Търси

Изложба на Веска Цицелкова посветена на Христос се провежда в София (ПОКАНА)

Още по темата ...
пророк Исая

Едуар Шюре: Иисус преди да стане Христос, е предпочитал да чете Исайя

Виж повече
Бялото и Черното братство

10 Закони от Учителя Беинса Дуно, показващи важни принципи на Бялото и Черното братство, помагащи за различаване

Виж повече
Учителя Беинса Дуно

Учителя Беинса Дуно: Славянството е Олтарят на новата култура

Виж повече
27.11.2022 г.
3709
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
В Арт Къща Куклите,  в София на ул. Цар "Самуил" 34, можете да посетите уникална по рода си изложба на картини с вълна, дело на Веска Цицелкова (1925 - 2022), която е последовател на Учителя Беинса Дуно и художничка, извървяла изключителен духовен път. Още като 5 годишна тя вижда Христос. Пътува по целия свят, запознава се с различни хора, които впоследствие, с много любов, приема в дома си. Нейната къща в кв. Изток, става място, където се събира културния елит на София. Поети и писатели, художници и политици, всички обичат да се радват на нейната компания и гостоприемство.Важен период от нейния живот е приятелството ѝ с българската пророчица Ванга. Двете често се виждат, разговарят и черпят мъдрост една от друга. Тяхната духовна връзка е изключително силна. Веска Цицелкова е събрала своите спомени за това приятелство в книгата “На кафе с Ванга”, издадена от Списание 8, както и в книгите на Жени Костадинова „Пророчествата на Ванга“, „И остави Ванга следа“.

Ванга е тази, която открива самобитния ѝ талант. При едно от посещенията на Веска Цицелкова в Рупите, тя ѝ казва: „Море, ке рисуваш вълни, вълни...”. Веска й отговаря: “Вълните на морето ли? Ще ходя на море ли?”. “Вълна - повтаря Ванга, концентрирана във видението си, - като Златно руно, оттам ке взимаш материал и един ден целият свят ке заговори за теб”.

Така и става – Веска Цицелкова е първият художник, който рисува с вълна. Още през 70-те години тя започва да прилага тази оригинална техника. Прави портрети на хора, които са близки до нейния светоглед, образи на светци и светици – Учителя Беинса Дуно, Богородица, Архангел Михаил, Св. Георги Победоносец, Св. Петка, Леонардо да Винчи, Бетховен, Тайната вечеря и др.

Веднъж Дечко Узунов ѝ казва: „Да, ти не можеш да ме купиш мене. Аз съм пръв в боята, но ти си първа във вълната. Ние сме пионери!" Людмила Живкова, която е нейна близка приятелка, вдъхновена от красивите и самобитни картини на Веска Цицелкова, подготвя серия от изложби, чрез които те да бъдат показани по цял свят, но за съжаление успява да реализира само една в “Дом Витгенщайн”, Виена.

С висок дух и жизнерадост, Веска Цицелкова до последно помага на хората, придава на всички около себе си своя оптимизъм и радост от живота, вдъхновява хората да творят и да бъдат по-добри към себе си и към другите. Най-прекрасното ѝ качество е нейната скромност и ненатрапчивост, умението ѝ да общува с хора с най-различни характери. Домът ѝ е отворен по всяко време за всеки. Тя не парадира с познанствата си с известни личности, не се хвали с нищо. А е преживяла забележителни неща.

Тихо и кротко, както е живяла, си и отива от този свят тази забележителна жена, за която малцина узнават – и през социализма, и след това. Леля Веска, както я наричат приятелите й, върви по своя тих светъл път и съхранява като пламък на запалена свещ в дланта си Духът на България.

Представяме на вашето внимание впечатляващата ѝ колекцията от 21 портрета на Христос, специално изработени от нея в много кратък срок с молитва за мир и хармония в България.

Тази колекция се показва за първи път и неин домакин е Арт къща "Куклите".
Заповядайте!
Изложбата може да бъде посетена до 17 декември от 16.00 до 19.00 ч.
Арт Къща Куклите
София, ул. Цар "Самуил" 34

Препоръчани книги:

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12