Търси

Последното, което казва Джордано Бруно на кладата е: Навсякъде има Живот, навсякъде има Разум!

Още по темата ...
Христо Нанев

Христо Нанев: Човечеството ще излезе от принизеността, тъй като в нас е и част от Космическият Разум (ИНТЕРВЮ)

Виж повече
Шри Чинмой

Шри Чинмой: Духовното сърце е Центърът на безкрайна и универсална Любов

Виж повече
Елеазар

Елеазар Хараш: Ако Бог беше тотално явен, свободният избор щеше да бъде невъзможен (ПЪЛЕН ТЕКСТ +ВИДЕО на лекцията от Бургас)

Виж повече
12.01.2024 г.
3587
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Геният от Ренесанса Джордано Бруно, преди да бъде изгорен на кладата през 1600 година на 17 февруари, с достойнство и пълна увереност извиква на инквизиторите в последния миг:

„Навсякъде има Живот, навсякъде има Разум".

Джордано Бруно получава своето посвещение от Ордена на доминиканците, с който се среща още от юношеските години, на 17 годишна възраст. В историческите изследвания се знае, че този Орден е свързан с богомилското Учение и катарите в Италия и Франция. Един от най-емблематичните членове на Доминиканския Орден е мистикът - Майстер Екхарт, а също така и великият християнски богослов Тома Аквински.

Джордано Бруно е имал изключителни изследвания в сферата на астрономията, а също така е бил писател, математик и физик. Едно от феноменалните му открития е на база свръхсетивно познание и без никакви машини и инструменти, е това за елементарните частици. Той обяснява, че те идват от Космичен Океан на силови енергии. Той развива също философски и космологични идеи, които се разминават с официалните учения на църквата, включително за Безкрайността на вселената и възможността за множество светове - мултивселена.

Някои от най-силните откровения на Джордано Бруно:

"Това, което знаем, е капка; това, което не знаем, е океан." 
"Безкрайността на Вселената е доказателство за безграничната власт на Бога."
"Божественото е във всичко и всичко е в Божественото."
"Паметта разширява значението на човешката природа."
"Това, което не можем да разберем, не можем да дефинираме." 
"Най-голямото зло е невежеството."

Сред най-известните творби на Джордано Бруно са: "De l'infinito, universo e mondi" („За безкрайното, вселената и световете“, 1584) - В тази работа той развива идеята за безкрайната вселена и съществуването на множество светове, което е радикална концепция за неговото време. "De umbris idearum" („За сенките на идеите“, 1582) - Тази работа представя Бруновата система за мнемотехника и теория на идеите, като е важна за разбирането на неговата философия. "Explicatio triginta sigillorum" („Обяснение на тридесетте печата“, 1583) - Този труд допълнително развива неговите идеи в областта на мнемотехниката и философията.

 

Препоръчани книги:

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12