Търси

Пещера Проходна (Божиите очи) е била активно използвана от богомилите (ВИДЕО)

Още по темата ...
Елеазар Хараш

Елеазар Хараш: Когато Бог работи чрез нас, ние сме дълбоко осъзнати, в Eдинство (ВИДЕО)

Виж повече
Енигма за Чашата

Енигма за Чашата - из Тайна богомилска книга, съдържаща Еликсира на живота (ЛЕКЦИЯ)

Виж повече
душата

Душата трябва да си спомни Светлината - в света на тъмнината, Истината - в света на лъжата, Любовта - в света на омразата

Виж повече
28.01.2024 г.
11418
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Пещера Проходна (Божиите очи) се намира в един от най-големите карстови райони в Северна България – Карлуковския пролом. Тук се намира и най-дългият пещерен тунел в страната – дълъг цели 365 метра. Височината на пещерата е внушителна – достига до 56 метра.

На тавана се намира феноменът „Окната“ („Очите на Бога“), който представлява два огромни отвора, почти еднакви по размер, наподобяващи очи. Те са ориентирани така, че по време на Равноденствието светлината влиза и се отразява на противоположната стена, точно под каменното изображение на Исус Христос.

Пещерата е била активно използвана от богомилите, особено по време на техните гонения. Точно под „Очите“ върху висок насип се намира олтарна площадка. Оттам Дедецът – висшият посветен – е отправял своите проповеди към „оглашените“, които са слушали под „погледа на Бога“. Предполага се, че тук са правени и други богомилски ритуали за преминаване в по-висша степен на съзнание. Те са се провеждали в намиращата се в съседство по-малка пещера след преминаване пред „пазителя“ – каменния лъв на входа. Тук е ставало и свещеното разчупване на хляба.

Не случайно богомилите са използвали точно тази пещера – те винаги са търсели силно енергийни места. Всеки влязъл в пещерата и днес го очаква вълнуващо преживяване, а защо не и пътуване в друго измерение.

"Очите стават особено впечатляващи, когато слънчевите лъчи проникват през тях, осветявайки вътрешността на пещерата с естествен светлинен спектакъл. Пещера Проходна не е само природна забележителност, но и място, обгърнато в мистика и легенди. Мнозина вярват, че погледът през "Очите на Бога" може да донесе прозрение или да помогне в моменти на размисъл и търсене на отговори. Независимо дали се посещава заради нейната природна красота, за катерене или за духовно преживяване, Проходна е една от перлите на българската природа.

© снимка: Портал12

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12