Търси

Какво символизират крилете в Древен Египет и защо Учителя Беинса Дуно използва този символ?

Още по темата ...
Питагоровата теорема

Какво е езотеричното тълкуване на Питагоровата теорема, дадена от жреците на Древен Египет?

Виж повече
Космосът

Кристиан Жак: Космосът е построен върху основата на едно Централно Единство

Виж повече
Озирис

Озирис: Бог е Бащата – Отец; Словото е Синът; Тяхното Единение – това е Животът

Виж повече
30.10.2023 г.
3526
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Какво символизират крилата в Древен Египет? В тази статия ще направим интуитивна импровизация по този въпрос. В самото начало е важно да отбележим, че един от свещените символи, който използва и Учителя Беинса Дуно, е именно древно-египетски - разперени хоризонтално крила с кръг в средата. Крилата в артефактите от Древен Египет имат множество символични значения, в зависимост от контекста и начина, по който са изобразени.На някои стенописи кръгът е изрисуван като Слънце, на други като Земя. На сакрални орнаменти за тяло, мястото в средата между крилете е заемано от скъпоценен камък - предимно топаз, но и други.Двете разперени Крила са символ на всеобхватността на Бога. Едното покрива всичко, което ние наричаме "минало", а другото всичко, което ние наричаме "бъдеще". Когато в центъра на двете крила е изобразено Слънцето - това е Първоизточникът, който осветява, осмисля и оживотворява всичко. Когато в центъра на двете крила е Земята, тогава тя изобразява едно изкривяване на правата линия на двете крила - т.е. налице е изместване на Вечността - имаме изкривяване на време-пространството и слизане надолу в сътвореността.

От друга страна, двете хоризонтално разперени крила са символ на безкрайното покровителство и милост на Единния и всичко, което е под крилете Му, е част от Неговата Воля. Самите крила символизират и границата между материята и божествения свят, който доминира чрез своите Принципи и Закони над земните проявления.

Крилете са също символ на Свободата - Принципът на Свободата - Целостта на Свободата. Това означава, че всичко под крилете се управлява и подчинява на законите на Свободата.

Често в някои стенописи и йероглифи от Древен Египет, крилете са част от отворени ръце или пък насочени чрез ръце към някого. Това означава, че се дават криле на душата да реализира своя възход и да се откъсне от оковите на заемното. Самата Изида е винаги с ръце - крила, които обргъщат, пазят, оркеилят...както самата Любов.

Понякога на мястото на Слънцето, в средата на прилете е поставен свещеният символ - Скарабей, а самото Слънце е изместено над него. Скарабеят символизира това, че е пазител на съкровеното знание - на Мъдростта. Това показва, че Мъдростта може да бъде опазена само когато Слънцето (Ра-Бога) е поставено в позицията на Най-висок Идеал.Окултната наука казва:

„Любовта дава криле за всичките светове“.


Препоръчани книги:

Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12