Търси

Петър Димков за жената: Трайна остава само вътрешната красота

Още по темата ...
Галя Маджарова: Духът на амазонките е тук по българските земи

Галя Маджарова: Духът на амазонките е тук по българските земи

Виж повече
блясък на женски очи

Николай Райнов: Блясък на мълния, блясък на меч и блясък на женски очи - три измами

Виж повече
Свобода и промяна

Българските жени: За какво призовава Коронавирусът хората?

Виж повече
Майка

Росица Божкова: Истинското майчинство предполага отговорност, надхвърляща пределите на видимия свят

Виж повече
09.03.2021 г.
5846
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
„За да бъде една жена красива, тя трябва да бъде преди всичко здрава, със здрав и весел израз на лицето, който е в пълна зависимост от общото здравословно състояние на тялото. А за да бъде здрава, трябва да спазва природосъобразен живот. 

Жената трябва да прави добро впечатление на всички, не само на мъжа си, но и на приятелите и на неприятелите си, на кондуктора в трамвая и на просяка на улицата”, казвал големият лечител Петър Димков, който ни завеща своите дълбоки познания и лъчезарен оптимизъм. Сред съкровищницата от рецепти, слово и мъдрост Димков често говорел и за красотата на жената, която сравнявал с извор в природата.

„Хвърляй често поглед към огледалото. Трябва добре да опознаеш себе си и да поправиш навреме всяка най-малка грешка във външността си”, пише лечителя в „Българска народна медицина”. Казва, че всяка жена може да бъде хубава, ако иска и положи необходимите грижи за това. „Красотата трябва да бъде естествена, неподправена, невъображаема и да не следва модните увлечения. Малко жени притежават класическа хубост – правилни и благородни черти, хармонична пропорционалност на линиите, красота на движенията. Лишените от такава красота не трябва да се отчайват, тъй като те пак могат да бъдат красиви и да се харесват, защото има и друга хубост освен класическата - вътрешна или духовна хубост.

Няма грозна жена. Всички, даже най-онеправданите от природата, са привлекателни, имат някакъв чар. Малко кокетство у такива натури е достатъчно, за да изпъкне очарователността и да се спечелят симпатии. За целта жената трябва само да желае, да има воля да включи в програмата на своя живот и стремежа към духовна и физическа красота.


Духовната красота изисква от жената да стане доброжелателна и любезна, защото завистта, омразата и чувството на злоба, от една страна, както и добротата, стремежът към възвишеното, от друга, се изписват еднакво върху лицето на човека. Празни куклени лица могат само временно да направят впечатление. Трайна остава обаче само вътрешната красота, защото не е свързана с времето и никога не залязва”.

Димков настоявал да се запомни, че докато не се спазят правилата на душевната и физическата хигиена, всички външни средства за разхубавяване на кожата са безрезултатни. „Съсипана от вътрешни причини, кожата не лови нищо. Ето защо вътрешните средства са много по-важни от външните. Душевната хигиена се състои в едно сравнително нормално и уравновесено отнасяне към условията на живота ни и спокойно приемане на несгодите, които животът ни поднася.

Жените, които са вечно недоволни от живота си и не намират сили за помирение, остаряват рано. Вместо да се окайват и самоизяждат, те биха могли да помислят как по-добре да организират живота си при тези условия, които съдбата им е определила. Жените, които успяват да избегнат гнева, злобата, завистта, мъчно остаряват.


За духовната красота грижите се състоят в избягване на лоши мисли, изпъждане от мисълта ни на страховете, безпокойствата, често неоправдани, които ни мъчат. Затова е необходимо да се контролират душевните вълнения, изживяванията, особено когато са неоснователни. Скръбта, скуката, ядът, прекаленият смях развалят правилността на лицето. Незабелязани малки бръчки се образуват в началото, а по-късно стават дълбоки, некрасиви бразди, които известяват края на хубостта. А тази хубост е щяла да се запази, ако психиката бе съумяла да запази мира си. Нервните жени остаряват по-скоро от другите, предупреждавал Димков. „Впечатлителни и чувствителни, те се вълнуват от най-дребни неща. Тяхното лице става подвижно от вълненията, разтяга се, свива се и губи правилността на чертите.

Жената трябва да избягва всячески нервното състояние, да се научи да се владее и да отстранява от пътя си силните вълнения, като си казва често: „Искам да бъда спокойна, имам нужда от спокойствие, ще бъда спокойна."


Мислете върху това чувство, изучавайте го, наблюдавайте какво правят спокойните и уравновесени хора, правете като тях; нека мисълта за спокойствие, мир и тишина предшествува всичките ви постъпки и вие ще покорите най-после нервността си, ще започнете да заповядвате на чувствата си, ще заживеете мирно и тихо. Лицето ви ще стане пак свежо, чертите ви пак симетрични”.

