Търси

Можете да докоснете сърцето на Вселената само с вашето собствено сърце

Още по темата ...
Слънчевият сплит

Омраам: Слънчевият сплит усеща, разбира, схваща Великите Космични Истини. Той е истинското Сърце

Виж повече
сетива

Омраам: Не е добре да се живее в пресищане на сетивата. Психичната енергия е нужна за духовните измерения

Виж повече
алфа омега

Учителя: Мъдростта създава форми между алфата на Любовта и омегата на Истината

Виж повече
Брат Михаил за Беинса Дуно: Това е Учителят на Учителите

Брат Михаил Омраам за Беинса Дуно: Това е Учителят на Учителите!

Виж повече
14.05.2023 г.
6391
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
* на снимката: Сърцето Небула, известно още като IC 1805, област от емисионна мъглявина, намираща се на около 7 500 светлинни години от Земята в съзвездието Касиопея, където млади и горещи звезди излъчват интензивна (свръх високо-вибрационна) ултравиолетова светлина. Тази светлина йонизира околните газове, предимно водород, което дава на небулата характерния й червен цвят. Сърцето Небула е част от по-голяма област от мъглявини, известна като комплекс Касиопея OB, който съдържа множество други звезди и мъглявини, включително съседната Душата Небула (IC 1848)

Когато един Посветен се позовава на Сърцето, той няма в предвид органа, който изпомпва кръвта из тялото ни. Той говори за слънчевия сплит. Самият слънчев сплит е преобърнат мозък, който е образуван много по-рано и всъщност слънчевият сплит е дал раждане на мозъка и го захранва. Слънчевият сплит е неизтощим резервоар от енергия, богатства и дори познание. Всички наши познания, всичките ни архиви и памет са складирани в слънчевия сплит. Ако му бъде позволено да работи безпрепятствено, той е неуморим и способен да излекува всички телесни неразположения, рани и т.н. Проблема е, че човек е задръстен с толкова фалшиви идеи и представи, че съзнателният му живот възпрепятства подсъзнателната му дейност и възпира слънчевия сплит от правилното му функциониране. Често слънчевият сплит е толкова блокиран, че спира да снабдява мозъка с енергия и човек отслабва и оглупява.

Ключът, който разрешава на слънчевия сплит да функционира правилно и възстанови всичко или му отнема тази възможност, е начина ни на живот. Хората страдат от толкова много нервни болести, защото претоварват мозъка си с интелектуална работа и тъй като не е пригоден за такова натоварване, той блокира и се разболява. Когато човек се научи как да накара слънчевия си сплит да работи, той ще стане неуморим. Но това е нещо, за което съвременната наука не знае нищо и междувременно нервните болести растат, защото хората изискват прекалено много от мозъците си и пренебрегват центровете на слънчевия сплит, пъпа и Хара. Тези три чакри са предопределени за необикновени дейности, които още не са познати на хората.

Хората се интересуват само от трупане на информация и печелене на пари, живеят по възможно най-лошия начин, в дисхармония и шум, в безкрайни проблеми и бъркотия, валяйки се в сексуалните кипежи … Нищо чудно, че всичко спира и се дезинтегрира! Мозъка не е способен да поправи положението, защото предназначението му е съвсем друго. Той е предназначен само да ни покаже къде и как да насочим силите си и не е във възможностите му да попълни физиологичните ни дефицити. Само слънчевият сплит може да го направи. Поради тази причина Посветените обръщат много по-голямо внимание на слънчевият сплит, отколкото на мозъка си и получават отлични резултати. Но това също отнема време, усилия, опитност и много тежка работа.

Когато преживявате дадено чувство: ужас, мъка или любов, вие не я чувствате в мозъка си или дори във физическото си сърце, а в слънчевия си сплит, който е истинското сърце. Когато Посветените твърдят, че истинското сърце на човека е слънчевия му сплит, те говорят от много по-дълбока позиция от съвременната анатомия и физиология, които виждат само физическата, материална страна и отхвърлят истинската същност на човека. Посветените от друга страна се грижат преди всичко за тънкото, невидимо измерение. Те притежават чудовищни познания, но държат по-голяма част от тях в тайна, защото не могат да разкрият всичко. Те ни поднасят само някои неща, а останалото трябва да намерим сами. Хората все още си нямат и понятие за истинската същност и устройство на човека. Биолозите и физиолозите могат да ни дадат някои полезни и дори необходими факти, но те са много далеч от разбирането на есенцията, която остава за тях непозната и мъглива.

