Търси

От Видин до Рим, филмът Ваклуш продължава на път в страната и чужбина (ПРОГРАМА по градове)

Още по темата ...
История на религиите

Ваклуш Толев: Книгата История на религиите представлява отворените Двери на Храма (ИНТЕРВЮ)

Виж повече
Спас Мавров

Спас Мавров: Вмени се грях и страх, защото се искаше покорство в невежеството!...

Виж повече

Ваклуш Толев: Пирамидите са построени чрез атомно олекотяване на материята (ЛЕКЦИЯ)

Виж повече
20.09.2023 г.
3333
Добавена от: Николай Василев
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Наскоро документалният филм “Ваклуш” гостува на Празниците на изкуствата Аполония. Лентата бе представена от кинокритика Божидар Манов:

“Изключително интересен филм за един до скоро малко познат, енигматичен човек, а в действителност фигура с огромен духовен ореол. Духовен Учител, настойник. Човек, който с всекидневното си присъствие около хората, които го заобикалят, формулира най-важните си идеи за смисъла на Битието и на присъствието на човека в него."

Ваклуш Толев има много труден житейски път, който обаче нито за миг не пречупва неговия характер, неговата убеденост, неговия вътрешен свят, който е построен върху духовното съвършенство като единствена цел и смисъл на живота му. Когато проследите неговите монолози и изключително концентрирани морални послания, ще видите, че те обясняват смисъла на неговото очарование, на неговия ореол на духовен водач.

Докосването до Ваклуш Толев, макар и късно, защото тази година се отбелязват 100 години от рождението му, става с посредничеството на режисьора Николай Василев. Той на практика прави този филм в продължение на 20 години. Следва Ваклуш, доколкото е възможно, при различни публични събития. Ще видим в надписите 7 души оператори, някои от които вече са покойници. Защото филмът е сниман много дълго, много бавно, с огромни усилия. И, както режисьорът казва, е сниман и завършен с помощ от много приятели, за да имаме на лента Ваклуш Толев. Музиката е с подкрепата на Софийската филхармония и Теодосий Спасов.”

Кинокритикът изтъкна, че “Николай Василев е много опитен документалист, автор на десетки филми. Така че фигурата на Ваклуш Толев и неговата необятна житейска съдба е попаднала в правилни ръце.”

Режисьорът Николай Василев сподели: „Само преди 10 години Ваклуш, този исполин на духа, напусна физическия свят, но сега той е по-жив от всякога в съзнанията на хиляди хора, които е събудил. Преминал през политическите затвори и лагери на комунизма, той твърдеше, че страданието не съществува, че това, което наричаме страдание е всъщност наше развитие. Преследван от репресивния апарат на Държавна сигурност като „враг на народа“, учеше, че няма зло – то е нееволюирало добро. С премеждия завършва богословие, но за него човекът не беше грешник, както учат религиите, а е бог в развитие. Смятам, че Учителя Ваклуш няма нужда от нашето признание, а ние имаме нужда от присъствието на неговия Дух, с който е показал как човек може не само да съществува, а да Живее. Точно сега имаме болезнена нужда да направим прехода от съществуване към живот”.

Поради големия интерес и запитвания от зрители в София в кино “Одеон” стартираха отново прожекции.
Най-близките дати са на:
  • 20 септември от 18:30 ч.,
  • 23 септември от 20:00 ч.,
  • 24 септември от 15:30 ч. 
  • 25 септември от 18:30 ч.

Представяне на филма в страната, на които ще присъства и самия режисьор, ще има в:

Видин
в кино „Cinelux“ на 20 септември от 18:00 ч.;
Монтана в Общински младежки дом град Монтана на 21 септември от 18:00 ч.;
Ямбол в кино „Елит“ на 28 септември от 18:00 ч.;
Благоевград в кино „Cinemax“ на 30 септември от 18:30 ч.;
Пазарджик в Младежки Дом Пазарджик на 02 октомври от 18:00 ч.;
Ботевград в кино "Форум" на 6 октомври от 18:30 ч.;
Димитровград в кино “Планета Пайнер” на 11 октомври от 18:00 ч.;
Хасково в Младежки център на 13 октомври от 18:00 ч.;
Кърджали кино „Арена“ на 14 октомври от 18:00 ч.;
Смолян кино „Арена“ на 15 октомври от 18:00 ч.

На 24 септември „Ваклуш“ ще гостува и в Дома на киното в Рим.

Препоръчани книги:

Николай Василев
Николай Василев
Николай Василев завършва кино- и телевизионна режисура в НБУ. Режисьор и автор е на редица документални филми и телевизионни продукции. Дебютният му филм "Пътят на Мъдростта" (посветен на учението на Ваклуш Толев), 2004 г., е отличен с награда от фондация "Култура Аними". Следват още много награди - за филмите: "Исполин", за "Бетон" - специалната награда "Джеймс Баучер", "Приказки", 2010 г. - награда "Jameson" за най-добър късометражен филм на София Филм Фест; "Диагноза", 2014 г. - специална награда на фестивала "Българската Европа", "Пътят към Тива" за най-добър документален български филм на фестивала Masters of art, 2014 г. и др.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12