Петър Димков съветвал да се избягва още будуването през нощта, ярката светлина, изобилните и тлъсти храни и всичко, което руши хубостта.

Здравето дава блясък на очите, червенина на устните, живост, гъвкавост, лека походка. Грижете се за здравето си, спазвайте правилата на телесната и душевната хигиена, ако искате да бъдете красиви.


Избягвайте излишествата в яденето, особено месото

„Храната може да влияе на красотата, защото красотата и здравето зависят едно от друго. При правилно подбиране на храната може да се възвърнат лъскавината на косата, цветът на пребледнелите устни, блясъкът на ноктите, белотата на зъбите и т.н. Обикновено червените носове, пъпчивите лица, нездравият цвят на кожата – всичко това е резултат на излишно приемана храна. Първото, най-необходимо и при това най-простото условие е, че за да бъдат красиви, жените трябва да избягват излишествата в яденето, особено месната храна и пиенето през време на ядене. Второто условие е да се ядат много пресни плодове и зеленчуци, защото съдържат хранителни вещества, полезни за кожата на лицето. За препоръчване са и компотите. Млякото дава красив, нежен, светъл тен на лицето. Покрай това то помага на слабите жени да поправят и закръглят формите си. Добре е да се избягват тестените храни. Сланината и ястията с лютиви пиперки и други подправки също вредят на кожата, придавайки й неестествен цвят. Алкохолът променя цвета на кожата и я прави някак си тъмносива.

„Важен фактор за поддържане на душевното равновесие и спокойствие е редовният сън. Искаме ли да се подмладим, достатъчно е да се върнем назад към природата, т.е. да се подчиним и следваме малките физически природни закони: да подбираме здрава, чиста, предимно растителна храна, която чрез систематически дихателни гимнастики да свържем с животворящия елексир кислорода и редовния сън (лягане между 22 и 23 часа в проветрена спалня) - еднички пазители на истинската естествена красота.

Почивката, която се дава на организма по време на сън, не може да се замени с нищо. Нищо не може да премахне уморения и разстроен от безсъние изглед - никакви подправки и лекарства. Нередовният, недостатъчният сън дава своя отпечатък на лицето, а често повлиява и на характера – човек става раздразнителен, сприхав, понякога отпуснат, апатичен. Всяка жена, която иска дълго да запази своята свежест, бодрост и лъчезарност, трябва да ляга не по-късно от 22,30 - 23 часа. При това осем часа сън са абсолютно необходими и общо взето достатъчни за жени на средна възраст. Но сънят преди полунощ не може да се замени с отспиване сутрин до късно. Излежаването сутрин до късно не само че не се препоръчва, но се и забранява”.

Няколко съвета от Лечителя

1.    Не се сърди никога, не се ядосвай много с грижи, не се карай с никого, пък и дори с мъжа си.
2.    Колкото повече можеш се смей, и то искрено, от сърце, търси шеги, прекарвай дълго време в компания с духовити и весело разположени хора, чети хумористични списания и вестници и наблюдавай комичните страни на живота.
3.    Не яж нито един залък повече от това, което е достатъчно на човек да се нахрани.
4.    Често се къпи в хладка вода – 35 градуса по Целзий, пет-десет минути след къпане ходи пеш и прави гимнастика.
5.    Не се плаши от слънцето и въздуха, оставай повече на свободен простор вън от градския прах и пушек.
6.    Силна воля и правилен избор за начина на живота завладяват и унищожават грозните страсти.

Гимнастика за лицето е задължителна

Димков препоръчвал да се прави гимнастиката за лицето, която се състои от следните упражнения:
Всяка сутрин след измиване на лицето и слагане на крема 10 пъти се казва звукът А, следват звуците КС и О. След това се поема въздух през носа, изпълват се бузите и през устата (като че ли се свири с уста) се издухва въздухът. После за мускулите под брадата се прави следното упражнение: Силно се изтяга долната устна, като че ли искаме да я опрем до носа, да я издигнем до носа. Всички тези упражнения се правят по десет пъти. Между тях също по десет секунди почивка.

Гимнастика на мускулите на лицето:

За да има лицето свеж и хубав вид, необходимо е да се даде и на неговите мускули известно раздвижване, тъй като и на останалите мускули на тялото се прави гимнастика. Като най-лесна и най-полезна за лицето гимнастика се явява следната: движете бързо и леко пръстите на ръцете по последното по подобие биенето на барабан. Докосванията на пръстите естествено трябва да стават много нежно. Резултатът е отличен.
 

Препоръчани книги:

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12