Търси

Омраам: Съмнението, ревността и злословието, натрупват нечистотии в астрален план. Какво е истинската Чистота?

Още по темата ...
Omraam

Омраам: Също като слънцето, така и Учителя пишеше върху мен от разстояние

Виж повече
реалността

Брат Михаил - Омраам: От човека зависи дали ще освети или затъмни реалността

Виж повече
Тайната на Възкресението

Брат Михаил-Омраам: Тайната на Възкресението е пред очите ни и чака да я проумеем

Виж повече
духовен учител

Истинският духовен учител вдъхновява чрез свобода и не създава зависимости. Кои учители са истинни?

Виж повече
05.05.2022 г.
4036
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Повечето хора не знаят какво е истинският Морал, какво е истинската Чистота; те привеждат всякакви цитати, проповядват всевъзможни форми на благопристойно поведение, но Животът не блика в тях. Чистотата не е във външните форми, нито в цитатите. Чистотата е в интензивността на мисълта и на чувството, тоест в интензивността на Духовния Живот. Ето това е истинската Чистота.

Винаги трябва да си даваме сметка, че човешкото същество притежава две природи: Висша и нисша; и следователно, как влияете на дадено същество - това зависи от силите, които събуждате съответно в едната или другата от двете му природи. Когато подозирате някого, вие се свързвате с нисшата му природа и така не само я правите по-силна, но и допускате от нея да проникват във вас енергийни потоци, и така един ден се сдобивате с недостатъците и слабостите на онзи, върху когото непрестанно сте сипели нападки. Занимавайки се постоянно с недостатъците на другите, отваряте в себе си една врата, през която ги пускате да влязат. Действайки по този начин, вие забавяте собственото си развитие.

Ако нямате нищо друго в главата си освен пороците и престъпленията на хората, вие привличате всички злотворни същности, които са там, във вашия противник, съсед или партньор - и затова не се учудвайте, ако един ден се почувствате обсебени от тези същности. Много просто: това е един магически феномен. И обратното също е вярно: ако решите повече да не мислите за недостатъците на някого, а вместо това - да се свързвате с неговите Добродетели, с неговия Дух, тогава, без значение дали той знае това, или не, между вас се установяват връзки, отношения, започва да тече енергия, и така един ден ставате подобни на него. Всички същества, познаващи този велик Закон на обмяната, на осмозата, на сливането, престават да се свързват със слабостите на другите, а напротив - търсят Същества, много напреднали в развитието, за да се обменят с тях. Това е начинът, по който работят разумните. Другите, които са дребнави, окаяни, слаби, нещастни и глупави същества, само се нахвърлят настървено върху недостатъците на другите, върху тяхната грозота, без да имат представа какво ги очаква. Боже мой, колко е жалко, когато не съумяваме да просветим хората! Те обичат нечистотата, имат потребност от скандална преса, от криминални трилъри... и не могат да живеят без тази помия! Твърде рядко се срещат хора, търсещи просветени, благородни, Чисти Същества: светии, Духовни Учители, Посветени.

Когато подозирате някого в нещо, вие, без да си давате сметка, го подтиквате да направи точно онова, в което го подозирате. Един мъж например подозира своята жена, че е била в обятията на еди-кого си, и я обвинява в изневяра... В действителност, това не е вярно - и тя протестира, опитва се да докаже своята порядъчност, но нищо не може да се направи: съпругът й е болезнено ревнив, прави й сцени и непрекъснато я разпитва и за най-незначителните й действия. Какво се случва след известно време? Тази жена, която винаги е искала да остане вярна на своя мъж, накрая му изневерява и първа тя се учудва на това, тъй като не разбира какво я е тласнало да извърши изневяра. Толкова е просто - собственият й мъж я е подтикнал към това: да, със своите обвинения е създал благоприятни условия, внушил й го е на астрален план - и съпругата му, горката, накрая се е поддала, въпреки че самата тя е била порядъчна жена и е искала да устои... И така, виждате как тези окаяни и невежи мъже „изкопават гроб“ на собствените си жени! Същото важи и когато един мъж, принуден да слуша упреците на жена си: „Ах, ах! Ти направи това... Ах, ах! Ти направи онова...“ накрая наистина го прави. Добре е думите да съответстват на реалността! Следователно мъжете и жените са несъзнателни творци на добро и зло.

