Търси

Откриха изобилие от соли и органични вещества на спътник на Юпитер с подземен океан (ВИДЕО)

Още по темата ...
Космосът

Кристиан Жак: Космосът е построен върху основата на едно Централно Единство

Виж повече
Енергията е кондензирана светлина

Материята е кондензирана енергия, Енергията е кондензирана светлина, Светлината е кондензирана мисъл. Мисълта е кондензирана Любов

Виж повече
Марс е бил обитаем

Марс е бил обитаем по време на Лемурианската епоха на Земята, малко преди Атлантида

Виж повече
01.11.2023 г.
692
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Мисията Juno на НАСА откри минерални соли и органични съединения на повърхността на спътника на Юпитер - Ганимед. Данните бяха събрани от спектрометъра Jovian InfraRed Auroral Mapper (JIRAM) на борда на космическия кораб по време на близко прелитане над ледената луна. новите открития потвръждават наличието на вода и странни (неразбираме за земните) форми на живот и ще помогнат на учените да разберат по-добре произхода на Ганимед и състава на неговия дълбок океан.

По-голям от планетата Меркурий, Ганимед е най-големият от спътниците на Юпитер и отдавна представлява голям интерес за учените поради огромния вътрешен океан от вода, скрит под ледената му кора. Предишни спектроскопски наблюдения от космическия кораб Галилео и телескопа Хъбъл на НАСА, както и Много големия телескоп на Европейската южна обсерватория намекнаха за наличието на соли и органични вещества, но пространствената разделителна способност на тези наблюдения беше твърде ниска, за да се направи определението, което бе направено сега.

Данните от JIRAM на Ганимед, получени по време на прелитането, постигнаха безпрецедентна пространствена разделителна способност за инфрачервена спектроскопия – по-добра от 0,62 мили (1 километър) на пиксел. С него учените от Juno успяха да открият и анализират уникалните спектрални характеристики на материали, различни от вода и лед, включително хидратиран натриев хлорид, амониев хлорид, натриев бикарбонат и вероятно алифатни алдехиди.

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12