Търси

Лили Димкова: Свещени думи на Учителя, е моята настолна книга - Това е велика книга, насъщна! (ИНТЕРВЮ)

Още по темата ...
Лили Димкова книга

Лили Димкова: Живот и молитва трябва да се преплитат до край (АКЦЕНТИ ОТ НОВАТА КНИГА)

Виж повече

Елеазар Хараш: Лили Димкова е тиха Светлина на Бога (15/05/2022)

Виж повече
11.02.2023 г.
17095
Добавена от: Жени Костадинова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече

Лили Димкова:
ДА МИСЛИМ ДОБРОТО!
Имайте мир в душата...


Занесох книгата "Свещени думи на Учителя" на скъпата ми Лили Димкова - зарадва й се душата като на малко дете.
- Един светъл лъч дойде, каза тя и се усмихна. - Това е книгата на моя живот - колко хубаво, че си я издала, че я има - сега ще я отворя и чета с радост... Нека носи благословение на всеки, която я разгръща!

Поговорихме кратко, разменихме няколко думи и за случващото се през последните дни - дни на напрежение, страх, катаклизми.
- Аз от дете усещам, когато ще се случи земетресение - сподели ми Лили. - Получавам световъртежи, главата ми се замайва. Онзи ден ми беше толкова лошо, че трябваше да легна и цял ден лежах. Иначе съм здрава, не се оплаквам.
- По-чувствителна си, мила Лили и улавяш тежките вибрации
- А, именно! Цял живот съм така, от малка... Много е страшно това земетресение, което стана - това са хиляди души, които мигновено са преминали оттатък, това е огромна-огромна енергия на стрес, паника. Но то и на Земята е критично - сякаш няма здрав разум, не само у нас, цялото човечество е обезумяло. Учителя е казал: "Ще дойде време, цялото човечество ще бъде в критично положение". Ето, дойде това време - в него се намираме.
- Как можем да си помогнем в такъв критичен момент...
- С хубави мисли. Не знаем какво ще ни се случи не утре, след часове! Но трябва да мислим доброто! Да поддържаме вътрешния си мир. Аз всеки ден изпращам хубави, светли мисли и пожелания на всички хора - дано да ги приемат, моля се... Че хората станаха много агресивни, злобни... изчезна онова чувство на достойнство, на почит и уважение между хората.
- Това е сякаш по-опустошителното земетресение - тази пропаст духовна...
- Да, именно! Но времето сега е такова! То идва да ни изпита - да провери: и при най-критичните условия на живот, ще останеш ли с доброто, с Бога. Ще излъчваш ли мир и любов.
Колкото повече навън е агресията и злото, толкова повече вътре в теб трябва да са мира и доброто. Да се пази този мир на душата! Да пазим светлинката.
Ето това искам да кажа на хората: пазете светлината! Тя е божественото, тя е вечното. И то се проявява в отношенията между хората - да бъдем един с друг добри, да бъдем човечни, внимателни... Любовта има мощна сила, но е крехка като цвете!

Текстът продължава под снимката:Жени Костадинова

ЛИЛИ ДИМКОВА ЗА „СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ“ :
„Свещени думи на Учителя“ е моята настолна книга. Тя стои на масата ми и я отварям сурин, обед и вечер. Преди да я разгърна, изричам молитва: „Учителю, посочи ми с твоята свята десница кои слова от тази свещена книга са важни за днешния ми ден.“ После разгръщам, прочитам и цял ден разсъждавам над тези думи – те се превръщат в духовния ми урок за настоящия ден. Понякога задавам въпрос и чрез „свещените думи“ получавам отговор. Винаги получавам отговор, напътствие, подкрепа.Това е велика книга, насъщна! Основната книга в моя живот. Бях момиче, когато започнах да я чета – а сега съм на 90 години и продължавам да съм ежедневно с нея. Да я чета и препрочитам като Библия. Още през 1938 година, когато излиза първото издание на „Свещени думи на Учителя“, Никола Нанков от братството, близък приятел на баща ми Петър Димков, му донесе екземпляр – личен подарък от Учителя. Това издание, макар че вече е с пожълтели страници, които са се откъснали, е моята свещена книга – татко ми я подари, по-точно ми я завеща. На първата й страница той лично е написал:

„Завещавам на моето момиче Лили винаги да носи със себе си тази моя любима книга! Татко й. 1951 година.“


 

Препоръчани книги:

Жени Костадинова
Жени Костадинова
Обичам работата си, защото е творческа и хуманна. Радвам се да давам на хората думите и посланията си, да ги вдъхновявам чрез творчество и красота, чрез опита си и като 25-годишен изследовател на голямата пророчица Ванга. Обожавам книгите и искам да предам и на другите любовта към четенето и творчеството – самата аз правя кукли повече от 20 години.

Дарбата на Ванга - книга на Жени Костадинова

И остави Ванга следа... - Жени Костадинова
Лили Димкова
Лили Димкова
Лили Димкова е дъщеря на забележителния и отдаден народен лечител Петър Димков. Наследила от него благостта, лъчезарността и принципите на здравословен начин на живот, тя продължава да споделя слънчевата си мъдрост, чувствителност и послания.

Светът на Лили Димкова като художник е проникнат от дух и фино наблюдение. Има множество изложби в България и по света. Портретите и пейзажите й изразяват проникновение, търсят вътрешното измерение на нещата, за да го направят видимо чрез цветовете и движението. Тя очертава образите на големите духовни подвижници на България, чието могъщо присъствие оживява в картините: Орфей, Боян Магът, Василий Врач, Йоан Кукузел, Свети Иван Рилски, Паисий, Патриарх Евтимий, Светите Кирил и Методий.

През 2006 г. Лили Димкова написва книгата „Петър Димков – моят баща”.
През 2007 г. по нейната книга е заснет документалния филм „Лечителят-Петър Димков” на режисьора Стилиян Иванов. Във филма са използвани много кадри от семейния архив на фамилия Димкови.

 

Ако има нещо за което да простиш – прости! Ако има нещо, което би ти помогнало да разрешиш даден проблем – разреши го, но с любов, с доброта. Не критикувайте, защото критиката е разрушителна. Често даваме съвети и грешим като се намесваме в живота на другите. Не бива да го правим, ако човек не е поискал. Оплакването също е безсмислено натоварване на другия. Като имаш нещо, което искаш да кажеш, излез на балкона и го кажи.Свързани публикации

Лили Димкова книга
21.07.2022 г.
4938

Лили Димкова: Живот и молитва трябва да се преплитат до край (АКЦЕНТИ ОТ НОВАТА КНИГА)

В книгата са включени поредица от разговори с Лили Димкова, проведени през 2021 и 2022-а година от Драгомира Сиракова, която е част от екипа на Портал12 , както и послания от близки на Лили Димкова именити личности. В книгата Лили Димкова споделя лични формули (молитви) за Пътя на себеразвитието и приближаването до Бога
Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12