания. Учила е приложни изкуства в Националната Художествена Академия и учи педагогика във Великотърновския университет.

Работи с деца и младежи в сферата на неформалното образование и ученето чрез преживяване и творчество. Има фокус към холистичния подход - цялостно и  пълноценно развитие на личността разпознаващо и усъвършенстващо вродения потенциал. Вдъхновява се от принципите на Слънчевата педагогика, учението на Беинса Дуно - Петър Дънов и Елеазар Хараш.  
 

 

Спонсори на Портал 12