Търси

Истинската Женитба, това е стремежът да Познаеш Себе Си!

Още по темата ...
Love

Васил Канисков: При тежки условия само с вибрацията на любовта можем да излезем от тях

Виж повече
Омраам

Омраам: Интелектуалните знания не могат да променят характера, защото не засягат дълбоко човешката същност

Виж повече
портал12

Как се осъществява връзката на Духовния Учител с учениците по време на сън?

Виж повече
Брат Михаил Омраам

Брат Михаил - Омраам: Духовността не означава отказ от физическа активност

Виж повече
14.02.2021 г.
3050
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Истинската Женитба - това е знанието и умението да се работи с двата Принципа във всички области и сфери. И понеже хората са изпълнили условията на физическия, материалния свят, ето ги и резултатите :населили са с потомството си цялата Земя! Това е съвсем разбираемо, но в други сфери са самотни, безплодни, защото не са разбрали този Закон за Женитбата във всички сфери: на астрален план, ментален план и т.н.

Посветените, които са се стремили към реализация във всички сфери, са открили, че докато човек все още не е свързан с онази незаменима част от себе си, която съвършено го допълва, той все още не е постигнал никакъв резултат.
Хората, които не разбират важността на този въпрос, за връзките в Духовната сфера, непрестанно прекъсват връзката с Небето, а после се чудят: “Ама защо съм толкова нещастен? Защо нямам никакво вдъхновение, никакъв устрем?

Казано е в Изумрудените скрижали: Всичко, което е долу, е подобно на онова, което е Горе, и всичко, което е Горе е подобно на това, което е долу”% Горе - Това е Божествената сфера, долу - това е физическият план. Всичко, което се намира на материален план, съответства на една Истина на Духовен план.


На Духовен план, както и на физически план, е необходимо да възстановяваме връзките. А в своето съзнание човек е вътрешно разделен. Следователно той трябва да възвърне онази част, която не познава, и да се слее в едно с нея. Именно тази идея е изразена още и чрез известната мисъл “Познай Себе Си!”, изписана на фронтона на входа на Делфийския храм. Ала малцина са разбрали смисъла на надписа.

“Познай Себе Си!”! не означава да познаеш своя характер, с неговите положителни качества и недостатъци, нито пък да опознаеш пределите на човешкото естество. В “Познай Себе Си!”, кое е това Себе си? Ръцете? Краката? Мозъкът? Не! Чувствата? Мислите? Също не. Себе си..Себе си - това е една частица от Бога, една Искра, един Безсмъртен Дух, нещо безкрайно, много далече, много високо...И именно там трябва да пребъдва човек, за да познае Себе Си, - в тази Същност, която е безсмъртна, Която е Всемогъща: Бог… и да осъзнае, че е част от него, че зависи от него, че не съществува като някакво съществувание или дейност отделно от Него - и в този миг открива, че всичко, което е мислил, всичко, което е чувствал и усещал, е било илюзия, нещо нереално, че Реалността е този Аз, този вътрешен Аз, Който е самият БОГ, и че ако положи всички усилия, да да се свърже с него, че е част от Него, че е едно с Него, съзнанието му се разтваря и човек черпи от Силата, Светлината и Любовта на Господа и вече не се чувства като нещо отделно, малко, страдащо: чувства се като самия Бог.

Когато Посветените на Древна Гърция са казали: “Познай Себе Си!”, те не са проповядвали да опознаете себе си във всичките си слабости и всичките ограничения, защото слабостите, недостатъците, пороците не са “Себе Си”. Това трябва да разберат хората най-накрая!


Очевидно това сливане с Бога не може да се случи толкова бързо. Дори в рамките на един живот, някои не съумяват да постигнат това висше съзнание, благодарение на което чувстват, че са Едно с Всевишния. Който е осъществил това сливане със своя Висш Аз, е в Покой и Светлина, чувства се Безсмъртен. Той е постигнал степен на съзнанието, , при която то е толкова възвишено, толкова необятно, че възприева всички същества като част от Себе Си, и вече няма врагове, вече не е в състояние нда причини никому зло, обича всички същества, защото усеща, че той самият живее във всички създания. Следователно такъв човек се подчинява на един Висш Морал. Ето това е вътрешният смисъл на максимата “Познай Себе Си!”, свързан и с Истинската Женитба.

А Истинската женитба, това е Истинното Познание. Човекът обаче още не е постигнал тази Женитба вътре в себе си;  той я осъществява единствено извън себе си: навсякъде създава връзки, мрежи, вериги от разклонения - във фабриките и заводите, в управлението, в политиката, в икономиката, навсякъде, само не и в своя вътрешен свят. Там той не знае как да свъже нищо и затова се чувства непълноценен.

Ако съумеем да се слеем в едно със своя Висш Аз, който има толкова много способности, ще узнаваме всичко, ще чуваме всичко, ще виждаме всичко.


Хората трябва да мислят за Женитбата, но за онази Женитба, която е във Висините. Ето това е новото разбиране, новата философия, Новото Небе и Новата Земя. Така че, когато имате възможност, вместо да оставяте енергиите си да се разпиляват, съсредоточавайте се, вглъбявайте се, за да преоткриете Себе Си!

из книгата "Езикът на Символите, Езикът на природата" - Омраам
 

Препоръчани книги:

Спонсори на Портал 12