Търси

Каква е връзката между алевитите, суфизма и богомилите?

Още по темата ...
Руми

Отбелязваме 814 години от рождението на безсмъртния поет и учител Руми

Виж повече
суфи

Хората живеели с правила и ритуали, а Баязид Бистами избрал да живее с Аллах

Виж повече
Голготата на Ал Халладж

Голготата на Ал Халладж е скрита Божия тайна

Виж повече
26.10.2021 г.
9640
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Споделеното в тази статия няма за цел да представя исторически доказателства, да налага или оборва исторически теории. Това е споделяне на невидима нишка, която се долавя все някак "случайно" - в книги, в места, в сънища, в разговори, в усещания за deja-vu спомени, в музика...

Поводът за тази статия е песента Gecti Dost Kervani в изпълнение на Azam Ali, чиито текст е свързан с Пир Султан Абдалсуфи от ордена на бекташите, живял и творил стихове и поеми през 16 век. Бекташите са една от групите алевии (още: алевити или алиани), свързани със суфи-дервишите (проповедниците), обединени в религиозен орден, появили се на Балканите през 15 век.

Алевиите са затворена общност и усърдно крият ритуалите си. Знае се, че са мистици и вярват в личното общуване с Бог чрез състояние, близко до транс (чрез Зикр), не използват традиционната ритуалност на исляма. Разглеждани са от сунитите като еретици и поради това ги причисляват към шиитските общности, още повече, че са близки с алауитите в Сирия, които от своя страна образуват политическия елит на сирийската държава чрез бившия и настоящ президент Хафез Асад и сина му Башар ал-Асад.

При алевиите жените се смятат за равностойни с мъжете – участват задължително в ритуалите, не носят фередже и шалвари. Алевиите не посещават джамии и медресетата, защото в тях се преподава ортодоксалният сунитски ислям, а и защото на входа на джамия в Кербала в Ирак е бил убит от армията на Язид I, един от техните най-почитани светци, Хусейн ибн Али, внук на пророка Мохамед и син на имам Али и Фатима. Като следствие на това, те са се образовали само в рамките на общността си, и това е довело до съхраняването на вярата и обредността им през вековете.

Алевийската теология е силно повлияна от хуманизма и универсализма. Част от основните принципи на алевиите са:
  1. любов и уважение към всички хора („Най-важното нещо не е религията, а да бъдеш човек“);
  2. толерантност към другите религиозни и етнически групи („Ако си наранил другиго, никаква полза няма от ритуалните ти молитви“);
  3. уважение към труда („Най-големият израз на вярата е да се работи“).

Факт, който не е особено осветлен и е във връзка с историята на България е, че през 80-те години на миналия век, у нас и в Турция живеят общо около 15 млн. алевии (казълбаши), чиито брой рязко спада в следващите 30 години. Първото изследване, правещо опит да изясни произхода на къзълбашите в България, е издадената през 1914 година книга „Народна вяра и религиозни народни обичаи“ на Димитър Маринов. Основавайки се на някои сходства в обичаите на къзълбашите и съседното българско население, Маринов стига до извода, че те са потомци на ислямизирани богомили

Според преобладаващото днес мнение, поддържано от изследователи като Страшимир Димитров и Любомир Миков, основната част от алевиите са потомци на шиитско население, насилствено преселено в източните части на Балканския полуостров.  По данни от проучване на И. Меликоф от 1985 година, броят на алевиите в България е около 90 – 100 хиляди души. При официалното преброяване от 1992 година като шиити се самоопределят 83 537 души, а при преброяването от 2001 година – 53 021 души. Те са разпръснати в различни части на Източна България – Източните Родопи, Лудогорието, Добруджа, Герлово, Сливенско, Казанлъшко, Хасковско.

Гробницата „Демир баба теке“ в археологическия резерват „Сборяново“, близо до село Свещари, общ. Исперих, Разградско, построена върху основите на старо тракийско светилище и християнски манастир, е едно от най-почитаните свещени места от алевиите в България.

Някои от другите свещенни места за алевиите в България: 
В Кърджалийско – Хъзър баба в село Горна крепост, Саран баба в село Болярци, Ибрахим баба в село Чифлик, Сюрмели баджъ (женско) и Каиб баба в село Звезделина. Хасан баба и Къз баджъ (женско, от малкото открити тюрбета) и двете в село Бащино. Налбант баба и Ибрахим баба село Равен. Елмалъ баба в село Биволяне.
Също: тюрбето в село Оброчище, общ. Балчик, Ак-Язълъ Баба. Култово място за поклонение на алевийската общност е и тюрбето на Отман баба – Хасковско и гробът на Теке баба в русенското село Ботров. В с. Крумово, област Варна са тюрбетата на Сачлъ баба и Кочлу баба. 

Препоръчани книги:

Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 

Спонсори на Портал 12