Търси

Николай Василев: Ако имаме божественост у себе си, Тео я събужда (АУДИО ИНТЕРВЮ)

Още по темата ...

Теодосий Теодосиев - Тео: Болезнените истини за България и новия световен ред. Най-страшни са вътрешните врагове! (ЛЕКЦИЯ)

Виж повече
08.10.2022 г.
4289
Чуйте статията - ► ►►Николай Василев - АУДИО ИНТЕРВЮ
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
„Социално силните“ е нов филм, в който се разказва за учениците на прочутия учител Теодосий Теодосиев – Тео. Негов режисьор и сценарист е Николай Василев, който е и част от екипа на Портал12. Това е вторият му филм, посветен на известния физик. Първият – „Формулата на Тео“ грабна едно от отличията на фестивала „Любовта е лудост“ през 2019 година.

„Аз, като един лош ученик, изкупвам прегрешенията си към знанието. Бях много слаб по физика. Сега преоткривам науката“, споделя пред БНР Николай Василев.

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ЧУЙТЕ ТУКЗаснемането на филма започва в САЩ, където са реализирани голяма част от златните медалисти на Тео. „Там те се занимават със сериозна научна дейност“.

Първо бяхме при Теньо Попминчев, разказа режисьорът. „Той е номиниран за младежка Нобелова награда. Работи върху лазерен скенер, който дава възможност да се вижда движението на атомите в реално време. Това се случва чрез светлина. Той е създал едно швейцарско ножче от светлина. То може да бъде използвано в медицината“.

Срещата на Тео с негови ученици в САЩ беше много емоционална, обясни Василев. „Бяхме допуснати до едни космически лаборатории, в които се развива наука. Теодоси Теодосиев заведе двама от своите малки ученици в тази лаборатория и обясни, че подготвя социално силните хора на света“.

Фокусът в нашия свят е към слабия човек, който има нужда от помощ, смята режисьорът. „Ние обаче искаме да разкажем за едни гении, които живеят по целия свят. Това е една мрежа от светлина“.

Срещнахме се  и с Павлин Савов, който работи на „Уолстрийт, разказа Василев. “Преди това е работил с екип, получил Нобелова награда“. Много от хората, които са минали през школите на Тео ,не се занимават с физика, но са изградени като личности, обясни Василев. „Ако имаме божественост у себе си, Тео я събужда“.Филмът е оптимистичен, но има и нотка на апокалиптичност, разказа режисьорът. „ Хората се чувстват задоволени и нямат нужда да развиват ума си. Приличат на бройлери, на които краката тежат ужасно  и нямат силил да станат. Благоденствието е нож с две остриета. Това е ментален апокалипсис. Искрите му се виждат в целия свят. Вместо да се извежда личността, тя се обезличава. Съзнанието в бъдещето ще бъде бедно“.

В България имаме привилегията да страдаме, но да създаваме будност от това нещо, отбеляза той. „Имаме потенциал да се събудим“.

Николай Василев очаква да завърши филма си до есента на следващата година.

интервю на Валерия Николова, БНР

Спонсори на Портал 12