Търси

Омраам: Интелектуалните знания не могат да променят характера, защото не засягат дълбоко човешката същност

Още по темата ...
портал12

Как се осъществява връзката на Духовния Учител с учениците по време на сън?

Виж повече
Брат Михаил Омраам

Брат Михаил - Омраам: Духовността не означава отказ от физическа активност

Виж повече
вътрешен мир

Спокойствието е резултат на промяна във вътрешния живот, а не на външните условия

Виж повече
Брат Михаил

Брат Михаил - Омраам: Цялото наше съществуване се управлява от невидимия свят

Виж повече
19.01.2021 г.
4278
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Образованите и културни хора трябва да се проявяват като разумни и трезви при екстремни ситуации. В действителност често най-дребни поводи изкарват тези подготвени за живота хора от равновесие и те изпадат в състояния на гняв или жалка депресия, без да намерят сили и воля да се овладеят. Цялото им образование и ерудиция не могат да им помогнат. 

Основното е да живее човек, а не да бъде професор, инженер, икономист...А да живееш, това означава да си готов да посрещнеш всички условности на съдбата. Това е възможно най-вече при онзи, който има добре изграден характер. 

Ако младите излязат от аудиториите са с умствения си багаж, натрупан чрез четене, без да са поработили върху характера си, те трудно ще се справят със задачите, които животът неминуемо ще им постави. 

Срещал съм много образовани, но същевременно слаби, несигурни и безпомощни хора. Четат книги, преписват цитати и това е цялото им "научно" творчество. И докъде ще ги отведе това перчене с чуждите постижения? Един учен човек трябва да се цени само с това, което сам е постигнал. Ако не е способен на това, нека да захвърли своите бумажни занимания и да се залови с най-важното: с характера!

Странни са хората. Когато са недоволни от поведението на някого, те веднага започват да го одумват. "Какъв лош характер!", "Какъв ужасен характер!" или "Колко е слаб и безхарактерен", забравяйки, че този някой има докторски титли, завършил е 4-5 института, написал е 30-тина книги. Залавят се за характера. За да достигнат до извода, че характерът е много важно нещо, те лично трябва да бъдат засегнати, огорчени, обидени. А дотогава..."Докторе", "Господин Професоре", "Господин инженере", "Маестро"...

Интелектуалните знания не могат да променят характера, защото те не засягат дълбоко човешката същност, а само повърхността. Понеже студентите са учили, само за да получат една диплома, с каква лекота впоследствие забравят онова, което са учили.

Наистина нищо отвън не може да преобрази една личност. Необходим е друг елемент. Вие може да изчетете всички книги, свързани с духовността и морала - Библията, Корана и още много други, но докато не възприемете психическия, духовния елемент, няма да промените нищо у себе си. Истинската Промяна зависи само от вашата воля, от вашето желание, от вашето решение да събудите силите и добродетелите, които Създателят е заложил във вас.

Ето защо младите не се нуждаят толкова от ерудирани професори, колкото от възпитатели, които да им разкрият що е живот и посочат начина да се живее така, че тези сили, добродетели и дарби да се изявят истински и пълноценно.

Докато се поставя ударението върху обогатяване на интелекта, а не върху формиране на характера, младежите ще използват придобитите знания само за користни и кариеристични цели. За успех, независимо от цената и средствата. Измамата, безкруполността и подлостта ще съпровождат техните действия. Такива хора не стават благодетели на човечеството. Каквито са били, такива си и остават: суетни, страхливи, високомерни, сластолюбиви и алчни. 

Ние предлагаме друго училище. В него се изучава човешката природа, формирането на характера до пълното му облагородяване за добруването на целия свят. За съжаление нашите студенти няма да са много, защото да работиш върху себе си е много по-трудно от това, да отвориш учебника и след това да преразкажеш какво пише в него.

Да се получи диплом е лесно, но да усъвършенстваш няколко морални качества, са необходими векове и прераждания. 

Ученето не прави човешките същества по-добри. Напротив - понякога то става опасно за обществото. Само в ръцете на тези, които са работили върху своя характер и са решили да го оползотворят в служба на хората, познанието е истинският благословен извор.

из лекция на Брат Михаил - Омраам ( Учителя Михаил Иванов - Омраам)

"Интелектът е единственото успешно творение на дявола, в тази Божествена Вселена"
Тимен Тимев

Препоръчани книги:

Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 

Свързани публикации

Слънцето
12.04.2020 г.
3406

Брат Михаил - Омраам: Ще пожънем само онова, което сме посели

Земеделието ни учи, че ще пожънем само онова, което сме посели. Ние обаче трябва да отидем по-далеч, в света на мисълта, за да открием и там същите закони и съитветствия. Ако хората си въобразяват, че могат да си позволяват всичко и винаги да жънат щастие, радост и мир, дори когато сеят насилие, жестокост и злоба, те се заблуждават - това е невъзможно.
Виж повече
невидим свят
06.07.2019 г.
20507
1

Брат Михаил - Омраам: Целият ви живот е основан върху неща, които не виждате (ВИДЕО)

Когато се научите да работите правилно, няма да има карма. Насочвайки нашите действия към една Божествена цел, ние няма да предизвикаме кармата, а ще предизвикаме Дихармата, т.е. Милостта на Бога.
Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12