Когато имате доверие на някого, дори той да е пияница, дори да е порочен и слаб, това доверие, което му засвидетелствате, често пъти започва да го подтиква да се развива към по-добро, за да ви покаже, че не сте се излъгали по отношение на онова, благородното и великото, което носи в себе си. Дори един престъпник понякога успява коренно да се преобрази, ако му имате доверие. Всички, които не са осъзнали магическата роля на доверието, са предпазливи, затворени, резервирани, подозрителни и минават за интелигентни. Очевидно така най-вероятно никой няма да ги „ухапе“, но и никой вече няма да ги обича. Тогава, не си ли заслужава да бъдеш малко ухапан, малко ужилен, но накрая да имаш всички на своя страна?

Всички, които живеят вътрешно в грозота и мрак, виждат единствено грозота и мрак навсякъде. Това трябва да си го запишете като общовалидна формула. Всички, които са нечестни, подли, несправедливи, не са способни да вярват, че съществуват честни, справедливи и добри хора, защото преценяват всички, съдейки по себе си. Докато онези, които имат възвишени качества, не са способни да видят злобата, предателството, коварството: те виждат единствено през призмата на качествата, които притежават. Това е закон. Колко хора съм срещал, които все още не са способни да допуснат, че другите могат да бъдат толкова нечестни и зли - както и такива, които никога не успяват да разберат, че на Земята има същества с изключително благородство и великодушие! Човек вижда другите единствено през собствените си очи: той сам съгражда очите си посредством своите мисли и чувства. Следователно, ако срещнете хора, говорещи ви само за недостатъците на другите, знайте, че те самите имат тези недостатъци; защото, ако самите те имаха в себе си благородство, благост, честност, и най-вече - Любов, щяха да откриват и в другите всички тези хубави качества. Съществата са такива, каквито ги виждаме, а ги виждаме такива или онакива по причина на състоянието, в което ние самите се намираме.

Бих желал днес да разберете и веднъж завинаги да решите да приключите със съмненията и подозренията. Колкото до мен, казвам ви: аз се занимавам само със сигурни неща, даже и по отношение на вас. Не се питам дали сте добри, или лоши, дали сте целомъдрени, или порочни, дали сте разумни, или безразсъдни - знам какви сте и няма никакво съмнение вътре в мен. А сега, да предположим, че някой дойде да ми разправя за вас ужасни неща: мислите ли, че тутакси ще му повярвам? Не, ще проверя: ще ви поканя на гости, ще ви наблюдавам, ще ви изслушам и ще ви задам въпроси. Всъщност ще работя по три начина. Първо, чрез интуицията: ще помоля Същества от Невидимия свят да ми кажат как ви виждат отвисоко. Второ, ще си послужа с познанията си по физиогномика; и трето, навярно ще разгледам също и хороскопа ви. И тогава вече ще имам пълна увереност. 

И защо да не опитаме да изучаваме също и онези хора, които прекарват времето си в разпространяване на подозрения, клевети и гнусотии по адрес на другите? Често откриваме, че някои жени, които искат да си намерят съпруг - или любовник - и които не са успели да се сдобият с такъв, се втурват да съчиняват всевъзможни невъобразими историйки, обвинявайки другите във всичко онова, което самите те не са успели да сторят, и затова страдат. Това се нарича потискане на инстинктите, а в психоанализата има многобройни изследвания на редица подобни случаи. Ала най-тъжното е, че всички вярват на техните клевети. Вместо да проверят или дори да проучат тези личности: походката, телосложението, погледа, цвета на кожата им, или още да погледнат и в техния хороскоп дали тази агресивност не идва от негативен аспект между Луната и Марс, хората прибързано им се доверяват и са толкова щастливи, че им вярват! Е, да: те нямат никакви познания по физиогномика, никаква интуиция. А в тези условия, дори и най-великите Посветени да слязат на Земята, никой няма да се ползва благотворно от тяхното присъствие: хората все ще ги подозират!

