Търси

Пападжи: Твоята истинската природа е Осъзнатост. Обърни лицето си навътре към Източника

Още по темата ...
Пападжи

Пападжи: Чистотата вижда Бога навсякъде. Безмълвието е Любов към Покоя (ВИДЕО)

Виж повече

Елеазар Хараш: Велики Учители (част 1) - Мелхиседек, Заратустра, Пападжи, Мерлин, Тот

Виж повече
Словото е Бог

Елеазар Хараш: Когато Словото е влязло в човека, Бог е влязъл (ВИДЕО + ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Виж повече
15.08.2023 г.
3066
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Харилал Пундж, по-известен като Пападжи или Sri H.W.L. Poonja е роден на 13-и октомври 1910 г. в западната част на днешния Пакистан. Пападжи бил привлечен към духовния път още от малък. През целия си живот той търсел Истината, като следвал множество религиозни практики и ритуали, докато не срещнал своя учител - Рамана Махарши. Срещата с Рамана радикално променила неговия поглед към духовния път. Пападжи учил за директния път към просветление, без необходимостта от медитация, ритуали или постоянни духовни практики. Той счита, че Истината е вечно налична и може да бъде осъзната във всеки момент. Макар че прекарва голяма част от живота си в относителна анонимност, през последните години на живота си Пападжи става изключително популярен и привлича многобройни ученици от цял свят към себе си в Лакхнау, Индия, където преподава. Заминава през 1997 година, но неговите учения продължават да вдъхновяват хиляди духовни търсачи днес.Пападжи:
Твоята истинската природа е Осъзнатост. Тя не може да се практикува. Ако не разбираш това, осъзнатостта се насочва навън към проявлението и страданията идват. Обърни лицето си навътре към Източника. Тогава отражението на Бога попада върху ума, който е насочен към Бога, като го разтваря в Бога. Обърни се към Непроявеното, към Бога и към Покоя.

Твоята природа е Тишината и тя не се постига - Тя винаги Е. Ти си Безвремие, в което не може да влезе никаква смърт, защото там, където няма време, няма и смърт.

Вътрешното и външно пространство съществуват само заради имената и формите. Премахни формите от ума, като премахнеш привързването към всички обекти, мисли и действия. Тук! Тук е виното, което никой не познава. (* "Ново вино в стари мехове на наливам" - Христос; т.е. ново познание, ново осъзнаване)

Чистото Съзнание е това, което ще те завърне, а няма ти да влезеш в Него. Ако ти влезеш в Него, егото ще бъде това, което влиза, а когато То те привлече, То е избрало да те завърне у Дома. Много рядко съществата биват избрани от Съзнанието.

Когато ти си призован, всичките ти пътувания се прекратяват. Остави се на Бога; остани безмълвен и Той ще се погрижи за твоите задачи. Ако обаче оставиш задачите на собствената си глава, Бог няма да се погрижи и ще ти се струва, че Той се е скрил.

Твоето желание е това, което носи твоето страдание. Когато желанието се зароди, искаш да се приближиш до него, да го осъществиш и го направиш. И след това си щастлив, нали? Може би си мислиш, че обектът на желанието те е направил щастлив, но в действителност моментното отсъствие на желание, което настъпва непосредствено след удовлетворяването на желанието - Мигът на Пустотата, е това, което те прави щастлив.

Да бъдеш изпразнен от желания, това е щастие! Върни се в собствения си Източник и ще бъдеш щастлив.
Когато си на кино, гледаш образи, които се проектират върху екран. Някои от тях са планини, реки, други са романтични, трети са образи на хора, нападани от крадци. Когато филмът свърши, екранът не е мокър от реката, нито ухае нежно, нито има дупки от патроните на крадците. Екранът е безупречно чист. Всички тези прояви са проекция на твоите желания, които попадат в ума ти, и те карат да се отъждествяваш с проектирания наблюдател на картината. Ти не си тези проекции - ти си Екранът. Ако се отъждествяваш с Неопетнения, Непроменяем, Вечен Екран, който е един и същ преди, по време и след прожекцията, ти няма да се променяш и така няма да страдаш за промените, а ще им се радваш.
Всички същества са този единствен чист екран. Няма нужда от практики „да чистиш праха“ от него, защото той е отвъд всички неща. Учителите, които те карат да правиш цели животи практики, могат първо да изчистят този прах от собствения си ум.

Учителят е вътре в теб - медитирай върху това!
Не се прикрепяй към нищо, което е направено от петте елемента. Учителят няма тяло - нито видимо, нито невидимо.
Недей да зависиш от никакво тяло - то е само пръст, сочещ към Истината!

Отхвърли формата на Учителя и ще остане само Върховния.
Учителят е по-велик от всичко друго, дори и от Бога. 

Препоръчани книги:

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12