Търси

Махарадж: Вашата истинска природа е безтелесна и не зависи от петте елемента

Още по темата ...
Елеазар Хараш

Елеазар Хараш: В Кабала човек се научава да изпреварва хода на събитията (ВИДЕО+ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Виж повече

Елеазар Хараш за Махарадж (ЛЕКЦИЯ - 09.06.2023)

Виж повече
Акаша

Елеазар Хараш: Когато натрупаш много чистота и Любов, навлизаш във Висшата си душа. Тя е Акаша (ВИДЕО+пълен текст)

Виж повече
26.11.2023 г.
7104
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Съзнанието е Бог. Какво може да има ценност, освен съзнанието? Напредналият търсач казва: „Аз съм безформено съзнание“. Съзнанието никога не умира, то само се отделя от тялото. Този, който казва: „Аз умирам“, е грешник.

…Вие не сте жалки смъртници, а безформен, безсмъртен, безкраен и безграничен Източник. Ако продължавате да се придържате към своята личност, какво мога аз да направя? Всичко става видимо, благодарение на вашето съзнание, макар самото то да не е видимо. Мъдрият разбира ценността на съзнанието, а глупакът очаква своя край.

Всяко външно търсене трябва да приключи, за да се концентрирате върху вътрешното търсене. След като откриете Истината вътре, тя винаги ще бъде с вас. Да бъдеш свободен от концепции означава да придобиеш истинско знание за това какво е животът.

Защо разпънаха Иисус, а Мансури [ Абу Абдуллах ал-Хусаин ибн Мансур Ал-Халладж (858-922) суфи от Южен Иран. Заради своето изказване „Аз съм Истината“ лежал в затвора 8 години, след което бил екзекутиран по особено жесток начин.] го убиха неговите приятели мюсюлмани? Малцина могат да слушат Истината търпеливо и да я смелят. Истината не трябва да се дава на всеки подред. Съдбата на основната маса от хората е да си останат невежи. Затова мъдрецът предава знанието си само на малцина избрани.

Всички форми са резултат от петте елемента, които не са вечни. Вашата истинска природа е безтелесна и не зависи от петте елемента, следователно тя е вечна. Вие съзнавате света благодарение на съзнанието, но вие не сте съзнанието. Съзнанието е ваш инструмент, а вие сте съзнаващият, който го използва.

Затова забравете за тялото и се съсредоточете върху съзнанието толкова силно и дълго, колкото можете. Това се нарича медитация. Тогава ще видите този свят като игра на вашето съзнание.

Сънят е забрава на съзнанието и той е необходим за живота. Това, което е необходимо регулярно да се забравя, не може да е благо. Даже в състоянието на бодърстване вие сте длъжни да забравяте съзнанието с помощта на каквато и да е умствена или физическа активност. Храната и сънят са необходими за поддържане на живота.

Вие сте съзнание и цялото творение е ваши форми и ваши раждания. Избягването на духовното не е нещо ново - това е обичайна практика за повечето хора. Защо да не изберем Висшето още в този живот? В човекът се съдържа потенциала да бъде Бог и си заслужава да се опита да го реализира на всяка цена.

Вашите технологии се развиват, но вашите проблеми не са се променили. В миналото вие имахте проблеми с волските коли. Сега имате проблеми с вашите машини и мотоциклети. Вашата завист, ненавист, злоба и тъга си остават същите…Обръщането към духовността изисква мъдрост, за да разберете ограничеността на вашия обичаен живот. Такава мъдрост се среща у малцина и те са солта на земята. Останалите живеят за това да се борят и да умрат. Съвременният свят позволи на човека да има достатъчно, но това е безполезно за придобиване на покой и щастие. Затова все повече хора се обръщат към духовността, за да пробват дали си струва усилията.

Верният път е да бъдеш съсредоточен върху съзнанието, без да го използваш за други цели. Истинското служене е да знаеш, че в своя чист вид ти си Бог.

из беседи на духовния Учител Шри Нисаргадата Махарадж, изнесени в периода 1979-1980

Препоръчани книги:

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12