Търси

Николай Райнов: България като Огнена Птица ще се възражда из собствената пепел

Още по темата ...
Христовия импулс

Последната и мощна проява на Христовия импулс е Учителят и Неговата школа, която се отваря само за готовите

Виж повече
Владимир Димитров Майстора

Владимир Димитров-Майстора: Бог живее навсякъде: в звездите, в растенията, в животните..(ВИДЕО)

Виж повече
Николай Райнов

Николай Райнов: Бог е вътре и Той трябва да бъде търсен с постепенно пречистване

Виж повече
06.12.2023 г.
14275
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Днес, Никулден, ще посветим тази статия на Николай Райнов и ще ви разкажем няколко показателни моменти от неговия живот. Когато преди 2 години правихме книжката с изгубените (но намерени и съхранени) архиви на Петър Димков, попаднахме на записки на именитият лечител от срещите му с Николай Райнов, когато са говорили основно за богомилите.

Като част от българската интелигенция, която включва по онова време западни и източни окултисти, теософи, антропософи и т.н., които вървят по своя път и отричат Учението на Учителя, се оказва така, че в края на своя живот съзнанието на някои от тях се пробужда, отварят им се очите и съзират кой всъщност е Беинса Дуно (Петър Дънов). Но различаването е дълъг процес, понякога траещ много години. Такъв пример дава и писателя Николай Райнов, който в края на живота си отива в село Мърчаево при Учителя и иска среща с него. Учителят се съгласява, а при срещата си с Него Николай Райнов пада на колене и Му казва: 

„Винаги, когато съм се молил на Бога, винаги пред мен излиза Вашето лице". 
Учителят е строг, защото Николай Райнов десетилетия е воювал срещу Него. Учителят накрая го запитва: 
„Е, рекох позна ли ме?" - „Познах те. Ти винаги си бил мой Учител от край века, та до край века". - „Да винаги съм бил твой Учител, но не винаги ти си бил мой ученик". - „Учител мой, Бог мой…!" - извиква Николай Райнов. Тогава Учителя му подава десницата си и той я целува. А присъстващите на срещата стоят, гледат и не вярват на очите си. 

Когато говорим за Николай Райнов е хубаво да се изясни, че не той запознава Петър Димков с Учителя (има такава широко разпространена информация), а Никола Наков, който е един от най-вътрешните ученици в Братството. Това е категорично потвърдено пред Портал12 от страна на Лили Димкова.

Николай Райнов е роден в село Кесарево, Великотърновска област на 01.01.1889 година. Той е автор на изключителните разкази "Богомилски легенди" (1912), които са вдъхновени от посещението  и повереният му достъп до изключително строго пазеното хранилище на библиотеката в Малта, където са съхранявани оригинални Богомилски книги и произведения. 

Автор с също така на етнографията "Източно и западно изкуство" (1920), "История на пластичните изкуства" (12 тома, 1931-1939), на 30 сборника с преразказани български и чуждестранни народни приказки и много други. Заради  "Между пустинята и живота" (1919), посветен на живота на Христос, е анатемосан и отлъчен от Православната църква, тъй като романът не отговарял на постулатите и канона, въпреки че е художествено произведение. Николай Райнов е бил и председател на Съюза на българските художници, съосновател и първи директор на Института за литература на БАН.

Архивни записки от среща между народния лечител Петър Димков и проф.Николай Райнов:

Кой човек е светия?
На който духовния подвиг дава прозрение и дар да вижда в душите на хората.

Защо богомилите бяха беззаветно предани на Боян Мага и на свещеника Иеремия, зван Богомил?
Защото те проповядваха Божественото учение на Господа Исуса и на апостолите, което църквата бе забравила в своята суетна грижа за власт и наслади, да Дух Божи го възвести в България чрез два архангела, приели плът: Княз Вениамин и свещеник Иеремия, зван Богомил.

Какво са искали богомилите?
Да се премахне робството, да се пуснат крепостните, да се отнеме земята на патриарха, владиците и велможите, та да се раздаде на народа, който я обработва.

Кой е пътя на посветения?
Посветения минава най-напред през Тайна и Смърт. После влиза в Кръвопролитие и Жертва. Сетне живее в Самота и Мълчание. След това поема кървавия друм на Любовта. Подир него минава от Слава в Слава, от Сила в Сила, от Детинство в Целомъдрие. И накрай стига Венец и Царство.

Що е съдбата?
Една е сила вечна жива и действена: Орис се зове. Нейните три дъщери са: Любов, Слепота и Смърт.

Защо религията западна навсякъде?
Измори се вече народния дух от богословски хитрословия, наследство на средновековието, тежат му вече надменни литургии, пълни с гордост и суета, та всеки непорочен ум подири отвод към небесни неща и пътека към спазен дух.

Има ли си всеки народ ангели?
Всеки народ си има по два ангели: един - да го води, а друг - да го пази.

Каква ще бъде съдбата на България?
България като Огнена Птица ще се възражда из собствената пепел, та до край  на векове ще пребъде.

