Търси

Какво казват Ошо, Омраам, Елеазар Хараш и Учителя Беинса Дуно за разделението?

Още по темата ...
Черното братство

Със страха работи Черното братство, чрез Любовта и подкрепата работи Бялото братство

Виж повече
Елеазар Хараш

Елеазар Хараш: В известен смисъл целият свят и вселената са една игра (ИНТЕРВЮ)

Виж повече
Елеазар

Елеазар: Бог е в целостта и Единството на нещата - винаги Тоталност, а не разделение (ВИДЕО+пълен текст)

Виж повече
20.01.2024 г.
3023
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Христос казва на своите ученици:

„В никоя работа не може да се успее, ако има разделение“


Ошо:
"Не искам никакво раздвоение, защото всяко раздвоение е раздвоение в теб, а личност, човечество, което е разделено само срещу себе си, ще бъде лудо, ненормално. И ние живеем в луд и ненормален свят. Той може да стане нормален само ако Mост свърже разделените части."

Брат Михаил - Омраам:
"Разделението е учението на материализма - на онези, които виждат всичко само откъм външната му страна, докато Езотеричното Учение е Учение на Единството. Онзи, който се остави да бъде завладян от личността си, вижда навсякъде само разделение, живее в илюзия. Най-пагубното въздействие на тази илюзия е, че тя повлича хората по пътя на разделението. Тя ги изтръгва от Божествения Източник, Който е за всички истинският Аз, за да ги накара да живеят като тълпа малки, разделени един от друг азове, които имат различни желания, различни чувства, влечения и наклонности. Здравето е Единство, Животът е Единство. А болестта, Смъртта - тъкмо обратното: тя е разделение, разединение, разложение. Всичките ни усилия трябва да ни водят към това Единство, което е синоним на Простотата. Именно в Простотата на числото 1 можем да намерим Спасението. Ала хората не обичат Простотата: тя ги отегчава, не е достатъчно пикантна - а многообразието е толкова по-интересно! Тогава обаче нека не се чудят, че са болни.

Нужно е непрекъснато да вървим към високия идеал. Личността (нисшето) всичко усложнява. Нисшето иска всичко да гори и да се руши. Индивидуалността е тънка, деликатна, внимателна и тиха. Никога не вика, не насилва, не настоява. Нисшето е шумно - все вика за своите права, говори глупаво. Илюзията - това е философията на разделението, това е нисшето. Когато не разбираме нещата, то е, защото нисшето ни заслепява. Ако се поддадете на нисшето, навсякъде ще виждате разделение и илюзия. "

Елеазар Хараш:
"Грехопадането е започнало в момента, когато първата мисъл е била не за Истината, а за себе си и това е началото на кармата и на нейния път – пътят на робството. Това означава, че кармата символизира лошия избор, или лошата мисъл. Кармата – това е вкаменяването, втвърдяването на лошите, на земните мисли. И както виждате: мисълта е материална, тя може да втвърдява човека. С обратни, положителни мисли започва друго сгъстяване на Духовни сили и се стига до среща на новата мисъл със старата, и тогава се ражда Искрата на новото съзнание, и човек променя своя път. Този сблъсък е неизбежен.

В тази връзка също искам да ви кажа, че тялото на човека е сбор, синтез от втвърдени мисли на неговото минало. Това означава, че тялото е построено от мисли, които са материални сили, разбира се, по-фини сили, от по-висша духовна материя. Ето защо с новите формули и с новите положителни мисли всичко втвърдено постепенно започва да се разрежда. Човек си подготвя ново, по-духовно тяло, което може да стане инструмент на Духа и на Неговото Слово.

Кармата е борба на тези два рода мисли:
  1. Земните, които втвърдяват все повече и все повече материята и човека;
  2. Божествените, положителните, правилните мисли, които все повече разреждат и освобождават.

А Любовта е важна, защото тя внася във формулите и в мислите огнена субстанция, която е от по-висш порядък от мисловната материя, т.е. от менталния свят. И затова Любовта и Словото са силите на трансформацията.
Човек се е отделил от Любовта, за да може да постигне дълбокото разбиране, че без нея не може да живее – значи: това ще внесе по-голяма дълбочина. И тогава, когато разбере Любовта, да може да се насочи към нея с цялата си Същност (затова е отделянето) и тя да стане неговия Път.

Преди да продължа, пак ще вмъкна нещо: ето защо в този свят трябва да има лъжа, много лъжа, т.е. много контраст, за да може човек да обикне, в един момент, цялостно Истината и да си отдаде живота на Истината. Значи: в този свят трябва да има много лъжа, много лъжа, т.е. много контраст, за да може човек в един момент да узрее и да избере Истинския Път и да обикне цялостно Истината. Да разбере, че това е Истинският, Вечният Път, Любовта да стане неговия Път.

Всичко това означава, че кармата е разделение, отделяне от Любовта, за да може Любовта да се превърне в твоя цел, в твой Път. В този Път ти трябва да отдадеш себе си, за да дойде трансформацията. (Значи, тука има една разлика.) Това означава, че Любовта иска преди всичко самият тебе, а не твоята карма. Любовта иска Жертва, а Жертвата е Универсалният Метод за развитие – това е най-силният ход на Душата. С този ход тя отстранява кармата, т.е. съдбата."

Учителя Беинса Дуно - Първият Старец:
"Всичкото разделение, което съществува между хората – че те не разбират тези потънкости. Те имат за Бога особено понятие; те мислят, че Бог към някои е разположен повече, а към някои е по-неразположен. Един господар е добре разположен спрямо слугата си, който работи за него. 

Карат се двама и казват: „Защо, Господи, не слезеш да ни примириш?Господ не е в разделението. Когато един ден се очукате и станете на пясък, Господ ще погледне отгоре с окото си и ще види дали ще може да стане нещо от този пясък. Като гледа Господ на днешните хора, като гледа на тези земни философи и на враждуващите царства, поусмихва се малко и оставя тези деца да се борят, чукат и плачат. Искаме някой път да жегнем Господа, като някой комар да го поухапем, да почувства. Той е, разбира се, спокоен и не иска да знае от това, но ни чуква с пръста си, и нас ни закарват тогава на гробищата – там го изпраща Бог. Царе, князе, полковници, съдии, свещеници, проповедници и философи Господ ги чука безразлично. И вие сте като комарите, гледате да поужилите някого, но като тръгнете да отидете при Господа, не бива да мъкнете и своето жило, жилото на комара, а да се спрете, да си дигнете нагоре очите и да въздъхнете. 

Не мислете, че Господ спи и не вижда. Още когато сте тръгнали от земята, Господ ви вижда. И ако сте тръгнали с Любов към Него, Той ще ви погледне, ще се смили и ще каже:

„Разбрал си смисъла на живота – ела при Мене“.

Препоръчани книги:

Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12