Търси

Раждането на Исус трябва да бъде приемано символично като раждането на Христос във всяка душа

Още по темата ...
Христос

Елеазар Хараш: Христос дойде, за да задвижи себепознанието (ВИДЕО)

Виж повече
Христос

Елеазар: Христос символизира правилния свободен избор

Виж повече
Архангел Михаил

Рудолф Щайнер: Архангел Михаил е наш предводител по пътя към Христос

Виж повече
25.12.2021 г.
3224
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Раждането на Исус трябва да бъде приемано символично като раждането на Христос във всяка индивидуална душа. 

Не са много хората, които решават да учат и работят здраво, за да допринесат за раждането на Христос в Духа и душата на всички хора. Ако раждането на Христос преди две хиляди години беше достатъчно, защо Царството Божие още не е дошло? Защо войната, нищетата, болестите и смъртта още не са изчезнали?

Не се съмнявам, че раждането на Исус е събитие от най-голяма важност … важност отвъд възможността на думите за изразяване. Никога не съм казвал, че трябва да бъде омаловажавано, но само, че трябва да бъде продължено в живота ви.

Раждането на Христос трябва да продължи в религиозното и мистично измерение. Събитие с такава природа никога не трябва да бъде прекъснато от потока на времето.

Апостолите са знаели, че раждането на Христос е събитие, което трябва да бъде повторено във всяка човешка душа, но това е нещо, което все още не е ясно в съзнанията на християните, въпреки думите на свети Павел: „Колко пострадах, за да ви накарам да родите Христос в себе си!“ Но по какъв начин се осъществява това раждане? Това е необятен въпрос. За да му се отговори, човек трябва да знае как хората са били сътворени в работилниците на Бога.

Нека погледнем символизма на яслите, където се е родил Исус – върху сламена постеля, между вол и магаре! Защо трябва Исус да бъде роден в конюшня, а не в палат, храм или просторен, разкошно обзаведен дом? Всичко в евангелията е символично, но въпреки, че християните знаят тази история повече от две хиляди години, те не знаят за изключително дълбокия и скрит смисъл...

Също така те си мислят, че апостолите са били просто необразовани, невежи рибари. Да, защото "Исус е бил сляп и избрал учениците си наслуки" … ! Ако само знаехте кои са били тези ученици в предни превъплъщения! Някои от тях са били пророци или царе, един от тях е бил Соломон. Да, един от 12-те Апостола е бил Соломон, но кой един от дванайсетте? Той загубил величието и славата си, защото злоупотребил с огромните си знания и се отдал на порок и разкош. Въпреки всичко, той имал много благородни качества и затова му било дадено място близо до Исус. Но християните не вярват в прераждането и се опитват да обяснят всичко, без да се отнасят до него. Но те никога няма да обяснят каквото и да е без Закона за прераждането.

Всички знаете пасажа в Евангелието, в което Исус казва на Никодимус:

„Ако човек не се роди отново, той не може да види Божието царство.“

Но Никодимус бил слисан и попитал: „Как човек може да се роди повторно, ако вече е възрастен?“ Исус повторил:

„Ако човек не се роди от вода и Дух, той не може да влезе в царството на Бога.“


Следователно, второто раждане на човека е резултат от общата работа на водата и Духа, тоест, водата и огъня. Има четири елемента: Земя, Вода, Въздух и Огън. Земята, Водата и Въздуха са материални елементи, докато Огъня принадлежи на етерния план. Огънят надхвърля трите състояния на материята, които другите елементи представят. Със сигурност, Огънят и Светлината са материални, но материята, от която те са изградени е толкова тънка, че хората не я познават. Те никога не са успявали да я поставят в епруветка и да я анализират, тъй като тя никога не може да бъде изучавана с физически процеси.

Водата и Огънят са символи и на езика на символите Водата е първичната материя, безформената материя, която гърците наричат Хайл, а Огънят представя Духа. Когато огънят и водата работят заедно, те произвеждат сила, която може да бъде впрегната и използвана от хората. Ако искате да произведете енергия от огън и вода, трябва да ги държите отделно и да поставите водата в някакъв съд. Ако хвърлите водата директно в огъня, тя просто ще се изпари, а огънят ще загасне. Точно това се случва с много семейни двойки. В невежеството си, като не знаят как да работят заедно, жената се изпарява, а мъжът угасва!

Как да работим чрез комбинирането на огъня и водата: това е, което учим тук, в Езотеричната Школа. Водата и огънят също са сърцето и съзнанието, чувствата и мислите.