Някои мъже са ми разправяли ужасни неща за жена си - и ако им бях повярвал, всичко щеше да се срине. Но ето, че повиках жената на един от тях, и какво открих само! Всъщност нейният мъж бил мъчител, чудовище, а тя - жертва! Обратното, разбира се, също се е случвало. Идвали са жени да ми се оплакват от своя мъж; и когато поглеждах мъжа, откривах, че той бил един окаян нещастник, а съпругата му - зла и свадлива мъжкарана, опърничава жена... само че още съвсем неукротена! Повярвайте ми, мили мои братя и сестри, не бива толкова прибързано да се произнасяте. Оглеждайте, изучавайте - а после, ако искате, произнесете се за целия свят. Но най-напред, имайте търпение, проучете добре.

Всичко това го казвам само за да ви доведа до разбирането, че подозренията, злословенето, колебанията и съмненията са нечистота. Доказателството: те внасят отрова във вас. Затова, който иска да се пречисти, трябва да приключи веднъж завинаги с всички тези неща и да ги замени с доверие, Любов, и най-вече - безкористие. Всички, които работят с користна цел, натрупват нечистотии на астрален план. Докато онези, които работят за една Божествена Идея, се пречистват ден и нощ - именно тази Идея ги пречиства.

Хората си мислят, че Чистотата - това е просто да не поглеждаш жена, да не я докосваш... Можете да гледате жените, да разговаряте с тях, да се разхождате с тях - и никога няма да се омърсите, ако сте безкористни. Истинската Чистота - това съвсем не е да извръщате очи и да свеждате глава, както е било препоръчвано в миналото от духовници и религиозни хора. На мен самия отдавна ми е дотегнал този начин на представяне на Чистотата и Светостта. Векове наред са ни втълпявали този образ: какъв трябва да бъде, видите ли, един морален, целомъдрен и благоприличен човек; но ето, че аз всичко промених и преобърнах, защото се чувствам свободен и нямам какво да крия. Разбира се, знам, че ако някои мъдреци са препоръчвали горещо този подход като най-добър, то е, защото са имали основание. Дори самите те да са били силни, душевно Чисти и уверени в себе си, е трябвало да имат предвид всички онези, които не са имали същото самообладание и които са могли да бъдат съблазнени и объркани. Следователно, имало е нещо хубаво в тези предписания. Не може обаче да се запазят вечно все същите методи: трябва да се изнамерят други психологически похвати за днешното време.

Знам добре, че подходът ми шокира някои хора. Щом видят, че не се съобразявам със старите традиции, тутакси започват да ме подозират. Само че тези традиции са само едни външни форми. Аз също бих могъл да се съобразявам външно и да заблуждавам целия свят: тайничко да си живея, както ми е угодно, а външно да демонстрирам безупречен вид и поведение. Колко много хора, знаейки, че всички се доверяват само на външния вид, съблюдават формата на нещата, а тайно се отдават на най-пагубна безнравственост! Аз обаче не давам и пет пари за външността на нещата; и ако нямате нито интуиция, нито ясновиждане, за да усетите в каква Чистота живее човек - е, добре: нямам нужда от вас. Искам да имам братя и сестри, способни да идат отвъд всички тези форми и традиции, за да продължат по-нататък в Чистотата. И даже да са само двама или трима души, какво от това: ще свърша всичката работа само с тях.

Да - и на всички тези създания, останали в старите схващания, ще кажа: „О, вие, святи, целомъдрени и благородни същества, защо сте все затънали в безпорядък, дисхармония, тъга, обезсърчение и болести? Как става тъй, че вашата чистота нищо не ви носи? Вие, които вярвате, че сте на върха на съвършенството - какво сте постигнали? Нищо. И тогава, що за чистота е това? Истинската Чистота носи всички блага. Защо сте толкова немощни? Защо сте толкова страхливи, угрижени, неспокойни, невежи? Благодарение на вашата „чистота“ ли?“... И ако са честни, ще си наведат поне малко главата и ще разберат. Няма друго същество на Земята, което да благоговее като мен пред всички истински Чисти, непорочни и целомъдрени същества. Но една чистота, която прави хората толкова посредствени - Боже мой, нямам нужда от нея: аз не търся такава чистота. Чистотата, Чистотата, както аз я разбирам, носи всички блага: тя е фундаментът на всичко. Основата – Йесод, както се нарича в Кабала.

Учителя Омраам

Препоръчани книги:

Спонсори на Портал 12