Търси

Петър Вангелов: Духовни Думи съставят Ядрото на окултният български език (ЛЕКЦИЯ+ВИДЕО)

Още по темата ...
Беинса Дуно

Учителя Беинса Дуно: Един е Достоевски, един е Толстой, един е Христос. Нещата не се повтарят

Виж повече
5 задължителни неща за ученика

Кои са първите 5 задължителни неща за ученика тръгнал в Пътя на себепознанието?

Виж повече
Беинса Дуно

Учителя Беинса Дуно: Физическият свят не съществува извън духовния и Божествения

Виж повече
29.06.2022 г.
4390
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Здравейте, приятели, почитатели на Сакралната българска Словесност. Днес ще ви разкажа за едно планетарно събитие. След чудото на Глаголицата и Кирилицата от IX-ти век, съчетали космическа кодировка, хиляда години по-късно, през XIX-ти век, става Ново Чудо, което колкото и да ви е чудно има галактически размери. Чудо измерващо се с 360 тома Небесно Слово, оставено от 1895-та до 1944-та година на българска земя. Това е познато като Слово на Учителя Беинса Дуно.

Как се извършва чудото?
Ще ви припомня някои факти от Думите Му, които вие много добре познавате, но не и навързани в логическа последователност, която ще ви изложа.
Вземайки космическите данни, които Учителя изнася, виждаме, че Господ чрез святата Небесна Йерархия извършва формиране, контрол, стимулиране и въздигане на звездни системи и цивилизациите върху тях, при:
“100 милиона Слънчеви Системи в нашата Вселена.”

Учителя казва:
“Това са Култури, Култури, Култури... Това са същества, йерархии. И от тази невероятна с мащабите си Космическа Висота, Господ насочва вниманието Си към нашата Слънчева система (Може ли да си представите? - От 100 милиона Слънчеви системи, към нашата Слънчева система), която е една прашинка сред другите 100 милиона. И не само това - от Слънчевата ни система, Той избира нашата планета Земя - атомче от прашинката. А от нея избира нашата малка България - електронче от атома, като я подготвя 5400 години за момента, когато може да даде Словото Си на българският народ.”

Това е невероятна привилегия, чест и слава за българите. Такава слава, каквато не сме мечтали и не сме имали за цялата си многовековна история.
Ето друг факт, който убягва от полезрението на историци, лингвисти, философи, богослови, физици, астрономи, психолози, политици, юристи и редови учители. Никой от тях не е осъзнал този уникален избор, този върховен късмет за народа ни.

Защо? Коя е причината за подобният избор?
Тук на помощ ни идва Боян Боев, който в разговор с Учителя е записал Думите Му:
“Водихме разговори с Щайнер, който ми каза:
Учителю, чудя се как можете в толкова малко и обикновени Слова, в един обикновен човешки език, да изразите такива велики идеи и истини?
А, аз му казвам:
Само че, този език не е обикновен език. Този език е най-точният език на Земята и единствено с него могат да се предадат Окултните Истини. Затова се родих и дойдох в българският народ, защото той е най-старият окултен народ на земята.”
Виждаме, че българският език печели на “кастинга” проведен от Господ между стотиците други човешки езици - да бъде Носител на Новото Божие Слово, дадено на човечеството в епохата на Водолея.
Българският език е достатъчно окултен, фин, свещен, да оправдае Доверието на Небесната Йерархия на Светлината.

Какво значи “окултен език”?
Окултен език е този, който притежава речников фонд за предаване на трансцедентални Истини, невидими явления, свръхсетивни усещания, скрити тайнствени действия от Невидимият Свят. 
Преди да се възгордеем нека се запитаме: 

Кой български език се вписва в тази номинация?
Имаме от една страна: старобългарски език - в рамки X - XVIII век. Това са неофициални условни рамки. Казвам “условни”, защото всички знаем официалната класификация, че старобългарският език е от IX до XI; среднобългарският е от XII, XIII, XIV - по времето на Второто Българско Царство; новобългарският език е от XV до края на XIX век.
Това е официалната версия.  Но, среднобългарският език, който би трябвало да започне от XII век е един от официалните в султанската канцелария до края на  XVI век. Султан Селим II-ри го е владеел и ползвал, макар и езикът да не се е наричал “старославянски”. Същевременно, от другата страна на Дунава, имаме паметници на среднобългарски език. Това са: влахо български грамоти - многобройни - съставени от войводите на Влашко и Молдова до XVII век (от XIV до XVII век ) на среднобългарски език. Като прибавим и факта на църковнославянската Библия, която е отпечатана през 1581 г. в Русия, което ни препраща към края на XVI век; прибавяме и прочутите дамаскини, които се разпространяват в България през XVII -  XVIII век.  Там се казва, че:
“Българският език, чрез тях (дамаскините) се оформя постепенно.” Какво означава това?