Трябва да разберете защо Посветените говорят за „Мъдростта на сърцето.“ Може ли мозъкът да знае как всичко в нас функционира? Нима мозъкът наистина познава и владее процесите на отделяне, храносмилане, кръвообращение и дишане? Може ли да управлява всички химични, биологични, физически и магически процеси в тялото? Не, всички тези необикновено важни и сложни процеси са извън рамките на познание на мозъка. Само слънчевият сплит ги познава, защото всички те произлизат и зависят от него. Той притежава неизмерима интелигентност, която познава всички процеси във Вселената, защото той стои в сърцето на Вселената. Официалната наука е много далеч от тези истини, защото не притежава ключа за разбирането им. Тя е избрала да се ограничи до физическия, механическия и електрическия аспект, с други думи, до материалния, обективен аспект на реалността. Но този аспект е само малка част от цялата истина.

Въпроса е: Как се докосва сърцето? Когато изучавате нещата интелектуално, това не значи, че сте докоснали сърцето на Вселената, не. Това е само предварително условие. Можете да докоснете сърцето на Вселената само с вашето собствено сърце. Когато сърцето ви – слънчевият ви сплит – започне да обича и живее с голяма интензивност, тогава, да, вие ще докоснете и почувствате сърцето на Вселената, сърцето на Бога, и тогава съживяващи и просветляващи сили и течения ще се влеят във вас. Да, когато излъчите необятна енергия и любов от сърцето си, законите за резонанса и афинитета възбуждат отговор в другото сърце.

Ако искате да докоснете сърцето на Вселената, трябва да почувствате и навлезете в плановете и намеренията на Вечността, на Сърцето на Вселената. Но това не може да бъде постигнато чрез наука или разсъждение, защото тези неща принадлежат на различен порядък.

Те имат различна дължина на вълната и Вселенското сърце не може да им отговори. За да се докоснете до сърцето на Вселената, трябва да вибрирате на същата дължина на вълната, тоест трябва да излъчвате същата безкористна любов.

Когато желанията и намеренията ви, нещата, за които се молите не засягат единствено вашите лични интереси, но доброто на цялото човечество и на Вселената като цяло, тогава те ще завибрират на същата дължина на вълната като Вселенското сърце. И тъй като сърцето на Вселената е източник на цялата радост и любвеобилност, на всичката поезия и музика, на всичко велико и Божествено, тогава ще получите целия този живот, щастие и великолепие: ще живеете в Небесата. Не можете да докоснете сърцето на Вселената само защото сте известен професор и сте почитан в университетите. Може би тогава ще впечатлите някои човешки мозъци, но няма да се докоснете до сърцето на Вселената, защото то не може да отвърне на мозъчните бури на интелектуалците.

Колкото до мен, аз имам критерий, според който мога да кажа дали тези, които идват тук вибрират в хармония със сърцето на Вселената, тоест дали са научили неговият език или не. Знаете ли как? Когато разкривам някоя езотерична истина, мога да почувствам, че всички тези, които вече са работили с методите на сърцето, с мъдростта на сърцето, незабавно завибрирват в хармония, в единство с мен. А другите остават безчувствени и студени като камък, сякаш те самите са твърде важни и не могат да си позволят да нарушат спокойствието си и вибрират в ритъм с Вселенската хармония. Аз виждам, че ако те продължават по същия начин, никога няма да се докоснат до същината на Живота.

Всички интелектуалци от университетите са деформирани. Аз също съм учил и имам университетска диплома, но добре съм се пазил. Аз отказвах да се предам и стана като всички останали. Ако исках, можех да преподавам в университет, защо не? Просто би трябвало да поработя няколко години, тъй като вече имам завършени курсове по психология, философия и педагогика. Всъщност, аз учих и малко математика, физика, химия, медицина и астрономия … не за степен, а просто за обща култура. Аз бях вечният студент. Затова и завърших толкова късно. Всеки казваше: „Погледнете го тоя! Още е студент!“ Те не разбираха защо учех няколко различни специалности едновременно. Но когато завърших обучението си, аз изтрих почти всичко от това, което бях учил, защото установих, че е напълно чуждо на това, което чувствах и възприемах през медитациите и астралните проекции. Защо другите се оставят да бъдат заблудени от всичко това? Аз познавам много професори, които никога няма да бъдат способни да разберат дълбоката природа на нашето учение, тъй като дори и да им бъдат сваляни звезди, каквото и да им се разкрие, те винаги ще останат студени и безразлични и нищо не може да ги трогне. Те никога няма да се докоснат до сърцевината на нещата, до сърцето на Вселената. Поне не сега. Те могат да пишат книги и да ни обяснят много неща, със сигурност! Но не могат да се докоснат до сърцето на Вселената … защото те самите нямат сърце! Е, разбира се, те имат сърце както и всички други хора, те могат да бъдат добри и сантиментални, но езотеричното сърце не се заключава само в това. Привидно ние сме подобни, но всъщност сме твърде различни. Защо? Защото те са прикрепени към личността си и не са способни да я пожертват. И какви предимства им носи тяхната личност? Одобрението и оценката на шепа земни хорица. О, да, това е целта на всичките им усилия: да спечелят овациите на публиката! Тук ние работим за одобрението на Небесните същества и за да успеем в това, трябва да променим гледната си точка и да се научим да не ни е грижа за мнението на хората.

