Търси

Индрише, роза и босилек хармонизират енергията в дома, а мушкатото го пази

Още по темата ...
Домът

Българският Фън Шуй: Домът като свят храм и материално продължение на душата

Виж повече
Емил Елмазов

Д-р Емил Елмазов: Отношението към билките е Потаен Подход, основан на Чистотата ти (Рецепта срещу рак)

Виж повече
Еньовден

На Еньовден билките говорят и могат да бъдат чути само с гласа на сърцето

Виж повече

Родово имение Изворче: Близо до природата се учим на търпение, смирение и всеотдайност

Виж повече
04.04.2021 г.
17162
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Здравец, индрише, роза и босилек - тези цветя от векове са характерни в българската градина. Освен да излъчват приятен аромат, те могат и да хармонизират енергията в дома, обяснява Цветозар Мръвков в интересното си изследване „Как да практикуваме фън шуй в България”. 

Фън шуй специалистът и основател на „Фън шуй Академия“ – България казва, че цветята са носители на много силна енергия и са мощен елемент във фън шуй философията. Ето някои препоръки от него:

„Всичко живо в дома е източник на енергия, а растенията са активатор на положителната енергия вкъщи. Изхвърляйте сухите цветя – веднага щом някое цвете поувехне, го изхвърлете. 

В никакъв случай не пазете изсъхнали растения в дома си, дори и те да са част от артистична аранжировка. Те са символ на смъртта и излъчват негативна енергия. 

Сега често се срещат хербаризирани магарешки бодили, лакирани и нагласени. Това са трупове на цветя“. В природата има закон, че подобното привлича подобно. Това важи и за булчинските букети и рокли. Дори булчинската рокля излъчва лоша енергия, защото тя не е обличана, проветрявана или носена. Тя е символ на нещо отминало. Идеята на фън шуй е да живееш в днешния ден, с днешната енергия – тогава късметът ти работи, а не да живееш в миналото.“  По думите на фън шуй експерта по-добре поставете изкуствени цветя, отколкото сухи.  Влиянието им не е толкова положително, колкото на естествено цвете, но поне не са вредни като изсъхналите.

Цветята и растенията са подходящи за всяка стая в дома, освен спалнята. Китайците вярват, че прекалено много саксии, поставени там, ще взимат от енергията ви. Така че се ограничете до свеж букет на нощното шкафче или една саксия. „Във фън шуй има правило, че в спалнята не трябва да има цветя като изображения – върху картина, като щампи на чаршафите или като тапети, защото се смята, че те водят до изневяра.

Запълнете с растения тъмните коридори и ъгли 

Според фън шуй най-неблагоприятната енергия се генерира в тъмните коридори и ъгли. Именно чрез вази със свежи цветя или саксии може да я промените. „Ъглите в дома и офиса  се смятат за енергийно увредени – там има най-малко кръговрат на енергия, затова най-лесно е да поставите живо цвете там. Чрез цветето заблатената енергия се раздвижва и ъгълът оживява. Все пак пространствата са живи и когато живеят добре, те отдават от енергията си на хората и животните. В началото живото растение поставено в ъгъла отдава от енергията си, но с течение на времето стават в симбиоза“, казва Мръвков.

Няколко съвета:Когато търсите реализация в работата или в любовта е добре да се обградите с червени, оранжеви, жълти цъфтящи растения.

Когато търсите спокойствие, място за духовни практики и творчество – писане на книга, учене за изпити поставете в стаята теменужки или други лилави и сини цветя.

Избирайте живи и пищни цветя – те ще повлияят положително върху живота ви. 

Колкото по-здраво и свежо е растението – толкова по-благоприятно е действието му.

Поставяйте цветята в източните, югоизточните или южните ъгли на стаите или части на масите. Така привличате енергия в здравословен и професионален план.

Заложете на орхидеи, божури или лалета, защото се смятат за символи на семейното щастие и с тях ще го поддържате в дома си.Растенията с остри листа са отлични пазачи, заоблените носят хармония и изобилие

Във фън шуй значение имат не само цветовете но и геометричните форми – цветята с остри листа са отлични пазачи. Те трябва да се поставят на прозорците и около входната врата. Нашите прабаби и дядовци също инстинктивно са усещали тази универсална символика. Неслучайно в селските дворове рози много често минават от двете страни на пътеката водеща към къщата. Така всеки свой или чужд е бил принуден да премине през шпалир от рози преди да влезе в дома. Красивите но бодливи цветя предпазвали къщата от зли очи, уроки и кавги в семейството. На същия принцип приложен обратно – в дневната, кухнята кабинета и задния двор трябва да поставяме и засаждаме растенията с обли листа, които носят нежност и грижа. Цветята с обли листа са за хармония и изобилие. Което е обло и  кръгло и няма остри ръбове излъчва хармония.

