Търси

Омраам: Не е добре да се живее в пресищане на сетивата. Психичната енергия е нужна за духовните измерения

Още по темата ...
 Учителя

Омраам: Понякога забелязвахме, че Учителя е тъжен. Това можеше да продължи с дни и се питахме защо..?

Виж повече

Брат Михаил - Омраам - Лекция от 1982 г. за Свещения Огън и пътя в духовното развитие

Виж повече
Тайната на Възкресението

Брат Михаил-Омраам: Тайната на Възкресението е пред очите ни и чака да я проумеем

Виж повече
11.03.2023 г.
3761
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Западняците са наточили петте сетива до висока степен на съвършенство и си мислят, че това е начина да узнаят всичко и да постигнат щастие! Те със сигурност знаят много, както и преживяват разнообразни сензации (усещания), но петте им сетива поглъщат всяка налична капчица психична енергия, така че не им остава нищо за духовното измерение.

На запад хората живеят прекалено много на нивото на физическата чувственост и така не им остават сили да събудят и развият спящите си способности на възприятие. Прекалено много усещания! Само погледнете младите. Възрастните са общо взето по-умерени, защото накрая са разбрали, че не получават истинска полза от такъв живот. Но младите са жадни за всякакъв вид усещания. Те искат да видят и чуят всичко, да пипнат и прегърнат, да спорят и викат … и според тях това е живота! Но това е само един аспект от живота. Те са живи, да, но живеят живот, който прикрива истинския живот. Трябва добре да схванете това, преди да решите да изключите от живота си много различни усещания, които правят истинската чувствителност и интуиция невъзможни. Не е добре да се живее в пресищане на сетивата.

Хората са постоянно потопени в океан, който е постоянно яростно разбиван от бурите на възбудите и тревогите им. Те не са способни да останат за няколко минути в мълчание, нито да издигнат мислите си до по-високо ниво и да изпитат чувства с тотално различна природа и качество. Те винаги търсят преживявания на прекалено ниско равнище. А трябва да погледнат нагоре.

Напоследък често слушаме за поразиите, причинени от наркотиците, особено сред младежта: ЛСД, марихуана, опиум, кокаин и хероин. Някои от тези вещества са традиционно ползвани в Азия и Южна Америка, но това е друг въпрос. Сериозността на въпроса тук е, че младите ги използват, за да избягат от баналното ежедневие и да постигнат по-високи състояния на съзнанието, докато на практика те се саморазрушават. Наркотиците са прекалено нараняващи нервната система. Посветените никога не са препоръчвали употребата на наркотици. Самите те, ако въобще им се случи да ги използват, то е в съвсем малки дози, например мускуса.

Преди да отида в Индия, аз знаех за специалните свойства на мускуса, който не трябва да бъркате с парфюма под същото име, който е синтетичен продукт. Истинският мускус (muskus officinalis) е секрет от половите жлези на мускусната сърна, която живее по високите плата на Тибет. Аромата на тази секреция е толкова силен, че привлича женската сърна от голямо разстояние. Когато е изсушен, той малко прилича на тъмно кафяви, почти черни чаени листа. Аз го познавам, защото съм го ползвал в изключителни случаи. Ако имат да вършат някаква определена работа, Посветените разтварят едно или две зърна в гореща вода с мента, за да подсилят нервната си система и слънчевия си сплит. Мускуса е безвреден – действието му е сякаш сте погълнали капка огън, първична материя в тялото си.

Когато бях в Индия се научих как да правя паста от корените на специфично растение, комбинирано с листата от друг вид растение. Всичко заедно се стрива на камък и получената паста се втрива като малка червена линия на челото, между веждите. Използва се като помощно средство за медитацията, тъй като има способността да отваря третото око. Ако желаете, мога да ви дам имената на тези растения, но няма да можете да ги намерите лесно. Индийците и Тибетците знаят много за растенията. Това е знание, предавано от поколение на поколение от хиляди години. Свойствата на някои от растенията в техния асортимент са наистина удивителни. Едно от тях позволява да се оцелее седмици без храна. Друго позволява да се прекарат много дни в снеговете на Хималаите, без да се страда от студа. Поне така ми беше казано. Аз не съм ги пробвал, но нямам причина да се съмнявам в тези данни, тъй като знам, че силата на билките е твърде необикновена. Има книги, които говорят за определени мазила и кремове, направени от растителни екстракти, с които вещиците от средновековието мажели телата си преди да отидат на Сабат. Всъщност, те не са участвали в Сабат в техните физически тела, но в астралните. Някои лекари, които са намерили някои от старите рецепти и са ги пробвали, са установили автентичността на тези феномени. Разбира се, не се знае дали те са имали точната формула на тези мехлеми, защото написаното в книгите е винаги донякъде прикрито, но те все пак са имали определени стимуланти, способни да индуцират визии и астрална проекция.

Но стига за това засега. Единствената ми цел, когато говоря за тези неща, е да посоча, че тези екстремно потентни субстанции съществуват, но често са изключително опасни. По тази причина ви съветвам никога, под никакъв претекст да не ги използвате. Задоволството, свободата, духовната жизнерадостност, възторг и наслада трябва да бъдат постигнати чрез чисто духовни средства. Това е царският път. Истинският посветен никога не разчита на външни помощни средства.

Да вземем например феномена, наречен екстаз. Много е писано и казано за светците и мистиците, които са имали екстази. Те никога не са вземали наркотици, но въпреки това са преживявали най-необикновени състояния и тези, които са ги срещали, са били постоянно удивявани от техните еманации. Но повярвайте ми, вие не можете да имитирате екстаз! Никога не може да накарате хората да ви повярват, че сте имали екстаз, ако очите ви не изразяват нещо лъчезарно и Божествено. Очите ни са тези, които изразяват какво преживяваме. Ако очите ви са мътни, безизразни, без блясък, вие със сигурност не сте преживявали екстаз! Когато бях в Индия, аз видях ученик на Бабаджи,за който се предполагаше че е в самадхи … Аз бях единственият, който осъзнаваше, че всъщност той е болен. Когато преживявате екстаз, всичко във вас закипява. Здравето, вътрешната ви светлина и интелигентност се подобряват. Ако след това сте изтощен или депресиран, това не е било екстаз, а патологично състояние. Екстаза е интензивно общение със света на истинската реалност. Този, който го преживява, излъчва светлина: очите му горят, лицето му грее от светлина! Определени опитности от този вид могат да бъдат уморителни за тялото, но еманациите не могат да лъжат.
Не е адекватно да се очаква физическия свят да ви достави това, което принадлежи на по-високо измерение. Аз категорично ви заявявам: никога не може да го намерите на това равнище. Доказателство за това може да се види във всички тези състоятелни хора, които казват: „Аз имам всичко, но живота ми няма никакъв смисъл!“

из лекция на Учителя Омраам ( Брат Михаил)
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12