Търси

Проф.Дамян Попхристов: Неунищожимия български Дух превърна 'Епопея на забравеното' в 'Епопея на незабравимото'

Още по темата ...
бяла дъга

Жени Костадинова: Три дни в Раювци се случваха чудеса, мистерии и велики прояви на Божия Дух (СНИМКИ)

Виж повече
13.07.2023 г.
5921
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Скъпи приятели,
Вълнуващо и вдъхновяващо приключи Форумът "Българският Дух през вековете " с подзаглавие "Епопея на забравеното " в Раювци 2023. Лектори, всички участници, танцьори и певци, стотиците деца, доброволците, техническите екипи, организаторите и публиката бяхме едно цяло - едно дихание, един Дух. Какво повече може да се пожелае!Слънцето пробива през мъглата. Мистичното му появяване неволно ни пренася далеч назад, когато преди 7 години ние от Фондация "Български Център Просветление - Дамян Попхристов " стартирахме първия Форум " Българският Дух през вековете " във Велики Преслав. Тогава все още не знаехме какво да очакваме...и се получи - 23 лектори, 6 от чужбина, изложба, концерт, побратимяване между град Челе ди Булгерия и Велики Преслав и 800 души зрители. Тогава само си помечтахме да продължим делото и то да обхване хиляди. И ето, че се случи сега в Раювци - около 3000 зрители, вдъхновени лектори с вълнуващи теми, практически занимания с тъкане, месене на обредни хлябове, създаване на родословно дърво, упражнения с Глаголицата, навлизане в тайните на шевиците, стъпките на българските хора. За пръв път и децата бяха обхванати в самостоятелна програма - играеха Паневритмия, занимаваха се с 4-те стихии и не искаха всичко това да свършва.Гледахме и спектакли - "О писменех " - за писмеността и книгопечатането, мистичният спектакъл "Елада Пиньо и времето " по едноименния роман на Керана Ангелова, детски танцов спектакъл, хорът с диригент Йордан Камджалов, емоционалният филм за чичо Веско, и накрая вдъхновяващият музикален финал с музиката на Братя Якъбови, сестри Апостолови и Константин Кучев.
Духът беше събуден още с откриването на Форума сред скулпторите на великите български владетели, войводи и воеводки. Тяхното духовно присъствие беше повече от осезаемо. То органично се допълни и от гласовете на починалите лектори от миналите издания на Форума в краткия, но много емоционален "In Memorium " в тяхна чест. После сакралните български ритми на тъпани и гайда ни поведоха към кромлеха и паметника на Вълчан войвода, за да прозвучат редове от последния (не издаден) роман на Акад. Антон Дончев, посветен на Вълчан войвода.

Спойката на събитията - това беше Паневритмията със стотици участници, последвана и от детска Паневритмия, всичко това в прегръдката на Природата - мистичната мъгла, бялата дъга, окото на Хор, изгревите и сърничките, които наблюдаваха от гората.Дори стихиите - вятър и дъжд се укротиха от чистите и искрени молитви на хората и Слънцето проби през облаците и огря лицата и душите на всички.

Едно всеобщо вълнение на Духа, едно тържество на единството, на единението, едно истинско и неподправено проявление на неунищожимия български Дух превърнаха, както се изразиха хората, "Епопея на забравеното " в "Епопея на незабравимото".

Благодарим на публиката за нейната съпричастност, блясък в очите и подкрепата, които са най-голямата награда и удовлетворение за нашите усилия. Благодарим на целия организационен екип и преди всичко на Таня и Борето от Портал 12 за тяхната блестяща работа и за нашето няколко годишно ползотворно сътрудничество, на Любомир Пашов за предоставената ни възможност да проведем това събитие в създаденото от него и съпругата му сакрално пространство, за перфектното му домакинство, както и на всички лектори и участници, на всички доброволци, екипите за осветление и озвучаване, заснемане и изхранване. Благодарим и на всички, които ни изпратиха фотографии от Форума, тъй като поради нашата заетост не успяхме въобще да снимаме.Беше едно неповторимо усещане. Полет и хармония! Истинска магия!
Сега се надяваме нашата "Раювска фото приказка" (вярваме, че Жени Костадинова няма да ни се разсърди, че открадваме заглавието на нейния прекрасен пост "Раювска приказка") да успее да Ви пренесе не просто на мястото на Форума, но и в Духа на преживяното.

Дамян Попхристов

Дамян Попхристов
Проф.Дамян Попхристов

“Богомилското учение е най-голямото духовно богатство на българите, но не го познаваме, а то е от световно значение”


Проф.Дамян Попхристов е един от най-сериозните изследователи и възкресители на богомилското учение в нашето съвремие. Основател на „Български център Просветление” - организация, която работи за популяризирането на истините за нашите предци и изконните български духовни ценности, за ролята и мястото на българите в социалните, културните и духовните процеси в Европа от древността до днес.

Дейността на центъра се осъществява чрез срещи-разговори, лекции, публикации, пътуващи семинари в България и чужбина, посещения на български училища и центрове из цяла Европа, както и чрез контакти с научни и културни институции, университети и фондации по цял свят.

Проф.Дамян Попхристов e автор на една от най-интересните книги за богомилите издавана в България - “За Богомилите - от уста на ухо”. Тя е плод на многогодишните му изследвания върху Богомилското учение - уникално българско духовно наследство.Използван е богат доказателствен материал от български и чужди източници (апокрифни писания и евангелия, богомилски легенди, хроники, документи на инквизицията и на Ватикана, както и езотерична и окултна информация на автора).

Проследява зараждането на богомилското учение, философията му, източниците, връзката му с други езотерични и дуалистични учения от епохата, близостта и различието му с официалната християнска доктрина, теорията за кармата и прераждането, като акцентът е върху езотеричната същност на учението.

 

“Как ние българите можем да изпълним мисията на богомилите? Като отворим сърцата си и се вслушаме внимателно с много доверие във вътрешния си глас - там е "записан" кода и оттам нищо е в състояние да го изтрие.”


Свързани публикации

бяла дъга
12.07.2023 г.
26350

Жени Костадинова: Три дни в Раювци се случваха чудеса, мистерии и велики прояви на Божия Дух (СНИМКИ)

Три дни в Раювци се случваха чудеса, мистерии и велики прояви на Божия Дух. 
Три дни усещахме изключително силната енергия на заедността и единЕнието на нас - Българите! 
Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12