Търси

Калин Христов: В семената има скрита сила, която трябва да осъзнаем и пробудим

17.05.2021 г.
2584
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече

„В семената има скрита сила, памет и информация, която ги съхранява. Структурата им е изключително елементарна, но съзнанието, което крие всяко едно семе е нещо, за което тепърва ще учим. Много е важно това съзнание да бъде пробудено и осъзнато, да израства и да се развива.
То е по-голямо от това да кацнеш на Луната или на Марс и да направиш бази, където й да било“, казва Калин Христов от „Зеленият отбор на България“, които през изминалата събота и неделя (15 и 16 май) организираха  Независимият фестивал на семената в град Елин Пелин. Събитието премина при голям интерес и по време на фестивала освен семената, участниците обмениха много идеи за естествен и осъзнат живот по-близо до природата. 

А сега ще ви срещнем с Калин -  един от ентусиастите, които доказват, че с добри идеи, борбен дух и единение, се постигат реални резултати в полза на природата и човечеството. Калин е двигателят на Зеленият отбор и около него се обединяват все повече хора, които доброволно работят за съхранение на старите сортове семена.
Калин казва, че когато човек се „събуди“, а той е изпитал точно това чувство на пробуждане преди 10 години, е вече невъзможно да се върнеш в лоното на безочието и на спящото безхаберие. „Не може вече да се правиш, че не ти пука, че не виждаш нещо. Просто в един момент ти пука и това те променя из основи. Тази будност, обаче не е изкуствена.Ние от „Зеленият отбор на България“ сме много различни характери, с различни политически убеждения, с различния пристрастия в чисто човешки план, но една кауза толкова силно ни е обединили, защото всеки от нас е разбрал, че има нещо по-голямо от нас самите и от нашите претенции, от това да си кажем личната гледна точка. Когато става дума за природата и когато работим за тази кауза, всички притихват, работим и се обединяваме. Това е едно от най-големите чудеса за мен“, казва Калин.

Как животът те свърза Фестивала на семената, вашата мисия е да съхраните всички стари, древни сортове семена?Всеки човек намира мотивация да прави някакви неща, които да осмислят живота му. При мен беше точно това – да живея живот, в който нещата, които права да имат дълбок смисъл в мен самия. Разбира се тази идея не е измислена само от мен, аз бях един от хората, които я приеха напълно. Реших да се занимавам с тази кауза след като научих за нея от други инициативи, в други страни. Такива фестивали се провеждат и в Гърция, и във Франция и в цял свят, но не са много популярни.

В момента човечеството върви по една наклонена плоскост, по която всичко се основава на търговията, на бизнеса, на маркетинга. По тази наклонена плоскост човечеството започва да губи всички стари древни сортове семена и на тяхно място лека полека се настаняват хибриди и гмо.Всеобща заблуда е, че възрастните хора по селата пазят техни семена, много голяма част от тях отдавна купуват от готовите, защото струват само стотинки, но не осъзнават, че така влизат в една спирала на вечна зависимост. Тези, които се продават по магазините, са внос от Холандия, Германия и Испания. В един момент човек разбира, че бавно и неусетно семената, които са принадлежали по право на цялото човечество за разпространение по естествен начин, са изчезнали или са на прага на изчезването. Осъзнахме, че това е по-голям проблем, отколкото на пръв поглед изглежда и решихме  да направим фестивала.

Идеята е да се обединят любители и малки градини, които да си вземат определени зеленчуци, плодове или билки и да започнат да ги пазят и съхраняват. Така те ще се включат в мрежа от пазители на семената, ще създадем наша независима Банка за семена, която да споделя своите блага за бъдещите поколения. Всичко правите без пари, от какво имате нужда?
Имаме нужда от сърцати мечтатели, които да се включат към идеята. Иначе над 96% от био разнообразието на Планетата ще изчезне завинаги. Хибридните и ГМО семена настъпват мощно и няма да е далеч времето, когато само те ще присъстват на пазара.

