Търси

Почитаме паметта на царица Елеонора Българска отдала живота си в помощ на българския народ

Още по темата ...
жена

Аида Марковска: Жената е концентрат на най-хубавото семе, което носи един род

Виж повече
Преподобна Стойна

Преподобна Стойна се явава в България преди 138 години

Виж повече
Ванга Рупите

Стилиян Иванов: Ванга помагаше на хората според степента на тяхната осъзнатост

Виж повече

Лили Димкова: Любовта към Бога е Същността на живота (ИНТЕРВЮ)

Виж повече
12.09.2021 г.
4226
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Днес на 12 септември почитаме царица Елеонора - Коронованият ангел на България, така както я е наричал народа. Една невероятна жена посветила се на българския народ и буквално жертвала се за него.

Съдбата обвързва тази благородна душа с душата на българския народ в динамичното начало на ХХ век., когато страната ни се бори за своята независимост, обединение, откъснатите земи и преминава през няколко войни.

През 1899г. в България съпругата на княз Фердинанд – Мария Луиза – умира. Монархът губи своята любима, а неговите четири деца са лишени от грижите на любящата си майка. Българският княз решава да потърси друга спътница в своя живот. През 1907г., на среща с видни аристократи, на Фердинанд му е предложено да се срещне с германската благородничка Елеонора- потомка на достолепния род Ройс. Скоро те са сгодени и втората съпруга на цар Фердинанд пристига в страната ни. 

Елеонора обиква красотата на България и приема дълбоко в сърцето си съдбата на българския народ, неговата скромност и трудолюбивост. Тя му се посвещава и цялата си дейност от този момент посвещава на него.

Само за няколко години със своята скромност, благотворителни акции тя влиза в сърцата на българите.

По време обаче на Балканската война обаче, тя показва своята пълна отдаденост и самоотверженост. Тя заминава на фронта, където по примера на Флоранс Найтингейл започва да работи като милосърдна сестра. И не само това, тя подкрепя и дава сила на българските войници. По нейна инициатива и с нейни средства е изработено главното знаме на Македоно-одринското опълчение, което тя връчва в Пловдив на заминаващите за фронта доброволци. 

Освен това, подпомага дейността на Военната санитарна служба, обзавежда санитарен влак и няколко полеви болници и има лична заслуга за оказаната чуждестранна медицинска помощ на фронта и в тила. 

Годините, които следват, обаче също са тежки за България. След Балканската война веднага следва Междусъюзническата, а година след нейния край българите се включват в Първата световна война.

През Първата световна война (1915 – 1918) организира акции за подпомагане на войнишките семейства и на сираците, осигурява безплатно лечение в Германия и Австро-Унгария на военноинвалиди.

Благодарение на намесата на царица Елеонора от събаряне е спасена Боянската църква, която е трябвало да бъде разрушена, за да се построи на нейно място по-голям храм. За целта царицата лично издейства на местните парцел за строеж на нова църква, а в средновековния храм започват реставрационни дейности.

Кралица Елеонора заболява тежко, но до последният си дъх работи за България. Въпреки усилията на лекарите, на 12 септември 1917 г. тя издъхва в двореца в Ексиновград. Погребана е на любимото си място, именно дворът на Боянската църква, която спасява.

Днес въпреки, опитите на комунистическия режим да изтрие спомените за нея и оскверняването на гроба й, днес той е възстановен за поклонение пред Коронования ангел на България - кралица Елеонора.

Последното желание на царица Елеонора: 

Смъртта обрича всеки от нас на самота и забрава.
Моето последно желание  е
след смъртта ми да бъда положена
в светата българска земя,
та там да се слея завинаги
с онези, 
които преди да издъхнат, ме наричаха "майко".
Те са хиляди и всички са мои деца.
                                                           ЕЛЕОНОРА

Стиховете на Иван Вазов, които посвещава на царица Елеонора:
 
 „Жена венценосна,
  сестра милосърдна,
  сестра на героите из боя жестоки, 
  Царице, ти любов си победна,
  душа изтъкана от чувства високи.“

Днес имате възможност да се потопите в живота и делото на българската царица Елеонора.

На 12 септември (неделя) от 15.00 часа откритото пространство на Националния военноисторически музей ще се превърне в сцена за пиесата „Царица Елеонора Българска“. Актьорите от Театър „Българска армия“ Стефка Янорова и Йордан Алексиев ще представят текста на пиесата, която се очаква да бъде реализирана и на театрална сцена в пълен актьорски състав. Произведението, чийто автор е писателката и дългогодишен изследовател на живота на царица Елеонора – Неда Антонова. 
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12