Търси

Проф.Дамян Попхристов: Време е духовността да заеме своето място в нашето ежедневие (ПОКАНА за ЛЕКЦИЯ)

Още по темата ...

Проф.Дамян Попхристов и Христо Нанев - ЛЕКЦИЯ в Бургас

Виж повече

Проф.Христо Смоленов и проф.Дамян Попхристов: Време е за Истината! (ЛЕКЦИЯ в Ловеч)

Виж повече
22.04.2023 г.
3536
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Трета поредна среща-дискусия, организирана от Портал 12 ще се проведе тази неделя - 23 април в гр. Пловдив. В нея ще вземат участие проф. Дамян Попхристов и д-р Светла Балтова, а темата на която ще говорят и ще дискутират с публиката е : “Мъжът и жената в единство и силата на женската енергия”

За това как протичат до момента срещите в страната и какво да очакват участниците в дискусията в Пловдив, разговаряме с проф. Дамян Попхристов.

Проф. Дамян Попхристов споделете ни защо решихте да правите тези срещи в страната съвместно с Портал 12?
Решението за тези срещи е съвместна наша инициатива, тъй като сътрудничеството между Фондация Български център Просветление и Портал 12, и датира вече повече от 7 години, откакто още на първия форум, който ние проведохме, Портал 12 беше наш медиен партньор, а по-нататък нашите взаимоотношения се развиха, задълбочиха и доразвиха в една посока, в която сътрудничеството ни е много благотворно и идеята ни за тези срещи конкретно, които Портал 12 организира и популяризира е следната:

Да откликваме на теми, които вълнуват обществото в днешния ден и да ги правим в по диалогичен формат, с който да избягаме от стандартния тип лекции, а да става един диалог с публиката, който е много по-интерактивен и много по-ангажиращ вниманието на аудиторията. Темата, която сега ще засегнем с д-р Светла Балтова касае мъжко-женската енергия, тяхната взаимовръзка, тяхната взаимна обусловеност и взаимоопределеност и защо  е необходимо това днес да го коментираме,тъй като времената, в които живеем станаха крайно бездуховни, много реакционни и крайно материално ориентирани. Вече време да се замислим затова, че духовността трябва да намери подобаващо място в нашето ежедневие, за да можем да живеем много по-хармонично, по-спокойно и най-вече с вътрешна удовлетвореност и радост, със самочувствието, че сме сътворци на този свят, а не просто негови безжалостни консуматори.

Как протичат срещите, които досега проведохте в Бургас и Ловеч. Какви са вашите впечатления и отзвука от тях?
Срещите, които проведохме досега показаха, че този формат е много успешен в  посока на това, че публиката се чувства много активно ангажирана в дискусията  и това я прави много по-смислена, по-дълбока, с много по-далечен ефект, отколкото просто да вървим в посока лекция след лекция. Винаги оставяме време за въпросите на зрителите, които в проведените вече срещи бяха много смислени, задълбочени и говореха затова, че публиката има много активно отношение по дискутираните теми, което за нас е най-радостното и най-доброто.

Решили сте на поставите темата за мъжката и женската енергия, във време, когато все повече се правят опити те да бъдат обърнати или абсолютно разбъркани. Така ли е?
Точно затова поставяме тази тема, за да разграничим нещата, да ги вкараме в тяхното изначално положение, защо по принцип има мъжко и женско начало, как те се създават, как се обуславят и как се развиват, за да не се случва тази мискация, объркване и промяна на местата, което в днешно време е много вредно по отношение на духовността и възможността човек да живее в хармония с Цялото.

Провеждате срещите с Портал 12 напълно безплатно и те се случват, благодарение на подкрепата на самите участници в тях.  Защо предприехте този начин на случване на нещата?
Така е, защото не искаме да превръщаме тези инициативи в някакво меркантилно събитие, замаскирано с маската на духовните послания и теми, с които изобилства днешния ни живот. Искаме да бъде нещо, в което като говорим за духовността, тази духовност да не се измерва парично.

Тези срещи все повече заприличват на дискусиите, които са се правили по площадите, в които хората са дискутирали свободно и в един общ дух, темите на деня, търсейки техните духовни измерения. Вие как смятате имаме ли нужда все повече от такива дискусии?
Нужда от такива дискусии определено има, не съм много сигурен, че те трябва дъ бъдат така масови на площадите, защото в днешно време все още, за съжаление, обществото ни е крайно популяризирано и е добре към момента, определени хора, които имат синхрон във вижданията по дадена тема да се съберат, споделят и обменят, като идеята е те да стават все повече и повече.

В края на нашия разговор остава да поканим всички , които желаят да присъстват на лекцията и да станат съучастници в нея.
Ще бъдем много щастливи на това! Нека заповядат и пловдивчани и всички, около Пловдив, а и тези, които са малко по-далеч, ако имат възможност и желание, ние ще се радваме да направим с тях тази среща.

Събитието ще се проведе на 23 април /неделя/ от 13 часа в Гранд Хотел Пловдив, известен на пловдивчани със старото си име Новотел Пловдив. Входът е свободен и предварителни места не се запазват в залата.

Събитието във Фейсбук вижте в линка :  “Мъжът и жената в единство и силата на женската енергия”
 

Спонсори на Портал 12