Цветозар Мръвков казва, че винаги можем да активираме дадена зона с повече цветя, но да не забравяме, че фън шуй е наука за хармонията и ако я активираме прекалено има вероятност това да е за сметка на друг аспект в живота ни – любовта, кариерата или финансовата сфера. Така че, активирайте разумно!


Не пренебрегвайте кактусите

Кактусът предпазва благодарение на острите си бодли. Затова фън шуй позволява в дома да се поставят близо до компютри, за да неутрализират вредното им излъчване. Можем да сложим кактус и на прозореца, ако смятаме, че има вредно влияние отвън. Все пак избирайте малки  кактуси, защото фън шуй е хармония и в никакъв случай не ги поставяйте в спалнята.

Древните българи са използвали мушкатото, което има защитна функция, подобно на кактуса.Нашите баби неслучайно са го садили и разпространявали. И до ден днешен във всяка българска селска къща има голям брой саксии с мушкато.

Известно е още, че мyшĸaтoтo пpитeжaвa чyдoдeйнaтa cпocoбнocт дa пoeмa лeтливитe тoĸcични вeщecтвa в cъcтaвa нa opгaничнитe paзтвopитeли, бoи, лaĸoвe, дъpвooбpaбoтвaщи и пoчиcтвaщи пpeпapaти и дa ги paзгpaждa дo бeзвpeдни пpoдyĸти. To oтдeля фитoнциди. Te ca в cъcтoяниe зa ĸpaтĸo вpeмe дa нaмaлят cъдъpжaниeтo нa бoлecтoтвopни бaĸтepии в oĸoлния въздyx c 43 нa cтo. Фитoнцидитe, вдишвaни oт чoвeĸa cпoмaгaт зa дeзинфeĸция нa бeлитe дpoбoвe, имaт пpoтивoвъзпaлитeлнo и пpoтивoaлepгичнo дeйcтвиe.

Cъщecтвyвaт дaнни, чe вдишвaният cвeж apoмaт нa мyшĸaтo тoнизиpa нepвнaтa cиcтeмa, cтимyлиpa cъpдeчнocъдoвaтa и диxaтeлнaтa дeйнocт. Aĸo няĸoй oт близĸитe ви e бoлeн oт гpип или дpyгo пpocтyднo зaбoлявaнe, пpoвeтpeтe дoбpe cтaятa мy и внeceтe caĸcиятa cъc мyшĸaтo. Taĸa щe дeзинфeĸтиpaтe въздyxa, щe ycĸopитe oздpaвявaнeтo нa зaбoлeлия и щe пpeдпaзитe oĸoлнитe oт зapaзявaнe. 

Aĸo пo вpeмe нa peмoнт въпpeĸи пpoдължитeлнoтo пpoвeтpявaнe в дoмa ви ce нocи нeпpиятнaтa, дpaзнeщa миpизмa нa бoя и лaĸoвe, нe ce oтчaйвaйтe. Извиĸaйтe нa пoмoщ дoбpия пpиятeл мyшĸaтoтo. 

Здравецът е символ на дълъг животЗдравецът също има огромно значение за хармонията в дома. Свежото му ухание го прави символ на бодрост, здраве и дълголетие. B Бългapия e paзпpocтpaнeнo пoвepиeтo, чe caĸcия здpaвeц в cтaятa пoмaгa зa дълъг и щacтлив живoт, нeпoмpaчaвaн oт бoлecти и cтpaдaния. Cъвpeмeннaтa нayĸa дoĸaзвa, чe вдишвaнeтo нa въздyx c apoмaтa нa здpaвeц ocигypявa дeзинфeĸция нa бeлитe дpoбoвe, имa пpoтивoвъзпaлитeлнo и пpoтивoaлepгичнo дeйcтвиe.
 

Препоръчани книги:

Драгомира Иванова
Драгомира Иванова
Драгомира Иванова е журналистка. Завършила е Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Пише статии в печатни и интернет издания, свързани с духовното развитие.  Вярва, че мисията ѝ е да е полезна с тях. Стреми се да развива духовното в себе си и да има хармонични отношения. В словото на Учителя Петър Дънов намира отговорите за живота.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12