Търси

Котката на Шрьодингер олицетворява несигурността на т.нар. реалност и мистерията на квантовия свят

Още по темата ...
квантова свързаност

Квантов компютър и мрежи? Квантови физици телепортираха йони между 2 лаборатории

Виж повече
квантово заплитане

Алтернативни физици посочват, че мозъците ни използват квантови изчисления, свързани с етера и съзнанието

Виж повече
Тимен

Тимен Тимев: Бог в Любов означава, че много вдъхновени хилядолетия Господ стимулираше човешката цивилизация (ВИДЕО)

Виж повече
04.04.2023 г.
11779
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Котката на Шрьодингер е един от най-забележителните и обсъждани парадокси в областта на квантовата механика. Този теоретичен експеримент, предложен от австрийския физик Ервин Шрьодингер през 1935 година, илюстрира проблемите, свързани със суперпозицията на квантовите състояния и наблюдението на квантови системи. 

Котката на Шрьодингер е теоретичен експеримент, който представлява затворена кутия, в която се намира котка, атом, гайгеров брояч, малко отровен газ и механизъм, свързан с брояча. Ако атомът се разпадне, гайгеровият брояч регистрира събитието и задейства механизма, който счупва бутилката с отровен газ, убивайки котката. Ако атомът не се разпадне, котката остава жива. Според квантовата механика, атомът е в суперпозиция на разпаднали и неразпаднали се състояния, докато не бъде извършено наблюдение. Това означава, че и котката е в състояние на суперпозиция - едновременно и жива, и мъртва.

Суперпозицията и наблюдението: Суперпозицията е фундаментален принцип на квантовата механика, който позволява на квантовите системи да съществуват в множество състояния едновременно. Парадоксът на Шрьодингер илюстрира колко странно и нелогично може да бъде това явление, когато се приложи към обекти от нашия ежедневен живот. Важното тук е да разберем, че когато се извърши наблюдение върху квантова система, суперпозицията колабира, и системата приема само едно от възможните безброй състояния. В случая с котката на Шрьодингер, когато отворим кутията и наблюдаваме котката, тя вече е или жива, или мъртва, но не и двете едновременно.

Парадоксът на Шрьодингер е важен, защото той подчертава проблемите с интерпретацията на квантовата механика и нейното приложение върху макроскопични обекти. Често се счита, че парадоксът показва, че квантовата механика не може да бъде приложена върху големи обекти, като котката. Все пак, някои съвременни теории предполагат, че квантови явления могат да се проявят в макроскопичен мащаб, включително на биологични системи.

Един от най-важните аспекти на парадокса на Шрьодингер е въпросът за ролята на наблюдателя в квантовата механика. Този въпрос е стимулирал различни интерпретации на квантовата теория, като Копенхагенската интерпретация, многосветовата интерпретация и декогеренцията. Всяка от тези интерпретации предлага свое обяснение за това как квантовите системи преминават от състояние на суперпозиция до определено състояние след наблюдение.

Котката на Шрьодингер е класически парадокс, който разкрива основните въпроси и предизвикателства, свързани с квантовата механика. Този теоретичен експеримент продължава да бъде тема на дискусия и разисквания сред физиците и философите, докато се опитват да разберат как квантовите явления влияят на нашия макроскопичен свят и как можем да тълкуваме противоречивите и нелогични резултати, предоставени от квантовата механика.

С развитието на квантовата информатика, квантовите компютри и други технологии, основани на квантови принципи, парадоксът на Шрьодингер продължава да бъде актуален и важен за разбирането на основите на квантовите системи. Изучаването на този парадокс и неговото въздействие върху науката и философията допринася за разширяването на нашето познание в областта на квантовата механика и създаването на нови и иновативни технологии.

В крайна сметка, котката на Шрьодингер олицетворява несигурността и мистерията на квантовия свят, а дискусиите около парадокса дават възможност на учените да продължат да разглеждат и тестват границите на нашето разбиране за Вселената. Въпреки че може да не намерим окончателен отговор на въпроса дали котката е жива или мъртва, парадоксът на Шрьодингер ни предоставя ценен инструмент за изследване на квантовата механика и нейните последици за нашата т.нар. "реалност".

По въпроса за квантовата механика, Елеазар Хараш казва:

"Например Айнщайн казва, че времето можело да се сгъстява и да се разрежда. В известен смисъл е така, но това също е неразбиране. Защо? Защото просто време няма, зависи къде живееш ти. Ако ти живееш в ума си и в проблемите си, има много време. Времето означава ограничение. Ако ти живееш в своя чист дух, ако ти живееш в Бога, просто няма време. Ако ти си тука с духа си, със своята реалност, време няма. Не случайно Айнщайн казва за своята теория, квантовата теория: Нещо ми подсказва, че моята теория е внушителна, обаче не е цялата Истина. Браво на второто изречение, няма нищо общо с цялата Истина! Но нещо е усетил. Просто в него има едно дете, което е много хубаво, защото аз харесвам трудолюбието на тези учени, нищо че невежеството остава. Но трудолюбието е много ценно и той е казал някои ценни зрънца: Аз никога не се занимавам с надежди; Аз никога не вярвам в бъдещето, защото то идва прекалено бързо. Някои неща напипва, налучква, но си остава далеч от Мъдростта, но има нещо хубаво в този човек. С една малка част от себе си е суфи, защото казва: Нямам никакви приятели, нямам семейство, нямам държава. Нещо е тръгнал, запътил се е и някога ще се получи, защото трудолюбието винаги дава много хубави резултати. Затова много ценя такива хора."

Препоръчани книги:

Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12