Това означава, че през XVII век имаме само наченки на оформяне на новобългарски език (той не е още оформен). А официално по класификацията, той се брои от XV век. На практика излиза, че не е така.
Ето защо, когато слагам тези условни рамки - старобългарски от X до XVIII век - имам предвид вътре в старобългарският език, че са вкарани, както старобългарски, среднобългарски, така и дамаскините. Новобългарският език започва да се оформя чак през XVIII век, а не XV век. И с превода на Цариградската Библия, през 1871-ва година, той вече е окончателно оформен, до такава степен, че ще ви преведа думите на известният поет Пенчо Славейков, който казва за него:

“Преводът на Библията тури край на езиковата безредица, на боричкането на разните наречия за първенство и установи литературният език. След появяването на Библията на бял свят заглъхват вече разприте между разните български говори и източнобългарският говор става общ език за всички ратници на мисълта и националното съзнание.”
Ето как чрез Библията - Първата Библия на новобългарски език - цялостна (Старият и Новият Завет) се установява и се уточнява официалният литературен български език в България.

Връщайки се към “номинациите”, имаме от една страна старобългарски език, от друга страна новобългарски език (на него му слагам едни също относителни рамки за края на XIX и края на XX век - просто вземам този период, в който е продиктувано Словото от Небесната Йерархия на Учителя Петър Дънов), и съвременният български език - от началото на XX и XXI век, който говорим днес.
И тук излиза “проблема”, драги приятели! От тези три езика не знаем кой от тях е Свещен?! Ние не знаем, че има три български езика, които претендират за титлата “Свещен”.  Дали може и трите да са Свещени?
Старобългарският език, до голяма степен се покрива с черковнославянският език, на който е написана черковнославянската Библия. Тя достойно е предавала Библейските Послания. Тя е била първият свещен, духовен български език.

Но замислете се за един много любопитен факт: 
Свещената Йерархия на Светлината не диктува новото Слово 360 тома на църковнославянски, а на новобългарски.
Светият Дух на Истината е диктувал Божието Слово на новобългарски език, който в историята на езика ни има по-широки граници. Умишлено съм ги стеснил, очертавайки периода само на Словото Божие. Този период също си има езикови нюанси.

Например: новобългарският език, на който е написана цариградската българска Библия от 1871 г. съществено се различава от 4-то издание на тази Библия - виенското издание - 1885-та г. (Големи разлики.) И още по-съществено от следващото библейско издание 1912 г.

Тогава коя е най-хубавата и най-точната Библия?
Гледаме личната Библия на Учителя. Личната му Библия е от 1885-та г.  - виенското издание. Този факт говори за предпочитанието на Небесната Йерархия - коя е най-точната езиково и енергийно най-силната редакция на Библията, с която е трябвало да работи Новият Миров Учител.  На този език, Светият Дух е диктувал на Петър Дънов най-силните и най-важните молитви в периода 1900 - 1906 г.

Спомнете си “Добрата Молитва”! Спомнете си “Молитва на Духа Свят”! Спомнете си “Пътя на Живота”! - Това са едни от първите молитви. Те са диктувани на новобългарски език.

Още първото изречение на “Добрата Молитва” ще направи впечатление, на тези които са могли да я прочетат в оригинал. 
Там Учителя не говори за “здраве”, а за “здравие”. 
“Господи, Боже Мой, Благи ни Небесен Баща, който си ни подарил живот и здравие...”
Това е новобългарски език. След малко ще кажем каква тайна има в разликата между двете думи.
Днес, усилено се настоява Словото на Учителя Беинса Дуно да се печата на съвременен български език. 
Да, практично е, удобно за четене, но така ще получим само половината от Силата на Небесното Слово. 
Защо? Защото съвременният ни език е най-малко достоен за титлата “Свещен”. В окултно отношение той е най-беден, същевременно е най-богат в технологично отношение.
Вярно е, че българският език в началото на XXI век е с десеторно по-богат речников фонд от езика ни преди два века. Да, но това не означава, че е станал по-духовен, че може да предаде мислите на ангелите за човешкото Спасение, Благоденствие, Извисяване, Възкресение.

Преди два века средният българин е имал каруца, кирпичена постройка и духовен език. Днес средният българин има по две коли, два апартамента, вила, има влогове в по две-три банки и беден в духовен смисъл език - богат материално, беден духовно.

Ще се аргументирам:
Как смятате? Може ли съвременна българска лексика от рода “ексклузивен, резорт, бартер, лидер, тинейджър, сървайвър, кастинг, интралогистика, иновации, преференции, номинации, импланти, аксесоари, сертификат, супервизия, спайдърмен, лицензиране, вайбър чат, биткойн, уебсайт, дистрибутор, туроператор, мениджър, лайф коуч, онлайн, трилър, екшън, хайлайф, джендър, идентичност, гей активизъм…и хиляди други подобни да отрази Висшата Духовност, с която Ангелският Свят ни поучава за духовно усъвършенстване. Абсурдно!

