Търси

Райнер Мария Рилке: Въпросът е в това - всичко да изживеем, чрез собствена опитност

Още по темата ...
Марина Цветаева

Марина Цветаева към Рилке: Ако някой сънува и двама ни - в неговия сън ще се срещнем

Виж повече
Роден

Изкуството в ръцете на Огуст Роден - Запечатани образи от невидимото (СНИМКИ)

Виж повече
Бог е Любов

Рилке: Макар да не съзира плодовете, коренът все пак ги подхранва

Виж повече
Райнер Мария Рилке

Райнер Мария Рилке: Трябва да сте преизпълнени с дълбоко доверие

Виж повече
16.06.2024 г.
1060
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Обърнете се към Природата, към обикновеното в нея, към незначителното, едва забележимото.., което внезапно може да се окаже велико и неизмеримо. Обградете с любов дори най-малкото и простоватото, като скромен слуга се помъчете да спечелите доверието на привидно нищожното: сторите ли това, всичко ще ви се види по-леко, по-цялостно и някак по-приемливо, ако не за разума, замрял в почуда, то за Духовното ви зрение, будност и жаждата за познание.

Трябва да се научим да проявяваме търпение към всички нерешени загадки в душата ни и да се опитаме да обикнем самите въпроси, подобни на заключени стаи или книги, написани на съвършено непознат език. Не търсете сега отговорите, които просто не можете още да получите, защото не сте ги преживели. А въпросът е в това - всичко да изживеем, чрез собствена опитност. Не позволявайте повърхността да ви заблуди, в Дълбочината всичко се превръща в закон. 

Обичайте самотата си и носете страданието, причинено от нея, носете го със сладост, защото онези, които външно са близо до вас, са далеч, а това означава, че около вас става по-просторно. И щом близостта е далеч, просторът се разстила чак до звездите и е необятен.

Радвайте се в своето израстване, в което никой не може да ви следва и бъдете добри към ония, които остават зад вас. Не подхранвайте вечната драма между родители и деца; тя изтощава силите на децата и разпилява любовта на възрастните, която обгръща и топли, дори когато не проявява разбиране.

Не търсете съвет и съгласие, но вярвайте в Любовта, пазена за вас като наследство, и бъдете уверени, че тя е сила и благословение, които ще ви стигнат за да отидете много далеч....

Мистичното е оправдано само когато не му се отрежда повече власт, отколкото на другите сили. Но за лековерните то из един път става тайната основа на всяко действие, а пък онези, които го пренебрегват, то разтърсва с мощта на присъствието си.


Райнер Мария Рилке

Райнер Мария Рилке (Rainer Maria Rilke) е един от най-известните поети от началото на 20-и век. Роден е на 4 декември 1875 година в Прага, тогава част от Австро-Унгария, и починал на 29 декември 1926 година в Швейцария.

Рилке е автор на поезия и проза, включително десет цикъла със сонети към Орфей, "Новите стихотворения", "Истории от любовта на господ Бог", и "Бележки на Малте Лауритс Бриге". Неговото най-известно произведение, обаче, вероятно е "Дуинските елегии", дълга серия от десет елегии, които той написа в продължение на много години. Рилке е известен със своите философски стихове, които често разглеждат въпроси като смъртта, искуството, и отчуждението. Неговото писане често се характеризира като "трудно", но също така е широко признато за неговата красота и емоционална мощ.

Едни от най-известните му писма са "Писма до млад поет", колекция от десет писма, написани до руската поетеса Марина Цветаева. Писмата, които Райнер Мария Рилке и Марина Цветаева си разменят, не са част от специфичен творчески труд на Рилке, който може да бъде класифициран като "творба". Вместо това, тези писма представляват важен източник на информация относно личния и професионален живот на двамата писатели и тяхната взаимна връзка. Тази връзка е била в основата на много изследвания и анализи на двамата писатели и тяхното творчество. Писмата между Рилке и Цветаева предоставят рядко вижданата възможност да видим двама велики писатели в действие, както обсъждат своите идеи и виждания за света и изкуството.


 

Препоръчани книги:

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12