Търси

Книгата 'История на религиите' на Ваклуш Толев ще бъде представена на 11-и Февруари в НДК (ПОКАНА)

Още по темата ...
Ваклуш Толев

Ваклуш Толев: Може ли мъдростта да промени институциите? (ВИДЕО+ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Виж повече
Ваклуш Толев

Ваклуш Толев: Човекът носи неизповядан заряд на Мъдрост! (ИНТЕРВЮ + ПОКАНА)

Виж повече
Шамбала

Ваклуш Толев: Шамбала е една Мирова школа на мистериите! (ЛЕКЦИЯ)

Виж повече

Ваклуш Толев: Пирамидите са построени чрез атомно олекотяване на материята (ЛЕКЦИЯ)

Виж повече
10.02.2023 г.
1669
Добавена от: Николай Василев
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
На 11.02.2023 г., събота, от 13:00 ч. в зала „Перото” на НДК ще се състои представяне на новото издание на книгата „История на религиите“ на Ваклуш Толев и ще бъде отбелязана 30 годишнината от издаването на неговото авторско списание „Нур“. В беседата ще участват д-р Илко Семерджиев, поетът Владимир Левчев, публицистът Петко Атанасов и главният редактор доц. Кирил Коликов. Събитието е част от честванията на 100 годишнината от рождението на Ваклуш Толев.

Богословът и мислител Ваклуш Толев започва да изнася своите беседи по проблеми на духовността, етиката и културата, веднага след промените през 1989 г. До кончината си през 2013 г. обикаля десетки пъти цялата страна по покана на различни образователни и културни институции. През 1992 г. е издадена първата му книга - „История на религиите“, а през 1993 г. започва публикуването на неговите лекции под формата на студии в списание „Нур“ (негаснеща, нетленна светлина).

Вече 30 години списание „Нур“ прокламира от корицата си, че „Няма зло, има нееволюирало добро“. Първият брой излиза на 13 февруари 1993 г. и от тогава са издадени общо 99 броя (над 10 000 страници). Те стават основа и на книгите „Седемте Лъча на еволюцията“, „Беззаветен завет“, двутомника „Духовните дарове на България“ и др.
“История на религиите” е „речено слово, а не писана книга”. Формирана е от лекциите на Ваклуш Толев пред студентите на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Преиздава се за четвърти път и е одобрена от МОН за учебно-помощна литература по философския цикъл предмети.

„История на религиите“, съдържа обширен преглед на големите световни религии (индуизъм, юдаизъм, зороастризъм, будизъм, християнство и мохамеданство), в тяхната приложна и метафизична страна. Отделна глава от книгата е посветена и на атеизма. Освен задълбочен сравнителен анализ, трудът предлага и оригиналната концепция за Духовните вълни, тяхната йерархия и връзка с културите и религиите, оформена като една нова, цялостна доктрина за физическата и духовна еволюция на човека. В тази връзка известният социолог проф. Захари Стайков определя труда като „не само история, а мащабна теория на религиите“.

Честванията, посветени на 100 години от рождението на Ваклуш Толев, ще продължат през цялата 2023 г. Предстои да бъдат преиздадени и останалите два тома от нашумялата трилогията на Ваклуш Толев „История и теория на религиите“. Ще бъде представен документалния филм “Ваклуш”, чиято премиера ще бъде през март на София филм фест. Ще бъде организирана и научна конференция, посветена на една от идеите на Ваклуш Толев – за правата на душата на човека. Подготвя се за печат фотографски албум, който ще разказва за неговия живот и идеи. Ще излезе и последният, юбилеен брой 100, на списание „Нур“.

Препоръчани книги:

Николай Василев
Николай Василев
Николай Василев завършва кино- и телевизионна режисура в НБУ. Режисьор и автор е на редица документални филми и телевизионни продукции. Дебютният му филм "Пътят на Мъдростта" (посветен на учението на Ваклуш Толев), 2004 г., е отличен с награда от фондация "Култура Аними". Следват още много награди - за филмите: "Исполин", за "Бетон" - специалната награда "Джеймс Баучер", "Приказки", 2010 г. - награда "Jameson" за най-добър късометражен филм на София Филм Фест; "Диагноза", 2014 г. - специална награда на фестивала "Българската Европа", "Пътят към Тива" за най-добър документален български филм на фестивала Masters of art, 2014 г. и др.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12