Търси

Пападжи: Чистотата вижда Бога навсякъде. Безмълвието е Любов към Покоя (ВИДЕО)

Още по темата ...

Елеазар Хараш: Велики Учители (част 1) - Мелхиседек, Заратустра, Пападжи, Мерлин, Тот

Виж повече
Словото е Бог

Елеазар Хараш: Когато Словото е влязло в човека, Бог е влязъл (ВИДЕО + ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Виж повече
Елеазар Хараш: Ако дълго време мислим за Бога, Чистотата ще дойде при нас (ВИДЕО)

Елеазар Хараш: Ако дълго време мислим за Бога, Чистотата ще дойде при нас (ВИДЕО)

Виж повече
07.09.2022 г.
4084
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Шри Харилал Пунджа (Пападжи) се явява на 13 октомври 1910 г. в Пенджаб, Британска Индия и заминава от този свят на 6 септември 1997 г. в Лакнау, Индия. Той е един от емблематичните индийски мъдреци.

Няма Слънце – казва Пападжи, – няма звезди, няма планети (да не говорим за хороскопи!). Има само един потресаващ Свят – и ако мислите само за Бога, вие сте в този Свят.
  • Чистотата вижда Бога навсякъде.
  • Безмълвието е Любов към Покоя.
  • Който е видял Божията Красота, забравя всяка друга красота.

Пападжи:
Всичко е много просто за тези, които могат да слушат чисто без намесата на мисълта и паметта. Ти можеш да отлагаш, обаче рано или късно ще трябва да се върнеш у Дома. Можеш да спреш в тази секунда или можеш да продължиш да създаваш още светове. Тази секунда е извън времето, защото аз-ът е времето, умът е времето. Когато проучиш аз-а, той изчезва и това, което следва е Откровение, което не се случва във времето.

Всички хора говорят от позицията на миналото. Има ли сред твоите приятели някой, който говори от Настоящето?

Винаги помни: крадците на Покоя са крадци в празна къща, защото само въображението е, което страда.

Умът е движение. Той измисля желанията, за да има към какво да се движи. Играта на ума започва, когато има връзка с миналото и бъдещето.

Това, за което можеш да говориш и което можеш да преживееш, не е Любовта. Всяка мисъл и говорене е философия, не Любов. За всичко останало трябва да работиш – има практики, пътища и начини, обаче за Любовта няма път. Няма ашрам, който да те научи на Любовта.

Така както гърнето с мед, примесено с една единствена капка цианид не е мед, така и Осъзнатостта, примесена с едно единствено желание не е Осъзнатост.

Привързването е демон, беля, защото нашите привързвания стават наша реалност. Те се премахват само в Сатсанг. Не позволявай на ума да напуска Сърцето ти!

Просвещение означава да познаеш истинската си природа. Това е Тишина; това е познаване на всички неща. Свободата е да знаеш това с всеки свой дъх. Това освобождение е Тишина, която не докосва двойствеността. Тази Тишина е недеятел и тя е езикът на Покоя.

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12