Търси

Майстер Екхарт: Отречеността не изключва деятелността, тя изключва само привързаността

Още по темата ...
Майстер Екхарт

Майстер Екхарт: Самопознанието е извисяване над човешкото Аз

Виж повече
Дионосий Ареопагит

Дионосий Ареопагит: Божествения мрак символизира непристъпната светлина на Бога

Виж повече
ЯКОБ БЬОМЕ  - велик немски мистик

Якоб Бьоме: Чрез Луцифер трябва да се извърши различаването на Бога

Виж повече
21.09.2022 г.
2152
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Отречеността не изключва деятелността, тя изключва само привързаността. Смисълът на Отречеността не е в опита с Бога, но в Единството с Бога.

Да си отречен означава твоята Любов да не е привързана към създанията. Истинската Отреченост е Дух, който остава неподвижен (непоклатим) при всички обстоятелства.

Отречеността води към Чистота, Простота и Неизменност. Отречеността означава да бъдеш лишен от създадеността, а това означава да бъдеш изпълнен с Бога, а когато си пълен със създадените неща, това означава да си лишен от Бога.

В Чистата Отреченост Бог може съвършено да действува в нас. Бог не може да действува свободно във всяко сърце, макар че е Всемогъщ. Той се нуждае от голямата готовност на нашето Сърце.

Отречеността очиства Душата, прояснява съвестта, запалва сърцето и пробужда Духа. На желанията дава бистрота и яснота. Отречеността превъзхожда всички добродетели, защото тя ни дава Истинно познание за Бога. Отречеността отделя от сътвореното, създаденото и съединява Душата с Бога.

Отречеността е по-висша от Любовта, но в нея можеш да влезеш само чрез Любовта. Отречеността чрез Любов е правилната Отреченост. Тя е Велика Благодат; тя води до непознатото познание за Бога. Отречеността си има седем степени – петата степен е Премъдър Покой.

Майстер Екхарт

Препоръчани книги:

Спонсори на Портал 12