Търси

Каква е връзката между Варна и Градът на Златните Порти? (ВИДЕО)

Още по темата ...
арфа Орфей

Елеазар: Орфей е откривал на своите ученици тайните на Слънчевото Слово

Виж повече
Зор Алеф

Зор Алеф: Мъдростта прави Душата устойчива (ВИДЕО ИНТЕРВЮ+ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Виж повече
Дамян Попхристов

Дамян Попхристов: Каква е връзката между богомилите, Орфей, траките и Египет? (ВИДЕО+ТЕКСТ)

Виж повече
05.10.2021 г.
9553
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
От много далече идва човекът, от невидимо Слънце, извървял е дълъг път, за да извърви още стотици хиляди и милиони години много дълъг път. И чак тогава, както казва Учителят, “като живеете на 100 милиона слънчеви системи, като постигнете своята висша еволюция, чак тогава ще дойдете при мене и ще говорим”. Става въпрос за хиляди и милиони години живот и чак тогава можем да стигнем до Учителя, макар че едно негово отражение, наречено Петър Дънов, е слязло на земята да помага и да въвежда към така наречения Беинса Дуно в духовен смисъл, и още по-навътре към Незнайния Бог, където няма имена. Така че мисията на Учителя е по-дълбока, отколкото можем да си представим. Не само да станеш духовен, но нещо много по-дълбоко.

Какво представлявали в началото толтеките? Накратко ще обясня. Те имали много прости и пробудени чувства и могъщи усещания. Техните усещания, тяхното много дълбоко чувство е било тяхната голяма окултна сила. Това важи и за днес. Ако съществото, наречено жена, има такава Божествена Любов, такова Божествено чувство, това е окултна сила на природата. Това чувство е огромна сила и може да променя светове, както ще видим в последната идея за размишление, какво означава в оригинал Светата Дева Мария и нейната дълбочина. В Атлантида се е наричала по друг начин и много по-точен – Майката на Боговете, Майката Богиня.

Толтеките основали в Атлантида един изключителен град, всъщност това е центърът на Атлантида, който бил едновременно и крепост, и храм. Варна е по-далечно подобие, но все пак е построен не съвсем по този закон. Варна се е наричала едновременно Морска Врата, както е значението на думата Варна, и Космическа Врата, което не е случайно. Думата Варна в превод означава “морска врата”, “космическа врата” и едновременно “ключ”. Тези мъдри толтеки, служители на Бялото Братство, са имали изключителен стремеж да създадат нещо необикновено. И това е този град, който някои наричат Градът на Златните Порти, но тогава се е наричал Град на Небесния Храм. По това време са били създадени и пирамидите, които после се пренасят в Египет.

Космическите Братя са разкрили на толтеките всички източници на чиста вода под земята, включително и минерални извори, с топла и студена вода, което е имало голямо значение. Те са имали особен начин за общуване с нея. По това време Космическите Братя много са им помагали. Когато тези посветени висши атланти се прераждат в Египет, същите построяват пирамидите. Главната причина за това построяване е голямата почит към пирамидите още в Атлантида. В името на една голяма почит към Божеството са построени тези пирамиди.

Пирамидата означава следното: четири стени
ум, сърце, душа и Дух, което на атлантски език означава четирите стени на квадрата.

Ако човек може да хармонизира ума и сърцето, после той ще се възпламени в душата си и в Духа. Защо? Защото Учителят казва, че сърцето, това е едно отражение на душата, една сянка, а умът е отражение на Духа.

Човек първо трябва да започне от сърцето, от своите намерения.

По този начин умът ще се пречисти, колкото и да е хитър. После сърцето и умът ще се хармонизират, тогава душата ще се яви. После ще се яви и Духът. Ще се породи единството на квадрата. Тогава тези четири големи окултни сили ще се възпламенят, ще тръгнат към върха, към центъра, който е горе на пирамидата и който символизира самото Древно Божество, Древния Незнаен. И в името на тази велика почит към Божеството в Египет са били построени тези пирамиди. За тях ще говорим друг път.

