Търси

Най-красивият момент от живота на човека е зазоряването на неговата душа

Още по темата ...
Какво означава Посвещение

Дамян Попхристов: Какво означава Посвещение и кои са неговите белези?

Виж повече
Рудолф Щайнер - висшите светове

Рудолф Щайнер: Чистите символни представи са път към самопосвещение

Виж повече
дълбоко дишане

Дълбокото дишане променя виждането на живота и на окръжаващата среда. Човек започва да вижда цялостно проявите на Бога

Виж повече
ошо цветето на живота

Ошо: Божественото, постоянно присъства вътре във вас. Само един поглед, и то се проявява

Виж повече
26.01.2022 г.
5138
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
По своя еволюционен път душата, човешката индивидуалност, преминава през различни степени на развитие, на духовно израстване. За да вникнем цялостно в пътя на духовно развитие на душата и нейното посвещение, следва първо да направим разграничение между личността и индивидуалността.

Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов поставя знак за равенство между самосъзнанието и личността. Последната е свързана с нашето проявление в текущия живот и съпътства тялото ни в неговата преходност. Индивидуалността от своя страна е именно безсмъртното духовно естество в човека.

“Личността, т.е. самосъзнанието представлява външната страна на човек, неговите листа и цветове, с които всяка пролет се облича, а след време се освобождава от тях. Индивидуалността е вътрешната страна на човека, която остава в него. Тази страна наричаме духовно Божествено начало в човека. В личността влизат страсти, желания и т.н. Значи личността се стреми към външни, преходни неща, а индивидуалността - към вечни, трайни неща.


Личността може да се жертва за индивидуалността, но никога не става обратното! Личността се безпокои, смущава се да не пропадне, да не загуби нещо, а индивидуалното в човека се проявява тихо, спокойно с вяра, че всички работи ще се наредят добре. Личността умира, а индивидуалното у човека страда. То служи като съединителна връзка между човека и душата”

От тук става ясно, че човек е призван не да развива личността, а да усъвършенства своята индивидуалност, която е мостът към неговата висша душа. В този духовен път неизменно се явяват посвещенията, които се явяват степени на развитие на нашата индивидуалност.

Повечето автентични духовни школи, включително Бялото братство на Учителя Беинса Дуно утвърждават наличието на седем степени в еволюционното издигане на съзнанието или седем посвещения:

Обръщане към Бога, Покаяние, Спасение, Възраждане, Новораждане, Посвещение, Възкресение.
Преди търсещият в Духа човек да стъпи върху пътеката на посвещенията, обаче, той преживява вътрешна трансформация, която на езотеричен език се нарича пробуждане на човешката душа.


Това представлява стъпало към стълбицата на еволюционното развитие на личността бива характеризирано от Учителя П.Дънов по следния начин: 

"Пробуждането на човешката душа подразбира запознаването й с Божията Любов. Само пробудената душа познава Бога. Туй е изразил Христос със стиха: “Това е живот вечен, да позная Тебе, Единнаго, Истиннаго Бога” (Йоан 17:3) и на друго място в Словото му:

Пробуждането на човешката душа не подразбира обръщане на грешника към Бога, но освобождаване на Божественото в човека от всички криви разбирания, от всички заблуждения, в които е бил потопен през вечността.

Подобна промяна в основното направление на живота не може да мине без сътресения. В същото време, обаче, тя притежава и неповторимата красота на изгрева, разпръскващ обилна светлина на новия ден след дългата нощ на невежеството. Затова и Учителя Беинса Дуно- Петър Дънов отбелязва:

Най-красивият момент от живота на човека е пробуждането на неговото съзнание или зазоряването на неговата душа. Който е дошъл до този момент, той е намерил магическата пръчица в своя живот.


И съвсем не е важно къде и как те е заварил вятъра на промяната. Тя с еднаква сила и обновяваща мощ докосва сърцето на всеки , достоен да я приеме човек.

"Като дойде момента за пробуждане на съзнанието, не е важно кой на каква служба е бил. Вие може да сте или метач, или просяк, или учител, или министър - не е важно това. Божественото ще дойде и ще огрее съзнанието ви като слънце. И тогава вие ще се срещнете с ония хора, които съзнават, че пред лицето на Бога всички са еднакви."

От този момент пробудената вече душа пристъпва към своя дълъг път към съвършенството, т.е. към Бога.
Очаквайте втората част на материала -  Седемте степени на посвещение по пътя на духовното развитие на човека

Автор: проф.: Константин Златев
 

Препоръчани книги:

Константин Златев
Проф. Константин Златев
Проф. Константин Златев е отдаден последовател и изследовател на делото на Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов. Изнася множество лекции и беседи посветени на пътя в развитието на окултния ученик и неговите отговорности в службата на цялото.

Той е професор на философските науки, богослов, изследовател и писател. Има издадени над 20 книги и стотици публикации с християнско-просветителски, богословски, езотеричен, публицистичен и научно-популярен характер. От 1993 г. изнася лекции на духовна тематика в България и чужбина.

Роден на 11 май 1958 г. в София. През 1983 г. завършва Висшия Икономически институт, специалност “Международни икономически отношения”, а през 1993 г. завършва Богословския факултет към СУ “Климент Охридски”. От 2009 г. е доктор на богословските науки. В книгата си “Сакралните послания в житните кръгове” с Мария Везнева разкрива впечатляващи съвпадения между послания на символите и поученията на Свещеното Писание – Библията.
 

“Молитвите заемат водещо място в духовния живот на човека, търсещ Истината и контакт с напредналите Същества във Вселената и с Бога. Те изграждат незрими мостове, по които ние, хората, се пренасяме в извисени сфери на необятната космическа реалност, докосваме се до Любовта и Мъдростта на техните обитатели и с тяхна помощ продължаваме по-уверено своя вечен път към съвършенството.” 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12