Търси

Йог Рамачарака: Когато ученикът се подготви, Учителят се явява според духовните нужди

Още по темата ...
Йога Васища

Йога Васища: Бог не е далече. Той е Съзнание, Което е навсякъде. Той е чисто Съзнание

Виж повече
АУМ

Ватанската дума АУМ е наследство от първата слънчева раса

Виж повече

Здравей Здраве 2021 - Троян: Проф. Александър Илиев - Тибетската медицина, здравето и връзката с Шамбала (ЛЕКЦИЯ)

Виж повече
21.06.2021 г.
4472
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Философията на Йогите не критикува, която и да било религия - тя учи, че всички религии са добри и че всяка от тях има да запълни своя празнина - че всяка една от тях запълня жуждата на човечеството в някой от неговите стадии. Тя вярва, без разлика на вяра и понятие за Божественото, че всеки един човек се кланя на един Велик Разум, познат под различни названия и, че разнообразните форми на това поколение са безпредметни, тъй като двигателната сила зад всяка форма на поклонение е същинският опит, който се прилага.

Хората се различават по своите темпераменти и всеки един човек търси пътя към Истината по такъв начин, какъвто намери за най-добър и философията на Йогите учи, че човек трябва да бъде напълно свободен при своя избор, за да може да намери оня път, който най-добре отговаря на собствения му темперамент.

Помнете добре великата истина, че когато ученикът се подготви, учителят се явява и според духовните нужди, този последният премисля средствата за тяхното удовлетворяване. Помощта ще се даде непременно, дали ще дойде тя отвън или отвътре.


Човекът, който е схванал основните идеи на тази философия, губи своя страх, понеже съзнава своята сила. Той знае, че нищо не може да го повреди. С изчезването на страха, изчезват и по-дребните умствени недостатъци, които го придружават. Завистта, омразата, злобата и други пороци не могат да съществуват в ума на човек, който “разбира”. Вяра и упование в Духа и в Това, от което произхожда Духа, се проявява в оная пробудена душа, която съзнава неговото ръководство и му се повинува.

Такова лице извършва работата, която му предстои, знаейки, че тази работа, била тя скромна или възвишена, му е поверена съобразно неговите пожелания и нужди и е предназначена, за да го подготви за по-велики дела. Той не се страхува от смъртта; за него те са разнообразни проявления на едно и също нещо - еднакво благотворни.

Една от най-големите спънки в прогреса на ученика във висшите стадии на окултизма, особено във феноменалните фази, е липсата на самообладание. Когато някой иска да придобие сила, то преди всичко трябва да притежава самообладание, за да не би придобитата сила да се окаже вредна и опасна, като се употребява безгрижно или неправилно.


Изисква се известна храброст от възвишен характер, за да може човек да посрещне опитностите в астралната област. Смущението и други подобни вълнения причиняват трептения около нас, които трептения ни излагат на хиляди опасности.
Йогът, кото иска да постигне по-големи резултати, а и всеки окултист, трябва да се очисти от всякаква мисъл за егоистично употребление на силите си. Истинският Йог е препълнен с любов и братско чувство към своите ближни, като се старае да подкрепи тези последните, а не да ги спъва.

из книгата: Философия на Йогите и източният окултизъм - Йог Рамачарака

Препоръчани книги:

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12