Въпроса е, че ние като осъзнати човешки същества трябва да носим отговорност. Не може просто да оставим бъдещите поколения с милион проблеми. В момента сме им замърсили планетата - цялата е в пластмаса. Променяме закони едва, едва. Макар че големите икономики като Китай, Индия и други продължават, при тях няма закони. Европейската цивилизация е малко по-напреднала и при нея има голяма осъзнатост за опазването на околната среда.

Това което прави цялото човечество в момента е да слага барут в една бомба, която залагаме за бъдещите поколения. Това е свързано с цялостното ни отношение към природата и към нас самите. Аз лично не виждам никакъв друг смисъл в момента, освен да работя за това нещо. Другото е да стоим по цял ден, да кършим ръце и да се чудим в кой мол да отидем. Има обаче много по-смислени и дълбоки неща, които в момента ни се изплъзват и те буквално са като едно събуждане.Ние, които сме се събудили преди десет години, разбрахме, че има хора, които се намесват в божествения план и създават свой правила, а старите семена, истинските да бъдат изгубени. Това няма как да се случи. Обединили сме се заедно с гръцката и френската банка и няма как да ни съборят, защото нямаме финансови интереси. И за в бъдеще ще е така – няма да има комерсиален елемент, никой няма да ни държи правата, никой няма да ни държи за шията и да ни казва какво да правим.

Това е нашата сила – ние ще направим така, че нашата банка за семена да съществува в хората и да е разпределена в цялата страна. Ако някой един ден поиска да я събере, просто трябва да събере всички тия хора на едно място, както ние го правим.Каква е скритата сила в семената?

Силата на семената е огромна. Всеки има собствени теории за създаването на Планетата, но искам само да дам пример с най-голямото дърво в света – Гигантската секвоя (Sequoiadendron giganteum). В нея дори може да се прокарат пътища, толкова е голямо стъблото й. Тя живее хиляди години, а семето й като падне на земята е 2 мм. В 2 мм билологична частица е скрит кода на това да съхраняваш в себе си такъв мощен живот, да даваш изобилие… микроорганизми, подпочвени води, кислород, усвояване на въглероден двуокис и т.н.

Истината е, че силата на семената все още не е открита за човечеството. Ние все още не знаем какво се крие, кой го е създал.В България, ако в момента човек пътува, ще види полета от рапица, да не говорим за хибридните култури, които изискват специални семена за защита – пестициди, фулгнициди и още цял каталог от 30-40 стр. такива. Докато старите семена нямат нужда от такова нещо, затова бизнесите не ги обичат. Получава се една затворена система – хората имат на всеки ъгъл супермаркет и няма никакъв проблем да си купят всякакъв вид, зеленчук, пакетирана храна. Голямото чудо, обаче е, че ние оставяме бъдещите поколения в ръцете на корпорациите. Нямам нищо против корпорациите, нека си функционират, но нека се даде възможност да съществува и независимото земеделие и старите сортове семена да бъдат запазени. Дано не се окажем едни идеалисти и мечтатели. Дали ще успеем да изпълним мечата си да създадем една хубава голяма банка за семена, времето ще го покаже. 

Има ли семето памет?

Категорично, да. То пази информация и за това при какви условия оцелява и се адаптира. Затова казваме, че един прост сорт семена не изисква това безумно пръскане с препарати през цялото време. Те са запазили тази устойчивост и адаптация към новите условия. Хубавата новина е, че семената могат много дълго време да пазят своята кълняемост. Винаги съм вярвал в това. Докато всеобщата тенденция е, че семената може само една, две години да пазят кълняемост. При нашите семена, които сме събирали има домати на 10 годин, които са запазени и дадоха нормално поколение разсад. Нашият градинар Ники Драганов си има методика, с която им помага да се възобновяват. Слага ги в кислородна вода, в определени пропорции, което помага на самото семе, защото то се е съхранило доста, макар, че е стояло в някакъв книжен плик 10 години. И изведнъж дава плодове.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12