Огънят е Мъдростта, а Водата – Любовта. Женитбата на Мъдростта и Любовта дава раждането на Истината, а Истината е Христос, Новото Съзнание. Първото раждане е раждането на бебето във физическия свят: с ръце и крака, нос, уста и бели дробове, което малко по малко се развива и расте, диша, храни се и се щура наоколо. Второто раждане също се нуждае да бъде заченато, но това зачеване става в един друг свят, в който Духът се жени за Първичната Материя и зачева Божественото дете. И когато това дете се роди в духовния свят, то също може да върви, говори и работи в този свят. Това е второто раждане – проникване в свят от друго измерение.

Когато душата и Духът се слеят, те внасят в света семе, което израства в ново съзнание. Посветените, които са родени за втори път, са свободни от всички желания и похоти, от всички долни страсти и Духът им се издига нависоко. Но вие не можете да ме разберете, защото ако човек не се е родил повторно, не е възможно това да бъде разбрано. Можете ли да обясните какво е слънчевата светлина за слепия по рождение или какво е музиката за глухия?

Когато вие самите го преживеете, тогава ще знаете, защото то ще бъде събитие, което никога няма да можете да забравите. И второто раждане става тук, в района на слънчевия сплит, на Хара центъра. Това са яслите с вола и магарето, тоест, с черният дроб и далака. Тогава от висините ще се понесе музика и ангелско песнопение. Второто раждане е събитие, на което присъстват всички Небеса. Събитията, които са представени в историята на Исус се случват всеки път, когато човек се ражда повторно. Магарето, вола, тримата мъдреци, Ангелите … всичко е на мястото си. Това не е нещо, което се е случило еднократно преди две хиляди години в Палестина, а процес, който непрекъснато се възпроизвежда. Има много неща, които човек трябва да знае, за да зачене и отгледа дете в себе си: как да го износи, как да го подхранва и т.н.

Второто раждане се проявява под формата на разширено съзнание, като светлина, която разсейва всеки мрак отвътре, като топлина и любов с такава интензивност, че дори и да сте изоставени от всички и сами, никога няма да се чувствате самотни. Като преизобилен живот, който разцъфтява навсякъде, където стъпите. Като подем на силите, които вие посвещавате в служба на изграждането на Божието Царство и като радост. Да, всепоглъщащо чувство на радост, което идва от усещането за сливане с цялата Вселена и всички напреднали души, от чувството, че сте част от тази необятност и от ведрото убеждение, че никой никога не може да ви лиши от тази радост. В Индия това състояние е познато под името „Буда Съзнание.“ Същото Християните наричат-  раждането на Христос.

Преди никога не съм смеел да ви разкрия мистерията на яслите и раждането на Христос. Но сега вие знаете, че Христос се ражда в дълбините на стомашната кухина, между вола и магарето, между черния дроб и далака. Следователно раждането на Исус в яслите има най-дълбоко езотерично значение. Там, в центъра Хара ученикът трябва да даде живот на новото съзнание, на детето Христос.

Да бъдеш роден от Вода и Дух … Посветените, които познават езика на символите, не се спират само на тези две думи: „вода“ и „дух“, но намират техните съответствия във всеки аспект на творението. Същите закони владеят във всички равнища на Вселената. Ако във физическия свят се раждат бебета, това значи, че бебета се раждат и в другите светове. Ето защо аз казвам, че не само жените, но и мъжете могат да раждат деца. И същото важи за жените. Хората си представят, че деца могат да бъдат родени само на физическия план. Не, раждането е нещо, което съществува във всички пластове на битието.

Разбира се, аз осъзнавам, че някои хора ще приемат думите ми за нелепост, за гротеска! Но аз говоря за тези, които вече са тръгнали в тази посока, които вече са направили някакъв прогрес по този път и се нуждаят само от няколко намека, за да открият тайната. Благодарение на предишните лекции, сега знаете в коя част на физическото тяло става раждането. Виждам, че думите ми ви удивляват … Но, Христос не може да се роди в главите ви! Някога виждали ли сте дете, родено от нечий мозък? Никой не се замисля върху това. Някои си мислят, че корема и утробата са нещо отвратително. Защо тогава Бог е избрал точно това място за увековечаване на човечеството?

Не след дълго ще се научите да осъзнавате присъствието в себе си на Великата Светлина и ще усетите връзката между долните центрове(слънчевия сплит, пъпа и Хара) и трите горни чакри: Сахасрара, Аджна и Вишудха и отношението им към очите, носа и устата, към Любовта, Мъдростта и Истината. И когато разберете важността и значението на ниските чакри, законите за подобието и аналогията ще ви помогнат да откриете как стоят нещата на по-висшите планове. Когато това се случи, най-големите мистерии на битието и духовния живот ще се разкрият пред вас.

из лекция на Брат Михаил - Омраам
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12