Търси

Йордан Камджалов: Музиката като универсален език е над разделенията (ВИДЕО)

Още по темата ...

Вехади от Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно) - Лиза Жерард, Генезис Оркестра и Йордан Камджалов

Виж повече
Йордан Камджалов

Йордан Камджалов: Акордирането на душата е път към авто-революция

Виж повече
11.10.2021 г.
3131
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Здравейте, Маестро Камджалов! Срещаме се тук на Рупите, на честването на 110 години от рождението на пророчицата Ванга. Какво означава за вас участието в това събитие?
Много се радвам, че със състава на “Музикалната лаборатория” успяхме да дойдем на това знаково събитие. Самото име, самото понятие Вангелия Гущерова го чух, когато бях на 15 години. И тогава, в интерес на истината, исках да тръгна насам съвсем сам от Търговище. Това е другият край на България.И тръгвам... И майка и татко не ме пуснаха. И даже си спомням, че измислих някаква история - сигурно съм ги излъгал. Но аз тръгвам - детето тръгва само, в другият край на България, да види един човек, за който просто има усещането, че трябва да го види - просто някакво особено сродство, някакъв особен магнит. И вечерта, преди аз да тръгвам - това беше един летен ден - обявиха по новините навсякъде, че тя си е заминала. И това беше много интересно, че аз тръгнах към нея, и в тоя момент, тя тръгна нагоре. И тая физическа среща между нас не можа да се състои.

А духовната?
Но онова 15 годишно момче остана свързано с нея по един особен начин до край. Много се радвам, че сега след толкова години - 25 години след това - сме тук и, че може да честваме…, да честваме Заедно с Музиката…, заедно с Музиката и с хората. 

Това е много особен феномен! Аз даже не съм готов да говоря за това нещо, но Ванга е един от гарантите, едно от доказателствата, че България е екстраординерно място. И точно на тази вяра, това твърдо убеждение, разбиране, е част от цялата нашта работа тук - изобщо в тази част на планетата.

В едно бездуховно време, в което тя е живяла и е била най-активна, така да се каже, е вдъхвала именно вяра на хората - нейните послания са именно били към завръщане към Духа и към духовността, като цяло. Какви са посланията, които ни е оставила за днес, които трябва да приложим, не просто да говорим?
Да, казва се “бездуховно време”, но същевременно знаем всичките тия опашки, които са били тука - партийни, непартийни, религиозни, нерелигиозни, атеисти, мюсюлмани. Аз мисля, че това точно - обединяващото Водолейското - надрелигиозно, партийно разделенческото, е точно онова, което Ванга е успяла да направи в едно много особено време, като и преди това време, така да се каже, по Царско време, по социалистическо време, после по така наречената демокрация. Тя е била активна през цялото това време.

И мен, точно едни такива символи ме интересуват. И не само символи, а реални проявления, които успяват да мобилизират всичките тия уж полюси, защото точно това, което ни прави слаби е, когато си въобразяваме, че сме различни - вярващи, невярващи, ваксинирани, неваксинирани. 

Фактически, Ванга спира това нещо. И тука на опашката е нямало бедни и богати. И в момента, в който спрат бедните и богатите, левите и десните, мисля, че тогава ще започне новата култура. Ванга по много особен начин е продължавала да трасира този път в България. И Ванга е феномен, който точно е приеман от толкова много вярващи и толкова много невярващи. 

Фактически, това е и моят идеал и в Музиката. Аз не искам Музиката да бъде разбирана само от музикантите или да бъде разбирана само от духовните - Музиката като универсален език.
И ако една Музика се приема само от вярващите, или само от учените, или само от левите, или само от ваксинираните, значи това не е никаква Музика. И същото важи за всяко едно Учение и за всяка една истина.
Ванга ме поразява с нейната директност, тя е крайно директна (истинска македонка), и крайно “пледираща за Доброто”.
Тя не разказва на нас, на хората някакви философии, тя казва: 
“Да бъдем добри.”

Заговорихме за Музика. Какво е вашето усещане за Музиката на Рупите?
В интерес на Истината, това беше едно от най-силните ни участия, като наше усещане с “Музикалната лаборатория”. Едно особено спояване ставаше, едно особено вдъхновение, една естественост в музицирането и транспортирането на това послание. Ние изпяхме четири църковно-славянски песнопения. И да си в това състояние на Вярата, на Надеждата, на Любовта, е сякаш много естествено тук и много лесно.