Да, българският език се развива и ще продължава да се развива и в бъдеще. Но как? В каква посока?
В момента българският език се латинизира, обогатява се с термини от английски, немски, френски, италиански езици. 
Спомнете си това навлязло навсякъде в българският език италианското “Чао”. То вече става част от езика ни. Или френското “Мерси”. Ми, да. Всички говорят така. Така нашият език става много богат, но в светска посока, в бизнес посока. И след 100 години ще бъде един светски, европейски бизнес език без никаква духовност.  Защо? И тук ще се аргументирам:

И днес думи като: въздигам, възлизам, възлюбвам, възхвалявам, възтържествувам, озарявам, благоволявам, възкресявам, окрилявам, уповавам, възпея, прославям, превъзмогвам, избавям, въдворявам, уяквам, подвизавам, ухищрения, прозябвам, възродявам, възвисявам, възсвещавам, възрастявам, възсиявам, дохождам, пребъдвам, съсъд, уд, виделина, изцеление, повеление, моление, начатък, здравие и прочие. Такива Думи звучат като архаизми, които редица именити издателства веднага редактират, защото не били актуални. (Лично съм се сблъсквал. Като нося материали с такава словесност веднага ми ги поправят.) 

“Защото (казват те) младите нямало да разберат Словото на Учителя с такива Думи.” - Вярно ли е? - Не! 
Първо: Истината е точно обратна. Без тези Думи Духовни, които ви изредих, Словото на Учителя няма да бъде разбрано и осмислено. Защото само с тази привидно “архаична” лексика, само с нея, могат да сe предадат, както казва Учителя “Окултните Истини”. 

Точно такива Думи съставят Ядрото на окултният български език.
Сега давам пример за “окултен език” (Определението вече го казахме):
  • Въздигам - Какво означава в окултна светлина? Означава “издигам на духовно невидимо ниво”.
Значи, имаме светската дума “издигам” - тя е на физическото поле. Но “въздигам”, това е на духовно ниво.
  • Възлюбвам - това значи “Любя с душата си”, за разлика от “обичам със сърцето си”.
Да ви Любя (както казва Учителя), това значи “Да вляза във вас”. Това е трансцендентален Път. Това е окултна Дума.
  • Възхвалявам - “хваля - на ментално ниво”.
  • Възтържествувам - Това значи “тържествувам на астрално, ментално, причинно и будическо ниво”.
  • Възпея - Това значи “да пея с душата си”.
  • Възвисявам - “извисявам на астрално ниво”.
  • Възрастявам - “растеж в духовният свят”.
  • Прозябвам - “разцъфтявам се, развивам се на духовно ниво”.
  • Виделина - “астрална светлина” - Няма такава Дума нито в италианският, нито във френският, нито в английският. 


Когато Блаватска иска да изрази такава дума, тя употребява типичната английска “лайт”, обаче пише “астрална лайт”. Нямат такава дума.
  • Думата “здравие” означава не биологично здраве, а “духовно здраве, което е свързано с чистотата в чувствата, мислите, в действията - светлина в душата, пълнота в сърцата и сила на Духа.” Това е Здравие!
И стотици други подобни. Мога да продължа списъка, но да не ви отнема много време.
Тук влиза и “человек” (не човек) - Человек значи “разумен, духовен човек, на който му работи челото цял век”.
Въздаяние, моление, възкресявам, възлизам, пребъдвам…списъкът продължава много…

Второ: Както виждате, тези Думи не са светски, а окултни. Тях ги е диктувал самият Свети Дух на Учителя. Между тези окултни Думи има и стари думи, които вече са променени.
Например, в новобългарският език се казва “цръква”, а сега си казваме църква. Казва се “прът”, а не прът. Казва се “ветх”, а ние сега казваме вехт. Това е нормално - тези думи вече са променени, те не носят в себе си окултен заряд, окултна дълбочина.

Може да редактираш, коригираш думите на който и да е лектор, проповедник, професор, изследовател, но да изменяш Думите на Светия Дух е престъпление!