Пак ще припомня, че техният град се е наричал Златните Порти и още градът на Небесния Храм. Тук са идвали чужденци от много страни от Египет, от Гърция и т.н. Това е било огромен център. Специално за чужденците е имало място, където да ги приемат и да ги посвещават. Но тук искам да кажа следното: Този Небесен Храм, или небесен магнит, е символизирал най-древното излъчване на Слънцето, неговите символи са били свързани с най-древните излъчвания на Слънцето. И всеки, който е умеел да почита свещената Мъдрост, която идва от невидимото Слънце Алфиола, към него се приближавал истински жрец, иначе се приближавали други същества (или ученици, или полудуховни същества), които просто са разговаряли. Обаче ако вътре е влязло същество, което иска Свещена Мъдрост, тогава веднага към него се насочва истински жрец, посветен в тайните и той му предава от своята слънчева енергия в неговия дълъг земен път, за да може той да познае тайните на живота. Това е бил един метод, който тогава се е практикувал. А жреците винаги са знаели и по вътрешен път са различавали кой с какви намерения идва, защото наистина - който е овладял тайната на своите намерения (и най-малките), той може да прониква в другите много лесно.
Тук са се събирали всички царе на Атлантида, които тогава са били посветени. Платон казва, че това са били десет царе. Това е погрешно. Царете са били четиринадесет. Тук искам само да ви кажа, че на Платон са били разкрити много малко неща, както и на Солон, тъй като древните атланти и египтяните не обичали гърците и им нямали доверие. И понеже им нямали доверие, са им казали само някакви откъси и оттам учените си правят коментарии за Атлантида, и оттам се пораждат много научни и духовни отклонения и неразбирания. Както казах, царете са били четиринадесет. И всъщност и Платон, и Солон много малко знаят за Атлантида, защото дълбоките тайни винаги се разкриват много трудно, за тях трябва да си готов да умреш.

Някои хора искат истински метод за еволюция и аз съм им казвал: ако си готов да умреш, ако си стигнал до тази върховна точка на своите усилия, на своето усърдие, тогава може да дойдеш. Обикновено такива хора не идват. Но разбира се, малкото, което е казано на Платон и на другите гърци, и на други същества, все пак е ценно. Тези четиринадесет царе са получили закони от техния Праотец, като основният закон е бил следният: обединение чрез един осмислен слънчев мир. Това е бил основният закон на Атлантида. По това време войната е била забранена със заповед. Никой не е имал право да воюва. Тези царе са владеели цяла Атлантида и е имало правило, че ако някой напада Атлантида, трябва да се съберат и заедно да си помагат. Но ако никой не напада, те си остават така. Само при определени условия са се допускали компромиси, но всъщност и за тях след време се явила изненада, която е дошла от черната магия и от туранците.

Тогава по времето на Атлантида се е настоявало особено много на Слънцето като вътрешен символ. За тях Слънцето означава Висшето Начало и Висшата Божественост и това за тях е била единствената реалност. Според тях с този слънчев мир посветените е трябвало да проникнат и да обгърнат целия свят. Пробудените атланти наричали себе си деца на Слънцето. Още тогава е било култ да се посреща слънцето, което впоследствие се предава в много окултни школи.

из лекция на Елеазар Хараш, изнесена през 1999-а година

Препоръчани книги:

Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Свързани публикации

вътрешен космос
01.03.2021 г.
5813

Елеазар: Който не е видял своята Същност, своята Мистерия, той се наслаждава на външни звезди

Който познае Тайната на Своето Сърце, цялата красота на Космоса и Звездите угасват. И тука в туй Чисто Сърце, отново ти казвам, умират хороскопите.
Виж повече
Росица Божкова
18.09.2021 г.
4831

Росица Божкова: Голямата Промяна включва да погледнем навътре и да видим истинските ценности (ВИДЕО+ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Голямата Промяна включва да погледнем навътре и да видим истинските ценности - семейството си - тези, на които държим най-много. Защото, какво ценно ни остава, знаете ли, след като си отидем от този свят?  Сега ще ви дам една друга метафора точно за енергията, която можем да видим дори и днес в този хубав ден, в който сме се събрали.
Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12