Търси

Пресъздават ритуала на Ванга - Обредна кукла за бебе

Още по темата ...
Жени Костадинова

Жени Костадинова: Душата е сита и доволна само, когато служи на Бога (ИНТЕРВЮ)

Виж повече
пророчества

Вижте 9 пророчества на Ванга за хората, България и света, които са проверени и не толкова известни

Виж повече
Ванга

Днес в Рупите бе почетена пророчицата Ванга, която си замина преди 27 години

Виж повече
05.10.2023 г.
2488
Добавена от: Жени Костадинова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
В събота на 7-и октомври от 15.00 ч. в Арт къща "Куклите" в София, Евгения Ласел ще разкрие древен славянски обряд: "наречени кукли" за зачеване и раждане на дете.

Това е древна мистична практика за придаване на сила на дадено благородно желание, чрез който избрани хора (знахари, шамани, баячки) са могли да въздействат и спомагат за изпълнението му.

Такъв ритуал е извършвала пророчицата Ванга пред семейства, които дълго време са нямали дете. Ванга е искала от тях да й занесат кукла, пелена и леген и с тези предмети е извършвала тайнството.

"Според мен, това е вид "молитвено наричане", чрез което Ванга е помагала на бездетни жени да заченат. Тя има тази сила, дадена й свише, да помага за здраве, плодородие, добро. Ванга е помогнала на стотици семейства да се сдобият с рожба, а на хиляди е дала имена на децата и е станала тяхна кръстница“, казва Жени Костадинова, дългогодишен биограф на пророчицата.

„Евгения Ласел пристигна от Талин и ще покаже в събота на десетина българки как се прави кукла за бебе.


Тази кукла притежава магическата сила да привлече наречената над нейната мисъл и да я материализира. Изработва се основно от плат - червено е задължително, а тялото на бъдещата "майка" се прави от бялата материя и се намотава върху него преди. Поради това този тип кукли се наричат ​​от славянските народи "мотанки". По тях няма шевове, те нямат лица Изработват се в скута на жената - не върху масата. Кръстът, който се поставя върху лицето на някои от куклите, е за Божия защита от влиянието на лошите духове.

Евгения Ласел е психолог. Занимава се от години с изработката на фолклорни кукли, които са сходни с други руски парцалени кукли. Прави редовно работелници в Талин, където живее. Евгения е влюбена в България и два-три пъти годишно посещава Мелник, Рупите, Златолист, Рилския манастир, понеже е силно свързана с духа на Ванга и Преподобна Стойна.

По поканата на Арт къща Куклите на 7-и октомври от 15.00 ч. Евгения Ласел ще потопи няколко жени в процеса на правене на обредни кукла за плодородие и зачеване - РОЖЕНИЦА.

За записване в обреда, се обадете на: 0888 860934
Местата са ограничени!

ВАЖНО ЗА УЧАСТНИЧКИТЕ В ОБРЕДА

 Жената трябва да е облечена с дълга рокля или пола - куклите се изработват намотават (затова се и казват "мотанки") "на коленете", а не върху масата;

 Трябва да е спокойна, притихнала и в тези два часа, докато твори, умът й да не бяга насам-натам, и да не мисли за проблеми; да не бърза;

 Важно е да сита, но не преяла, а още по-добре - в този ден да се получат основно плодове и то червени, както и много вода;

 Творческият процес преминава с вглъбяване и по възможност с кратки реплики между участниците, в мълчание;

 Участничките трябва да знаят, че това е обряд, тайнство, а не просто арт-занимание и забавление;

 Куклата е символичен предмет - тя участва в много обреди, ритуали и мистични шествия - в случая, ще бъдат изработени обредни кукли, а не сувенирни, нито пък интериорни;

 В обреда не се допуска участие на мъже.

За записване: 0888 860934
Арт къща "Куклите" (в центъра)
София, ул. "Цар Самуил" 34

Жени Костадинова, основател на Арт-Къща с музей "Куклите"
София, ул. "Цар Самуил" 34, ет.1 -2 www.arthouse-kuklite.com
Тел: 0888 86 09 34
Жени Костадинова
Жени Костадинова
Обичам работата си, защото е творческа и хуманна. Радвам се да давам на хората думите и посланията си, да ги вдъхновявам чрез творчество и красота, чрез опита си и като 25-годишен изследовател на голямата пророчица Ванга. Обожавам книгите и искам да предам и на другите любовта към четенето и творчеството – самата аз правя кукли повече от 20 години.

Дарбата на Ванга - книга на Жени Костадинова

И остави Ванга следа... - Жени Костадинова
Жени Костадинова
Жени Костадинова
Жени Костадинова е поет, творец, автор и един от най-отдадените и запалени изследователи на пророчицата Ванга. Издава серия от книги посветени на живота и заветите ѝ, преведени на различни езици.

Жени Костадинова основава галерията с музей „Арт-Къща Куклите” в София, която се превръща в значим център за изкуство, творчество и духовност, насочен основно към децата.Член е на Съюза на българските писатели от 2007 г.

Обичам работата си, защото е творческа и хуманна. Радвам се да давам на хората думите и посланията си, да ги вдъхновявам чрез творчество и красота, чрез опита си и като 25-годишен изследовател на голямата пророчица Ванга. Обожавам книгите и искам да предам и на другите любовта към четенето и творчеството – самата аз правя кукли повече от 20 години.

Има будни хора – и те стават все повече! Има и много спящи – и те ще си останат такива, докато си извървят пътя. Явно с по-бавни крачки. Но рано или късно, всеки – подчертавам всеки човек, всяка душа ще се срещне с Истината, с Бога, и ще осъзнае нищетата си. И ще пожелае да трансформира егото си и да бди над истината и правдата.

 

„Не искайте много! Не можете да му платите цената.“ И това: „Не съдете! Само Бог има право да съди.“ „Не се бойте от смъртта – смъртта не е страшна. Тя е като красива жена, дошла да ви съпроводи в другия свят.“
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12