Трето: Автентичното Слово Божие предадено в новобългарският езиков вариант, със специални старобългарски гласни идеограми: (Ѣ, ѣ или Ят, е-двойно, Еры ) - те концентрират в себе си страшни окултни сили. 
В действителност всички гласни съдържат подобни сили, но гласните “а, у” и тези две идеограми най-вече. Това може да видите в книгата ми: “История, значение и сила на Цариградската българска Библия”
Цитирам:
Е-двойно (Ѣ) е знамето на Славянството. То е кардинален космически знак - печатът на Славянството в Скрижалите на Бога. Е-двойно (Ѣ) е създаден от числата 1 и 7. Това е сатурнов знак - образуван от съвпада на Сатурн и Слънцето. Действа поразяващо като светкавица и мълния във времето и пространството, върху Живота на Земята.
Е-двойно (Ѣ) е знамето на Ангел Елохил, който е Ръководител на България и на целокупното Славянство. 
Това е Звездата, която държи в десницата си и от която излиза сила и мощ от Небето и раздава Светлина за Земята.
Когато Словото на Учителя се лиши от тези идеограми и лексически единици, то става слабо, непълно, ощетено. 
Истинските окултисти никога няма да се лишат от тях!

Мислете ли, че Святият дух, който вижда и знае всичко и в минало, настояще, бъдеще, Той не е знаел за днешното състояние на езика ни? Знаел го е. 

И ако е считал, че съвременният българският език е достатъчно сакрален, защо не е дал Божието Слово в началото на XXI век - днес, а го дава в началото на XX век?  Защото знае, че днес езикът ни е загубил голяма част от своята духовна дълбочина, изказ и сила. Освен това, не е без значение дали Словото Божие ще се даде на 5400-та година от подготовката на българите. (Друг факт, който не сме се замисляли.) 

България се подготвя от 5400 години, а Словото - Новото Божие Слово се дава на 5400-та година. Числото 5400 е завършен цикъл, защото дава 9. И когато ние сме завършен цикъл от своята духовна подготовка, тогава идва и Словото. И този цикъл от 5400 години се навършва в края на  XIX век. Следователно, българският език, в края на XIX век и началото на XX век, не е архаичен, а духовен. След като чрез него се изразява Светият Дух, той става духовният език на българите. А днешният език е светският език на българите. Този факт не е упрек, не е трагедия за българската култура. В много езици съществува подобна двойственост. Например, латинският е духовният език, а италианският - светският език на италианците. По същият начин арамейският, на който е говорил Иисус Христос е духовният език на евреите, а иврит е светският език. Виждате от историята, че Божият Син Иисус Христос поднася Божието Слово на духовният арамейски език. По същата причина и Мировият Учител Беинса Дуно, предава на българите и на света Новото Божие Слово на духовният новобългарски език - от края на XIX и началото на XX век.

Така се получава, че Езикът на Учителя е Свещен.
Той е съвсем различен от днешният език. От тук произлизат два извода:
Първо: Когато преди 8 - 9 десетилетия са питали Учителя: 
“Как да контактуват с чужденците? Как да им преведат Словото на техен език?” 

Учителя казва: 
“Ще контактувате, когато чужденците научат български език и когато четат Словото ми на български. Друг начин няма. Този път те ще учат български език. Това е Решение на Небето. Българският език в бъдеще ще бъде езика, който ще изучават всички народи по света, за да могат да четат в оригинал Словото на Бога. Аз съм дошъл за българите и за българският народ. Словото на Бога днес се предава чрез български език. Това е Решение на Бога, не мое и аз не мога да променям и не искам да променям нито на йота Волята на Бога. Всемировият Учител е дошъл между българите и предава Словото на Всемирното Велико Бяло Братство на български език.”

Следователно, когато Учителят казва, че в бъдеще всички народи ще изучават български език, Той не е визира бъдещият бизнес език, който ще имаме, или пък днешният (с онези думи, които в началото ви казах). Той е визирал духовният български език, на който е говорил Светият Дух в началото на XX век.

Второ: Не трябва да забравяме, че вече България притежава духовен език и е наша отговорност да предадем на бъдещите поколения този духовен език в автентичен вид, с духовната си лексика и с гласни идеограми.
По този начин целият свят ще знае кой е българският език, който трябва да научат “за да четат в оригинал Словото на Бога”.

Завършвам с Думите на Учителя:
“Слушам често да цитират Думите Ми и намирам, че са много преувеличени - смисълът на Думите Ми е изцяло изменен. (Ето защо не трябва да се редактират оригиналните). Всяко нещо, което се превежда има съвсем друго значение от това, което е вложено в него. Всеки пример, който Съм дал е Метод за изправяне на известна погрешка. Разбиране е нужно на човека.” (от томчето “Ликвидация на века”).

Друг цитат от Учителя:
“Не изопачавайте Истината! Не изопачавайте Моите Думи! Не лъжете в Мое Име! Не Позволявам това! 
Помнете: Който лъже в Мое Име, нищо няма да остане от него. Тъй Каза Учителят! 
Десет пъти проверете това, което Съм Казал, но не лъжете в Мое Име! 
Не лъжете в Името Божие!”

Благодаря ви за вниманието!

Спонсори на Портал 12