***

Елеазар Хараш за Николай Райнов:

Както знаете: един от Богомилите - изключително предано същество. Николай Райнов е една много богата Душа. Това е вглъбен в себе си Дух, живеещ повече в невидимата Реалност. Той се опива от древни ръкописи и от забравени книги. Той е един много стар търсач на Истината. Голямо творчество: около 137 книги. Голям търсач - във всякакви области. Търсач с много широко съзнание. Завършва Духовна семинария и рисуване.

Казва: „Учих философия, а свърших декоративно и графично изкуство. Исках да стана монах, а се ожених. Обичах хората, а те ме намразиха. Смятах, че моето призвание е четенето, а се принудих да пиша. Най-голяма благодарност дължа на Семинарията, гдето ме научиха да мълча, да почитам, да съзерцавам, да търся нещо по-голямо и по-горно от човека. Много неволя и бедност изживях, за които се радвам - и оттогава започнах да търся опората навътре в себе си. Не се продадох никога никому. Ходих много из България и чужбина. Срещнах скъпи хора, за които не смея да говоря, за които нямам перо. (Той е имал една среща с Учителя във влака, като веднага е разбрал, че става въпрос за нещо огромно.) Видях неща, за които нямам перо. Много езици изучих“.

Николай Райнов е нещо уникално в нашата история: духовник, професор, поет, белетрист, драматург, есеист, художник, литературен критик, голям учен, изкуствовед, преводач, моралист, неизтощим разказвач на приказки, вдъхновен фолклорист, декоратор и график, майстор на илюстрацията, теософ и мистик.Роден в село Кесарево, Търновско, през 1889 г. Прероден Богомил и поради това тясно свързан с Богомилското Учение. Когато издава Богомилски легенди, това е смутило много хора - рядка книга, много специална, трудна за възприемане: 29 легенди на Боян Мага. Допуснат е в архивите на Малта при богомилските книги първия път, втория път не е допуснат - има си причини.

За него Богомилското Учение е нещо специално - това са истински Апостоли на Древна Божествена Школа. Както казах, получил достъп до строго пазеното хранилище на тайната богомилска библиотека в Малта, в която има много стари и старопечатни богомилски книги. Отлъчен е от Църквата най-вече заради един роман.

И така, Николай Райнов:
  • Мистиката означава да откриеш Тайния Път към самия себе си.
  • Безкрайната Радост свети във Вечността.
  • (Девизът му:) Няма религия, по-висока от Истината. (Това е стара източна мъдрост.)
  • Мистикът намира Бога чрез своя пряк и стръмен възход.
  • Който казва Дух, той казва Безсмъртие.
  • Религията е път, по който човешката Душа търси Бога - а Мистиката е път, по който човешката Душа намира Бога.
  • Постоянството в добрата мисъл я прави исполинска сила.
  • Великата саможертва е само за избрани Същества. Светът не разбира големите Истини - той не ги търпи, защото не може да отиде до тях.

Духовността не е спасение - тя е Свобода. Духовният човек няма нужда да чака спасител - той е свободен човек.
Ако злото е влязло в сърцето на човека, то не може да бъде прогонено оттам с тамян. (Наистина, много смешно е да искаш да изгониш Дявола с тамян. Тук само ще ви кажа, че в момента Дяволът е много съвременен: той вече не само че не бяга от тамян - той го пали и го размахва. Променили са се нещата.)
Който е видял благодатната усмивка на Бога, не е живял напразно. (И Учителя казва подобно нещо: „Целият живот си струва всичките усилия само за един миг: Бог да ти се усмихне“. Само една малка усмивка, нищо повече. Тя разказва Древни неща.)

Щом знаеш нещата, не можеш да се гневиш. Просто търпиш - и си над нещата. Когато търпиш, душата все повече се очиства. Най-напред свикни да устояваш на дразнежа и да го разтапяш, докато не се е превърнал в гняв.
Грях е лицемерният човек да търси Бога и даже да говори за Него.

Дори и по сатанински път Бог може да води човека към Себе Си - и Той никога не е сбъркал. (Значи, ако Бог е решил да те мъчи по сатанинския път, Той ще те измъчи много хубаво, по всички правила - и чак после ще ти позволи да вървиш в Правия Път. Ще бъдеш измъчен до дъно и наистина ще кажеш от цялата си Душа: „Господи, тръгвам в този Път истински, но този път истински“ - понеже си стигнал до дъното.От дъното по-надолу няма. Ето защо Бог мъчи много съществата - за да може да ги спаси.)

Дори и вътре в Мрака има водещи ръце - защото Бог е Царят на Мрака, а не Сатана.
Изменил ли си на Бога, няма да намериш утеха нито в дворец, нито в пустиня.
Аз трябва да разбия нещо в себе си, да си отворя Път към себе си. (Така трябва да направи всеки човек - да разбие собствената си тъмнина.) Голяма е Тайната на Вечното дирене, на Вечното търсене. Аз много търсих Бога, Който сам бях погребал. Огнено е кръщението на страшната Тайна. През Бездна и подвиг се върви към Върховно постигане.
Вече не познавам звездите и техния устрем, нито света. Аз ослепях от друго Сияние, от неговото видение. Аз пробих грамадни врати в себе си, в Душата си - и Слънцето влезе в мен; защото, който види Бога, той умира.


 
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12