Търси

Махарадж: В състоянието самадхи, чувството за битие отсъства

Още по темата ...
Махарадж

Махарадж: Вашата истинска природа е безтелесна и не зависи от петте елемента

Виж повече

Елеазар Хараш за Махарадж (ЛЕКЦИЯ - 09.06.2023)

Виж повече
Акаша

Елеазар Хараш: Когато натрупаш много чистота и Любов, навлизаш във Висшата си душа. Тя е Акаша (ВИДЕО+пълен текст)

Виж повече
18.12.2023 г.
5600
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Животът е пълен с проблеми. Болката възниква заради неправилното отъждествяване в резултат на невежеството. Човек приема себе си за онова, което не е и в резултат на това страда. Отчитайки това, трябва ли аз да разпространявам знанието?...Има хора, които винаги търсят най-доброто, включително и знанието за Истинското Аз, но те не са готови да платят цената за това.

Концепциите се поддържат от невежеството и се явяват причина за страха. Смятайте своето битие за Бог и го почитайте във вашето чувство за битие. Тогава вашето битие наистина ще стане Бог.

Когато узнаете източника и причината за своето съзнание, за вас повече няма да има нито раждане, нито смърт…Космическият дух - това е преживяване на тишината, в която няма думи. Думите започват с космическата субстанция, т.е. с женския аспект. Отсъствието на чувство за битие е идеал. Всяка дейност възниква с появата на чувството за битие. По време на дълбок сън, както и в състоянието самадхи, чувството за битие отсъства и няма конфликт. Появата на чувството за битие е началото на конфликта. При отсъствието му има само покой и безметежност.

На други места ще ви научат прилежно да изпълнявате различни задължения, за да постигнете успех и щастие. Тук аз ви показвам безполезността на каквито и да е действия и отстранявам самата причина за безпокойство. Аз ви показвам защо и как действията не са необходими за постигането на истинска безметежност. С помощта на действията вие можете незадълго да подобрите ситуацията, но нито едно действие няма да ви даде вечен покой. При отсъствието на чувство за битие няма никакви нужди, включително и жаждата да бъдеш, да съществуваш. Всички потребности възникват от чувството за битие.

Хората се обръщат към духовността, само когато в тях започва да се надига познанието за Истинското Аз, което преди това се е намирало в спящо състояние. Така, както т.нар. раждане, възниква неусетно, по същия начин и знанието за Истинското Аз възниква неосъзнато.

Докато познанието (Слънцето) не започне да се издига, хората не се интересуват от духовността. Другите учители ще ви кажат как да постигнете съвършенство, но никой няма да ви каже, че вие вече сте съвършени, без каквито и да е постижения. Въпросът е в това, да успеете да го разберете директно.

Хората вярват в смъртта заради невежество. Ако смъртта беше реална даже в един единствен случай, всички живи същества трябваше вече да са умрели. Тялото е живо благодарение на съзнанието. Поради разделяне със съзнанието, изглежда, че телата умират. Доколкото сте съзнание, а не тяло, вие не умирате.

Вашето съзнание е подобно на телескоп, благодарение на който много неща стават видими. Наблюдението е качество на съзнанието, а не на наблюдателя. Това, което виждате, този свят, не е нищо друго освен форма, създадена от въображението на човешкият интелект. Светът е създаден прекрасен, благодарение на идеите, генерирани от човешката форма. Концепцията „Аз съм“ в човешка форма притежава огромна сила. Но отъждествяването с тялото довежда до трагедията на смъртта.

Истината е достъпна за всеки, но си остава скрита…Рядко някой наистина търси Истината. Повечето хора искат нещо, което принадлежи на този свят. Те почитат Бога заради материална изгода. В този свят ние се сблъскваме с поетическото въображение, но не и с Истината. Никой няма време да стигне до корена и да открие Истината. В търсенето на Истината аз открих, че моето „аз“ не съществува. Аз открих, че това „аз“ не е индивидуално, а е „Вселенско Аз“. Истинското Аз се отнася към всичко съществуващо и в него отсъства индивидуалност. Когато установих това, моето търсене приключи. Това, което съществува, не е „аз“, а Брахман.

Истината няма цвят, нито форма. Тя е отвъд границите на думите. Никакви религиозни практики не могат да ви придвижат до Вечната Истина.Вие считате себе си за това, което не сте. Вие приемате нереалното за Реалност, откъдето идват всички ваши проблеми и така ще бъде докато Истината не бъде реализирана. Не трябва да вините никой в нечестност, тъй като онова, което се мени, не може да бъде честно, а всичко се променя, включително и вашето „аз“. Истината е вътре във вас, а не отвън. Всяко външно търсене трябва да приключи, за да се концентрирате върху вътрешното търсене. След като откриете Истината вътре, тя винаги ще бъде с вас.

Шри Нисаргадата Махарадж
Из беседи, изнесени в периода 1979-1980 г.

Препоръчани книги:

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12