Вдъхвате на тази Музика наистина един нов живот и едно ново звучене. Имате ли бъдещи планове как да я представите с нейното днешно звучене?
Да, много мисля за това, по отношение на всяка една Музика - и по отношение на класическата музика, и по отношение на народната музика, и по отношение на църковно-славянската музика, или всяка една църковна музика. 
Тази Музика е за хората - Тя е за Духа и за Душата.
Тя отдавна е надраснала стените на църквата.
Днес ние пяхме пред църквата - беше съвършено вълшебно!
Мисля, че Истинската Музика и всяко истинско нещо, както и Истинската Любов - Тя е Истинска навсякъде, във всяко едно пространство.
И точно смятаме, и работим по това от години - да се опитаме да работим по една следваща октава на интерпретацията и на разбирането, и на въздействието на тая Музика, която е просто феноменална. Тя е един Инструмент за докосване на човешката Душа. И точно мисля, че църковната Музика е съвършен инструмент за това нещо. В нея виждаме - казвам “виждаме”, защото ние работим много съзнателно с това - много светлина, много познание…, много революция.
В така наречената ортодоксална Музика е цялата революция.
Исус Христос е бил абсолютен нарушител на законите на Римската империя. И мисля, че тези нарушители са Път към Спасението.

Днес, това, което вие усетихте - заряда, който дадохте - какво е Посланието, което можем да отправим?
Посланието е: “Да сме Заедно!”
Посланието е: “Да творим Красота!”
Посланието е: “Да не си въобразяваме, че сме разделени и да не позволяваме на никой да ни внуши, че можем да бъдем разделени!”
Ако в някой момент си помислим това нещо, което е един физически абсурд, да използваме такива методи: като Музика, като Природа, и да си Припомним, че сме Заедно!

Ето тук, в момента на Рупите, има толкова много хора: българи, чужденци, деца, възрастни, мъже, жени - всякакви хора. И всички са дошли Обединени от Едно Усещане - да транспортираме Усещането за Заедност.
Мисля, че това, колкото и да изглежда трудно, е нещо дълбоко естествено. Мисля, че това е супер Дълбока Потребност на хората да бъдат Заедно. И това е онова, което всъщност гарантира нашето Здраве.
Разделението разболява, а Обединението Лекува!

 
Йордан Камджалов
Йордан Камджалов
Йордан Камджалов е визионер, будител и отдаден творец, посветен на музиката изразяваща дълбоката душевност и разкриваща потенциала на индивида. Маестро Камджалов е един от най-признатите диригенти в България. Той практикува срещи и дискусии с обществеността, където се засягат сериозни теми свързани с духовното и културно развитие.

Постигнал забележителни успехи в професионалното си поприще, в многобройните си медийни изяви не се изморява да изтъква успехите на българите по света, да повтаря, че във всеки един момент някъде по земното кълбо някой българин прави нещо уникално.

Той е основател на фондация „Йордан Камджалов“, която има за цел развитие на истинския потенциал на индивида и подпомагане на млади български творци, певци, композитори и диригенти.
 

Всяка една песен е ново раждане на дискретен звуков обект от недискретната утроба на безвремието. Безвремие, в което звучи цялото минало и цялото бъдеще. Цялото подсъзнание и цялото свръхсъзнание.
Учи дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров” София и в Музикалната академия „Ханс Айслер” в Берлин. През 2011 г. става първият чужденец, спечелил конкурса за Генерален музикален директор и Главен диригент на Оперния театър, Филхармоничния оркестър и фестивала „Heidelberg Schloss Festival” на забележителния културен център Хайделберг (Германия). Присъствието му на световната музикална сцена включва ангажименти в Лондон, Цюрих, Люцерн, Бон, Берлин, Париж, Тоскана, Бостън, Ню Йорк, Хамбург, Хелзинки, Базел, Сингапур и Токио. Има множество международни награди и отличия.

От 2015-а година развива успешно хоровият проект „Музикална лаборатория за Човека“ и новият концептуален международен симфоничен състав „Генезис оркестра“.

 

Какво е отношението Ви към тишината и как звучи тя във Вас?
Йордан Камджалов: Това е кулминацията на музиката, това е Алфата и Омегата на музиката. Всичко започва и свършва в тишината. Всичко между полюсите на тези две тишини са подробности.
 

Спонсори на Портал 12