Огромното мнозинство от хора нямат смелостта и героизма да решат да променят гледната си точка. Но когато се озоват от другата страна, ще им бъде показано каква грешка е било това. Те ще видят, че са се провалили да разберат, да изградят или спечелят каквото и да е стойностно, просто защото са се вкопчвали толкова упорито към критериите на петата раса, расата на интелекта и са я приемали за модел и идеал. Разбира се, петата раса е разкрила много, но не всичко. Не си мислете, че тя е коронната точка на Творението. Бедните човечета винаги са в същата лутаница и сами отказват всякаква помощ. Те казват: „Аз знам всичко под Слънцето, научил съм всичко, което може да бъде научено, но не откликвам на нищо. Духовността не значи абсолютно нищо за мен.“ Защо? Защото мозъците им са твърде развити, те са прекалено съзнателни и се приемат прекалено на сериозно. С други думи, те са прекалено подчинени на идеала на петата раса. Те никога не са пренебрегвали нищо, за което са били молени и което е било изисквано от тях, но винаги са го довеждали до съвършенство. Но защо тогава те не могат да живеят Висшия Живот? Точно защото са прекалено верни на външните форми. Понякога това може да бъде пречка.

Лично аз никога не съм бил в това положение. Аз учех токова, колкото ми беше необходимо да взема дипломата си, а през другото време четях други книги, правех упражнения, медитирах и съзерцавах. Понякога се отбивах в университета … но професорите бяха бесни, защото почти винаги отсъствах. Когато дойдеше време за изпити, аз залягах над учебниците, така че да мога да кажа нещо със заекване на изпитите. По този начин аз успях да запазя духовното си измерение. За щастие! В противен случай щях да бъда само още един учен малоумник! Ден и нощ аз се впусках, духом и телом, в невъобразими духовни упражнения. За мен това беше въпрос на живот и смърт. Но аз винаги правех всичко това тайно. Никога не споменавах нищо за това на никой, дори и на Учителя Петър Дънов. Разбира се, той ме наблюдаваше и винаги знаеше какво става. И измежду всичките си четиридесет хиляди ученици той избра най- чудатият и незначителен от тях когото да изпрати във Франция! Той не изпрати най-умният или най-изученият и ерудиран. Всъщност, той им забрани да отидат. Не е ли странно защо Учителя направи това?

Когато видя, че вибрирате в унисон, с цялото си сърце, на истините, които ви давам, знам, че скоро ще намерите пътя към тях. Ако сърцето ви вибрира в хармония с висшите истини, Небето няма да ви остави да загубите пътя си. Но ако нямате такова сърце, дори и да знаете всичко, Небето ще ви пренебрегне. Разбира се, хората може да ви приветстват, но колко дълго ще трае това? Едно кратко въплъщение! И когато се върнете горе, ще разберете, че сте отхвърлени, защото там няма докторски степени, професори или каквито и да е подобни отличия! Там ще бъдете третирани като бездомни кучета, тъй като никога не сте се научили да вибрирате в хармония със сърцето на Вселената.

Опитайте се да разберете за какво ви говоря. Ако желаете да докоснете сърцето на Вселената, трябва да се изпълните с безкористна Любов и да се посветите на необятната, Висша идея: Божието Царство и Неговата Правда.


из беседа, изнесена от духовния Учител Михаил Иванов - Омраам

Препоръчани книги:

Свързани публикации

Омраам
12.05.2023 г.
5953

Омраам: Навлизането в духовния живот изисква бдителност, смирение и самоотречение

Почти е безполезно да навлизаме в духовния живот, преди да сме разбрали колко упорита е нисшата природа на човека и до каква степен работата върху нея изисква бдителност, смирение и самоотречение. Твърде много хора вярват, че щом като са намерили едно духовно учение, бързо ще се променят
Виж повече
Лили Димкова
08.05.2023 г.
13746

Лили Димкова: Да помним Бога! Бог да е винаги, във всичко, което правим, всеки ден, всеки час – в мислите и в сърцата ни (ИНТЕРВЮ)

Как да постигнем този дълбок вътрешен мир, който е блажено състояние, как да се смирим…?
Като помним Бога! Бог да е винаги, във всичко, което правим, всеки ден, всеки час – Той да е в мислите и в сърцата ни. Човек трябва да е буден и да бди за своята душа и мисли, да внимава какво допуска в ума си, как се отнася с хората край себе си, дали е внимателен, дали е честен, дали е мил.
Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12