Търси

Каква е целта на посвещението според суфите?

Още по темата ...
Елеазар

Елеазар: Доверието е надрастване и на вярата, и на съмнението. Доверието е Мярка на Любовта

Виж повече
египетски йероглифи

Мойсей написва Битие с египетски йероглифи имащи три смисъла: говорещ, означаващ и скриващ

Виж повече
Пир Султан Абдал

Каква е връзката между алевитите, суфизма и богомилите?

Виж повече
23.02.2023 г.
3199
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Стремейки се към посвещение, човек обикновено мисли, че ще научи нещо повече от това, което се научава в света. Всеки човек изпитва потребност да търси нещо различно, макар, че често не е наясно какво. При суфите, когато човек тръгне в пътя на духовното развитие, започва да усеща, че противоречията свързани с доброто и злото започват постепено да се размиват, както и тези свързани с понятията "правилно" и "грешно", "приятели" и "врагове" и т.н.

Един от първите признаци за приближаване към посвещение - това са интензивните вътрешни страдания, а също силният сърдечен усет за повече съчувствие, за повече милосърдие, за повече справедливост...., но такава справедливост, която кара да разсъдиш първо себе си, а не да съдиш другите.

Каква е целта на посвещението? Основно, това е връзката между ученика и Учителя. Тази връзка може да бъде и на физически план, но главно е вътрешна, съкровена връзка, дори ако Учителя не е на земно ниво.

Важно е да се помни, че Учителя е съветник по духовния път на ученика, но Той не дава нищо (наготово) на ученика, защото не може да му даде онова, което той като Учител има и не може да научи ученика на онова, което душата на ученика вече знае. Учителя показва на ученика как сам да разчисти пътя си към Светлината, как да осъзнае и просветли собствената си висша Душа. Това е може би единствената цел на човешкия живот на земята.

Да приемеш посвещение при суфите означава, да повериш себе си изцяло на Учителя като твой духовен водач по отношение на всички духовни въпроси.

Един от признаците на случващо се посвещение при ученика е, когато той спре да възприема себе си като център и започва да възприема Общото и Цялото, а не различията между възгледите на околните, религиите или всички Учители. Когато е настъпило първото докосване до посвещението, ученикът вижда навсякъде Божественият Дух и Духът на Истината.

Нещата, които отдалечават или даже - забраняват навлизането в състояние на посвещение, това са: очакването, любопитството, идеята за щастие или материални ползи и т.н. Ако погледнем примерите на Великите Духовни Учители, всъщност ясно виждаме, че големите посвещения са свързани с големи страдания, в които главната задача е да разцъфти Любовта към Бога. Когато човек стане посветен, той става проводник на Словото Божие и само тогава той изпълнява законът : "Да бъде Твоята воля". 

---
още по темата вижте в свързаните статии и видео по-долу:

Препоръчани книги:

Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 

Свързани публикации

Бялото Братство
09.02.2023 г.
10835

Елеазар Хараш: Черното Братство работи с ума и въображението. Бялото Братство работи с волята и Духа (ЛЕКЦИЯ)

И Бялото Братство, и Черното Братство работят чрез методите на концентрацията, но резултатите са различни. За Бялото Братство концентрация означава насочване в Духа и получаване сила и Мъдрост в служба на Божествените цели. Бялото Братство работи с изключителния метод на търпението. Ако изтърпиш, ще разбереш светлината и ще се слееш с нея.
Виж повече
Презвитер Козма
26.11.2022 г.
7233

Поп Богомил: Всеки компромис с Истината е грях. Духът на Истината наблюдава твоя живот (ЛЕКЦИЯ на Елеазар)

Според Боян Магът, понякога разумните разсъждения са път да оглупееш. Защо? - Защото Духът на Истината наблюдава твоя живот, а не твойте разсъждения, твоите криви пътечки. Разсъжденията на всяко лицемерно същество водят до отделянето от неговата собствена душа.
Виж повече
Акаша
02.12.2022 г.
5099

Елеазар Хараш: Когато натрупаш много чистота и Любов, навлизаш във Висшата си душа. Тя е Акаша (ВИДЕО+пълен текст)

Квинтесенцията Акаша е Етера и Ефира. Тези понятия се преливат. Има тънкости, ама…
Древното минало на човечеството е скрито в Акаша. Не е напълно в Свещените писания, но в Акаша е напълно. Тук са скрити древните действия на Бога. Най-дълбоките истини са скрити в Акаша, която е част от Нищото и Мистерията.
Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12