Търси

Лечителят Петър Димков: Самовнушението е оръжие, присъщо ни от раждането

Още по темата ...
Съзнателно самовнушение

Самовнушението е могъща сила в ръцете на човек за лечение и духовно възраждане

Виж повече
Страхът

Иво Величков: Страхът спира развитието на човек

Виж повече
Мощната сила на цветовете влияе върху добродетели на душата и качества на характера

Мощната сила на цветовете влияе върху добродетели на душата и качества на характера

Виж повече
медитация

Зор Алеф: Благодарността съединява сърцето ни със сърцето на Създателя

Виж повече
19.02.2021 г.
11670
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече


„Самовнушението е оръжие, присъщо ни още от раждането“, пише народния лечител Петър Димков в „Наръчник по природно лекуване и живеене“.  Лечителят предупреждава, че самовнушението е могъща сила, но както може да излекува и докара до душевно равновесие неврастеници, душевноболни и въобще хора, които са жертва на безсъзнателни самовнушения, така може да доведе и до печални последици, ако неправилно се практикува.

Затова лечителят дава важни съвети и кратки формули за усвояване на здравословното самовнушение:

Първо, самовнушенията трябва да бъдат добре обмислени и съсредоточени в няколко къси главни формули, които по-късно се повтарят буквално.

Формулата играе голяма роля в успеха или неуспеха на лекуването. Лошото формулиране на самовнушението не само осуетява лекуването, но и може и да влоши положението.


Второ, самовнушението, произнесено с висок глас или само с тихо шепнене, но непременно придружавано с движение на устните, е заповед, на която се подчинява подсъзнанието. Тая заповед се изпълнява без наше знание, главно нощно време. Поради това вечерното самовнушение играе най-съществена роля и дава най-благоприятни резултати.
Трето, има частни и общи формули за самовнушение:

Частни формули за начинаещи

Престанете да се вайкате и съзнанието ви да се тормози постоянно с тревожни въпроси от рода „Дали ще ми помогне това“, „Дали ще оздравея“, Дали моят случай е безнадежден“ и пр. Знайте, че готовите обезсърчителни отговори са храна за един болен дух. Димков предупреждава, че който подхранва душевността си с такава лоша храна, към него трябва да се приложи следната рецепта:

3 пъти на ден – сутрин, обед и вечер, се изправяйте до отворен прозорец, поемайте дълбок въздух и повтаряйте настойчиво:

„Хиляди се чувстват по-зле, отколкото аз. Имам пълно основание да бъда благодарен.“


Тази малка рецепта трябва да се следва строго цяла седмица или въобще да не се изпълнява – едно от двете.
След изтичане на седмицата следва нова рецепта: на всеки 2 часа след дълбоко издишване болният да изговаря бавно:

„В мен управлява нов дух, който не се подчинява на стария. Следователно ще бъда здрав, защото здравият дух гради здраво тяло.“ Това да се повтаря 20 пъти. И резултатът ще е повече от добър.


Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов) също смятал, че чрез волята можем да се подмладяваме

„Самовнушението може да дойде отвън, чрез различни впечатления. За пример, вървите по пътя и виждате някой човек паднал и си счупил крака. Това прави силно впечатление на вашето подсъзнание. След една година може да се яви у вас същата болка на крака, без да знаете коя е причината”, казва Учителя Петър Дънов.

Ето още няколко съвета от неговите беседи по темата за самовнушението.

Ако пожелае, човек лесно може да се подмлади. Как? Чрез волята си. Достатъчно е да си внуши някаква положителна, права мисъл, за да разбие всички отрицателни мисли, които е придобил чрез самовнушение. 

Всички трябва да работите върху себе си със закона на внушението. Имаш една скръб, кажи си: „Утре скръбта ми ще бъде по-малка.” На втория ден ще кажеш същото; на третия ден пак същото и т. н. Ще си внушаваш така, докато тази скръб се премахне. 


Сега ще работите със закона на внушението в себе си. Ще казвате: „Ще ида, ще ида, ще ида; ще се моля, ще се моля, ще се моля и т. н.” Взимайте силни думи и ги повтаряйте много пъти... Избраната от вас дума ще произнасяте сутрин 100 пъти, на обяд 100 пъти и вечер 100 пъти... Ще броите точно 100 пъти. 

Съвременните хора носят бастуни, но с това стават инвалиди. Вземете, например, някой стар човек, кой носи тояга, все ще уповава на нея! Докато той не е започнал да носи тояга, все още уповава на краката си, на силите си. В който ден той вземе тояга в ръка, силите му го напущат. И ще видите, че този човек от ден на ден отпада, защото вече няма вяра в себе си. Той си самовнушава, че старостта го е налегнала, вследствие на което губи и последните си сили.

 

Препоръчани книги:

Драгомира Иванова
Драгомира Иванова
Драгомира Иванова е журналистка. Завършила е Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Пише статии в печатни и интернет издания, свързани с духовното развитие.  Вярва, че мисията ѝ е да е полезна с тях. Стреми се да развива духовното в себе си и да има хармонични отношения. В словото на Учителя Петър Дънов намира отговорите за живота.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12