Търси

Матей е бил в школата на есеите. Пречистването на кръвта е било много важен метод на есеите

Още по темата ...
Eleazar

Елеазар: Бог не гледа твоето богословие, а твоята Любов, твоето сърце (ВИДЕО)

Виж повече
Христо Нанев

Христо Нанев: Доброто е в сърцето и в чистотата, и в съхранеността на душата (ВИДЕО)

Виж повече
Бог е Любов

Рилке: Макар да не съзира плодовете, коренът все пак ги подхранва

Виж повече
Учителя на Рила

Павел Няголов: За да служиш на Създателя първо трябва да изправиш себе си

Виж повече
16.01.2022 г.
5960
Добавена от: Невена Йовчева
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Представяме ви избрани акценти от лекции на Елеазар Хараш за Матей:


Евангелието на Лука е книга на Любовта, Откровението на Йоана – книга на мистиците и Мъдростта, Евангелието на Марко – книга за тайните на вярата, Евангелието на Матея – книга за живота.

Учителят казва:

„Животът има своето зазоряване, своя изгрев и своя зенит."

"Зазоряването на живота – това е Любовта. Изгревът на живота – това е Мъдростта. Зенитът – това е Истината“. Над едно нещо трябва да се бди: да не се похаби вътрешната сила на човека, защото тя превръща елементите на физическия свят в духовен живот и духовно развитие. Учителят казва: „Да не се пропускат условията, които дават възможност за духовно развитие“. Тук е тайната на успеха на всеки разумен живот. Окултното учение на Учителя е ключ за ускоряване на вътрешното развитие и освобождаване.

Евангелието на Матея е било написано на еврейски, оригиналът е загубен. Гръцката редакция е от латинския текст. Латинският текст е направен от гръцкия монах Херонимус. Окултната наука е казала, че това е трагично изопачаване на оригиналния текст. Той е затъмнил оригинала, отчасти съзнателно. Тайните се губят. В сравнение с латинския и гръцкия език еврейският е надарен с по-могъщи духовни сили и дълбочина. Той съдържа големи магически и мантрични сили, които запалват съзнанието отвътре. Чрез превода на монаха Словото е понижено.

Евангелист Матей произхожда от средата на есеите, езотеричното юдейство, което е предхождало явяването на Христа. Оригиналният текст е имал по-голям вътрешен блясък, но поради един предразсъдък е променен. Словото на Христос е недостъпно за едно интелектуално разбиране. Словото е недостъпно за външни същества и съзнания. Евангелието на Матея се определя така: Християнството като философия на живота.

Евангелията са откровения на Духа, Който се проявява в космоса, в историята и в човешката душа. Учителят ни дава идеята, какво да разбираме под думите Исус Христос: едно всеобщо проявление на Божествения Дух, от Който изтича Любовта, и от тази Любов се ражда живот, който ние търсим. Това е обяснено в космогонията на Заратустра.

Учителят казва: „Христос не е едно верую, а живот“. Христос не е философия или научна система и затова не може да се разбере с ума. Преди всичко сърцето трябва да разбере Христос, а после умът, защото сърцето възприема Любовта. Сърцето е ученикът и в сърцето липсва ли Любовта, липсва възприемане. Тази велика сила – Любовта – трябва да се възприеме от сърцето, за да започне да тече живот в душата на човека, защото животът минава през сърцето.

Матей е бил в школата на есеите. Пречистването на кръвта е било много важен метод на есеите. Това се отнася главно за чистата храна и контрола на мисли, чувства и желания. Есеите са знаели, че чрез пречистване на кръвта ученикът се освобождава от наследственост, от всички наслоения на миналото и от всяка слабост. Така Духът се отърсва от непотребното и навлиза в ново разбиране. Крайната степен на това пречистване е, че душата става такава, каквато е излязла от Бога. В тази област са насочени главните усилия на есеите, тази велика окултна школа.

За Левий Алфеев – Евангелист Матей – Христос казва: „Вехта дреха не се кърпи с нови кръпки и ново вино не се налива в стари мехове“. Вехтата дреха означава старото човешко съзнание, старото човешко разбиране. В това разбиране не може да се влее новото вино, т.е. новото учение, новото разбиране и същевременно новият импулс, който влиза в света. Ново вино означава новата космическа енергия, която Христос носи и излива върху цялото човечество, за да може с течение на времето човечеството да я приеме в себе си, да се подмлади и поднови, защото човечеството, вследствие на първичния грях, е остаряло, т.е изгубило е своята младост, своята жизненост. Но тази нова космическа енергия, която идва от Христос, идва, за да се родят хората изново – от старост в младост и оттам във вечния живот, който е в Духа.

Учителят казва: „Когато тялото е болно и остаряло, не е необходимо да се кърпи“. Природата предпочита да го смени с ново тяло, да му даде нов шанс. Новото вино е една особена есенция на окултната енергия, която обновява всичко. Новото вино е свързано с иде- ята за новите методи на Любовта.

Учителят казва: „Новият метод е преди всичко разграждане на егоизма“ – защото да живееш, за да устроиш само своя живот, е остаряла дреха. В новото вино се намира всичко, за което копнее човешката душа.

Прераждане означава да преработиш своето минало, т.е. да премахнеш всяка нечистота от себе си. За есеите е било много трудна и мистична дисциплина. Това е път, който освобождава душата от влиянията на физическия, т.е. на външния, свят – освобождаване от всяка нечистота, която се е загнездила от миналото във вътрешното устройство на душата. Така за есеите чистота значи освобождение. И чрез тази чистота те са могли да почувстват своята дълбока вътрешна същност. Чистотата постига Божествения принцип отвътре. Те са познавали този принцип вече чрез собствена опитност. Само окултната наука знае колко много чиста кръв е трябвало, за да може Бог да слезе като човек между човеците – 42 поколения от Авраам, като поколенията му също са работили за пречистването. Така са учили и работили есеите под ръководството на Йешуа Пандир. Онова Същество, което е вдъхновявало Авраам и е вложило в него Божествените зародиши, се е нуждаело от 42 поколения пречистване на кръвта, за да може после свободно да слезе сред хората и да се прояви като чиста Божествена сила.

Формула за пречистване на кръвта:

Таро, тора, рота, тарота, ротаро.
С всеки изминал ден, кръвта ми става все по-чиста и по-чиста, за Божия Слава!


Формула от брат Михаил - Омраам за висше ръководство:

„Господи, защити ни от нас самите и от тези, които ни окръжават. Съхрани ни в светлината и изпрати ни ангел да ни съпровожда“.

nevena
Невена Йовчева
Невена Йовчева е част от екипа на Портал12. Подпомага дейността в работата с книги, статии, партньорства, организирането на събития и видео заснемания. Учила е приложни изкуства в Националната Художествена Академия и учи педагогика във Великотърновския университет.

Работи с деца и младежи в сферата на неформалното образование и ученето чрез преживяване и творчество. Има фокус към холистичния подход - цялостно и  пълноценно развитие на личността разпознаващо и усъвършенстващо вродения потенциал. Вдъхновява се от принципите на Слънчевата педагогика, учението на Беинса Дуно - Петър Дънов и Елеазар Хараш.  
 

 

Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12