Търси

Лора Николова: Природата не може без децата и децата не могат без природата (ПОКАНА за ПРИРОДНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ)

Още по темата ...
Божията Любов

Елеазар Хараш: Това, което ни ражда и ни отглежда, е Божията Любов

Виж повече

Любов Миронова: Ключови теми в осъзнатото родителство и възпитанието на децата

Виж повече
20.03.2023 г.
1882
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Лора Николова е природен педагог и фитотерапевт. Тя смята, че билките и лечебните растения трябва да бъдат интегрална част от нашето ежедневие, а не средство за лечение, когато болестта вече е настъпила. Не е нужно да познаваме всички растения, 5 са достатъчни, за да поддържаме здравето в изправност. И колкото е по-проста рецептата, толкова повече хора ще искат да я приложат. Затова изборът на растения се свежда основно до тези, които са културни наследници на човек и му вървят по петите, а именно такива като копривата и глухарчето, седмолиста и жълтурчето. Не лечебните свойства са важни, а какво е личното отношение на човека към едно растение. Когато връзката е изградена, растенията с радост споделят лечебната си сила.

Kой е този импулс, който ви накара да работите дейности в близост с Природата?
Лора Николова: Природата е нашият дом, а не асфалтираните улици и високите блокове. Горските звуци, птичите песни, ароматът на горска пръст, слънчевите зайчета, които си играят с листата, въздухът, ромоленето на вода ни действат успокояващо. След всеки престой в Природата мисълта се прояснява, тревогите изчезват, чувстваме се жизнени и подмладени. Природата е спомен от детството, тя е място за енергийно зараждане и възможност за постигане на смиреност. Тя не ни съди, тя е за всички по-равно на разположение, дава щедро без да иска нещо в замяна!

Защо отговорността към децата и тяхното осъзнаване възможно най-отрано е от фундаментално значение?
Лора Николова: Престоят в Природата е от фундаментално значение за развитието на децата. В модерни времена голяма част от децата живеят в градски условия, в които алармата за стрес е постоянно активна. Емоционалният стрес, лошо конципираната образователна система и често липсата на зелени площи в градовете ги разболяват, отдалечават ги от естествената им среда и ги държат в едно хиперактивно състояние, което в дългосрочен план води до хронични болести. Престоят в Природата балансира тези състояния, развива тяхното творчество и им дава възможност да развият сетивата си.

Какви врати отваря пред децата, това да се потопят в един свят на сетивност и близост с Природата?
Лора Николова: Ефектът от сетивните разходки и игри в Природата може да бъде адаптиран към функционалните процеси в организма, така че да има различно въздействие върху децата – регулация на кръвното налягане, възстановяване на имунната функция, психологическа релаксация, подобрено чувство за благосъстояние. Сетивните впечатления се преработват в усещания и се свързват в мозъка с чувства като радост, удоволствие, страх и т.н., сравняват се с предишни преживявания и по този начин се "оцветяват" емоционално. Работата със сетивата води до развитие на вниманието, концентрацията, емпатията, на връзката с това, което ме обкръжава и на връзката със себе си. Сетивните възприятия на природната кулиса им дават възможност за преживяване ТУК и СЕГА. А то е лично и няма грешно и правилно, тук децата се учат да не дават оценка на нещата, което води и до по-голяма толерантност в човешките взаимоотношения. Самата природа става техен учител. Разбирането на околната среда и нейните закони води до любов към тях. Любовта към природата води до желанието да я опазваме. А разбирането на живота като цялостна система от растения, хора и животни води до любов и към хората.


Природата не може без децата и децата не могат без природата.

Подарете им образователно пролетно приключение "ВЕЛИКОТО НАВЪН" от 09-и до 13-и април, в сърцето на Врачанския Балкан. Така ще спазите завета за работа в малки групи и общности, със специално внимание към образованието на децата.

"Истинското откривателско пътешествие не е да изследваш нови пейзажи, а да гледаш с нови очи." Марсел Пруст


ЗА КОГО? Деца от 7 до 11 години
КЪДЕ? Село Очин Дол, Искърското дефиле, на 60 км. от София
С КОГО? Лора Николова - природен педагог от школата на Naturschule Deutschland, съветник по билкарство, лечебни растения и натуропатия и Мариана Асенова – журналист, обучител, автор на образователни и културни проекти, артистичен директор на Фестивала на спомените GOATMILK.
КАК? С фокус върху развитието на емоционалните и интуитивни способности на децата в среда, различна от класната стая - без фронталната роля на учителя, без категории и оценки, с уважение към личното темпо на всеки. Това е изцяло новаторска за България концепция. Откривателството е вълнуващо и забавно, а придобитото знание се превръща в безценен опит.
ЗА ИНФОРМАЦИЯ И ЗАПИСВАНЕ: novakultura@gmail.com / 0888310667

Организаторите, споделиха още пред Портал12: "ВЕЛИКОТО НАВЪН е концепция на базата на идеята за личното пространство и личното темпо, с което всеки учи и общува със света. В това приключение ние изследваме, откриваме, съпреживяваме, наблюдаваме и задаваме въпросите, които ни вълнуват! Смесваме нещата, защото в живота нищо не е само математика, език или химия! Следваме системата на природата!

Всеки ден е изпълнен с походи, вземане на решения в различни ситуации, игри и работа по проекти, музика и изкуство.
Неизменна част е чистата, сезонна местна прясна и вкусна храна. Ще я приготвяме заедно и ще я споделяме.
Ще се учим на принципите на пермакултурата, ще надникнем в красотата на земята и земното строителство и ще опитаме да намалим замърсяването.Във ВЕЛИКОТО НАВЪН деца и възрастни са партньори, играят и се забавляват, изграждат чувства на приятелство и уважение към другите, докато научават за границите, за рисковете, за взаимната помощ. В нашите дейности използваме природните ресурси и изразните средства на изкуствата, за да развием чувствителност, осъзнатост и емпатия. Денят на ученика в природното училище е изпълнен с игри, които събуждат любопитството; мисии, в които сетивата имат превес; изследователски занимания за концентрация на вниманието и споделяне на преживяванията."

Подробна информация за инициативата вижте в събитието във Facebook

изтеглете файла:

ВЕЛИКОТО НАВЪН 2023 - ПРОЛЕТ 2.56 MB (pdf) ИЗТЕГЛИ ФАЙЛА

Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 

Спонсори на Портал 12