Търси

Лиза Жерард и Dead Can Dance отново идват в България през 2022 (ПРОГРАМА+ИНТЕРВЮ+ВИДЕО)

Още по темата ...
1

Lisa Gerrard (Dead Can Dаnce): Музиката ни подготвя за Истината и докосването от Духа

Виж повече

Lisa Gerrard - Sanvean - Концерт в София с Genesis Orchestra - Йордан Камджалов

Виж повече
Lisa Gerrard

Лиза Жерард: Духът се ражда от Любов. Това е нещо безкористно (ИНТЕРВЮ)

Виж повече
Лиза Жерард / Lisa Gerrard - снимка Портал12 - 2006 г. Ноември, Атина, Гърция

С шепа пръст от България, Lisa Gerrard от Dead Can Dance пристига в Пловдив и София

Виж повече
18.09.2021 г.
3796
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Лиза Жерард и Dead Can Dance - отново идват в България през 2022-а година. Плануваната дата е 14-и Май, а мястото е София - Национален дворец на културата (НДК) - зала 1.

Концертът е част от европейското турне на Dead Can Dance, което включва още 22 дестинации, включително близките до България - Солун, Атина, Белград, Скопие, Загреб и Будапеща. 

Лиза Жерард гостува неколкократно в България през последните години, като реализира историческо за музикалната сцена представяне с оркестъра Genesis ръководен от диригента Йордан Камджалов, както и записа съвместен диск с "Мистерията на българските гласове". Едно от най-силните изпълнения при гостуването си в НДК беше изпълнението на ВЕХАДИ по Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и изключително силните 2 концерта в Античния театър в Пловдив.

Песните на Lisa Gerrard са изпълнени с послания, мистичност и кодов език, който тя носи със себе си и включва в част от музикалните си композиции. Според някои интерпретации, тя пее на древен пра-език, идващ от друга цивилизация. Пример за това е музикалната мантра Emmeleia от албумът Into The Labirinth (1993), върху която са правени изследвания и се казва, че лекува с вибрациите на думите, когато човек ги пее в синхрон с оригиналът на Лиза Жерард. 

Музикалният феномен при Лиза Жерард е познат на изследователите като "Glossolalia" - Божествен език, който се е практикувал в Петдесятното и харизматично християнство, както и в други религии. Терминът е посочен в Новия завет : Деяния 2:4, 1 Коринтяни 14:18.

Акценти от интервю на Борислав Борисов, Портал12 с Лиза Жерард:
 • Вярвам, че музиката има генерално влияние върху Човекът и отваря нашите сетива; запазва ни разумни, защото ни запазва крехки. Тя отнема дебелата кожа на невежеството, която ни е обвила, и така когато дойде Истината, ние все още можем да я разпознаем и да резонираме с нея, да не сме толкова невежи и слепи; да може Сърцето да бъде докоснато от Духа.
 • Тишината е моят приятел. Често работейки с музиката, ние всъщност сочим към Тишината, която съществува точно когато музиката спре. Тогава идва този велик кулминационен момент на тишина, която е отпочиващ и освобождаващ, защото точно тогава ние сме чисти от мисли
 • Не мисля, че емоцията на тъгата ни прави нещастни хора, а е емоция, която ни държи будни
 • Най-красивата музика, която съм чувала е всъщност музиката на гората - звука жабата, на дъжда, на гръмотевицата; има нещо ужасяващо и същевременно красиво в нея.
 • Всеки тип музика има определен свой език, който отключва различно ниво в музиката
 • Еволюцията на пеенето ми е изразено в бързината на предаване от сърцето към гласът и устата ми. Когато работя с певци искам първо да опознаят музиката без думи, понякога отнема доста време, а друг път директно започват да плачат
 • Духът се ражда от Любов. Това е нещо безкористно
 • Ако не получим приживе Светия Дух, ние отричаме възможността да се развиваме, която ни е дадена
 • Имам Светия Дух, и се моля дълбоко, и знам, че това е нещо много различно от пеенето ми. Пеенето ми не е духовно (религиозно), то е пеене от душата, но това са различни неща. Ако пея, то идва от мен самата, когато се моля, това вярвам, идва от Духа, а не от емоционалният ми център.
 • (бел.ред.: за песента Sacrifice) : Саможертвата... не искам да звуча религиозно, защото съм ужасена от религията, но реално става въпрос за Христос и не казвам, че Той има нещо общо с религията; но смисъла е жертвата, която е направена за нас, за да получим Новото измерение. Това е смисъла на това произведението - за благодарност, за загуба, за трагедия и е същевременно насочено към духовна надежда.

 
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 

Свързани публикации

Лиса Жерард (Dead Can Dance): Тишината е моят приятел! (ВИДЕО)
14.03.2018 г.
9443

Лиса Жерард (Dead Can Dance): Тишината е моят приятел! (ВИДЕО)

Интервю с Лиса Жерард (Dead Can Dance) , София, 12.03.2018
Виж повече
Вдъхновени от България, Лиза Жерард и Dead Can Dance пускат нов албум
20.09.2018 г.
5659

Вдъхновени от България, Лиза Жерард и Dead Can Dance пускат нов албум

Вдъхновени от България, Лиза Жерард и Dead Can Dance пускат нов албум на 2-и Ноември 2018. В пред-премиерното представяне на една от музикалните композиции под името "Mountain" (Планина) - се чуват звукови елемнти и хлопки на стада с овце, характерни за нашите села.
Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12